Het grootste potentieel van het olieveld Ghawar zit niet onder maar boven de grond.

De onzichtbare oliebron

Onzichtbaar zweeft er genoeg energie om ons heen om bijna elk land in een Saoedi-Arabië te veranderen. Waar wachten we op?

Oliejunks
Op dit moment passen oliemaatschappijen de meest bizarre kunstgrepen uit om het laatste beetje olie uit de rotsen te persen. Zeewater wordt de olievelden in gepompt, in de Canadese teerzandgroeven wordt zelfs schaars aardgas opgestookt om de latste druppels teerzandolie uit het teerzand te persen. Vanzelfsprekend verandert de plaats waar deze winning plaatsvindt in een ecologische rampzone, maar dat mag de pret niet drukken. Per slot van rekening snuiven cocaïneverslaafden ook met graagte een lijntje dat daarvoor een onwelriekende reis door de endeldarm van een bolletjesslikker heeft gemaakt.

 

Het grootste potentieel van het olieveld Ghawar zit niet onder maar boven de grond.
Het grootste potentieel van het olieveld Ghawar zit niet onder maar boven de grond.

 

Twee keer het IJsselmeer opgestookt
Dit terwijl de energie letterlijk voor het grijpen ligt. Neem nu het olieveld Ghawar, verreweg het grootste olieveld ter wereld. Ghawar, dat aan de oostkust van het naargeestige koninkrijk Saoedi-Arabië ligt, vormt een onderaards oliemeer van driehonderd bij dertig kilometer groot. Sinds de ontdekking van Ghawar, in de jaren vijftig, is er uit dit enorme veld 10,3 kubieke kilometer olie gepompt. Tweederde van alle Saoedische olie en tien procent van alle wereldolieproductie komt uit dit veld. Een indrukwekkende hoevelheid, dat zeker. 10,3 kubieke kilometer is ongeveer twee keer de inhoud van het IJsselmeer. Allemaal in rook opgegaan.

Iedere wereldbewoner gratis elektriciteit
Toch, geloof het of niet, valt dit volkomen in het niet vergeleken met de hoevelheid ‘onzichtbare olie’ die dit veld bevat. Of liever gezegd: die op het veld neerkomt. De Saoedische oostkust is niet het allerzonnigste deel van het land, daarvoor moet je in de kurkdroge Rub al-Khali zandwoestijn in het zuidoosten zijn, maar per vierkante meter per jaar komt er desondanks meer dan 2000 kilowattuur neer. Precies, waarde lezer, dit lees je goed. Het totale elektriciteitsverbruik van een Nederlander of Belg is te dekken met één enkel zonnepaneeltje met een rendement van 100% op de dorre vlakte van Ghawar. En er zijn nogal wat van die vierkante meters. Tien miljard om precies te zijn (in feite is het veld niet echt een rechthoek, maar wat kleiner). Let wel: alleen de oppervlakte van Ghawar. Meer dan genoeg dus om iedereen ter wereld van alle elektriciteit te voozien die we nodig hebben. (Ik weet het, zonnepanelen halen helaas in werkelijkheid slechts 15-20-% maar toch.)

Twintig centimeter aardolie-per jaar
Nu is deze zonne-energie ook om te rekenen in hoeveelheden olie. Immers: een kilowattuur is 3,6 megajoule (MJ). Ook een liter aardolie bevat verbrandingsenergie, die in megajoules is uit te drukken: rond de 35 MJ per liter. We kunnen dus zeggen dat een kilowattuur gelijk staat aan de chemische energie in 100 ml aardolie. De totale hoeveelheid onzichtbare aardolie die elk jaar neerkomt op Ghawar is daarmee uit te rekenen: 2000 kWh maal 10 miljard (300 km x 30 km) maal 0,1 liter per kWh geeft een volume van  2000 miljard liter, meer dan een barrel olie per vierkante meter per jaar (een laag zwarte drab van 20 cm diep die het hele Ghawarveld bedekt). Let wel, per jaar. En nu komt de grootste grap. Uit het Ghawar-veld is sinds de ontdekking van het veld tot nu, 60 miljard vaten olie (een laag olie van een meter diep) gehaald. Met andere woorden: als we onze hypothetische wonderpanelen weer uit de kast halen, en alle energie in olie omzetten, kunnen we hiermee in vijf jaar evenveel olie produceren als uit het productiefste en grootste olieveld ter wereld in zijn gehele bestaan geproduceerd heeft.

I rest my case.

22 gedachten over “De onzichtbare oliebron”

 1. Ehm hoe zit het met transport van deze gewonnen hypothetische energie? Hier wringt de schoen voor dit concept, wat overigens wel lek en goed bedacht is hoor. :)

 2. Leuke manier om de zaken te bekijken idd. Ik dacht laat ik eens kijken wat we dan in Nederland aan olievoorraden onder het ijsselmeer en markermeer hebben liggen op jaarbasis.

  Het ijsselmeer is 1100 vierkante km en het markermeer 700. Totaal 1800. Stel we leggen 75% hiervan vol met zonnepanelen zodat we voor de rest vaarroutes etc overhouden. We hebben dan 1350.000.000 vierkante meters waar we zonnepanelen kunnen neerleggen. Laten we zeggen dat in Nederland uit een vierkante meter zonnepanelen rond de 80kWh op jaarbasis wordt gewonnen, dan hebben we het over een totaal van 108.000.000.000 kWh. Maal 3,6 MJ en gedeeld door 35 MJ per liter olie is 11 miljard liter olie per jaar. Ongeveer 700 liter per persoon per jaar… dat is ongeveer 2 liter per persoon per dag… Hmm dat lijkt niet onaardig maar heb geen idee wat we precies verbruiken in Nederland.

   

  1. Hi Douwe
    
   Je aanname van 80kWh/m2 lijkt voor zover ik weet goed genomen. Ook met de huidige rendementen
   Ik denk echter dat je een rekenfout maakt bij het omzetten van vierkante kilometer naar vierkante meter – dit is een factor miljoen.
   Dan is de rekensom voor het IJselmeer:
   1100 km2 * 80 kWh/m2 * 0,1 l/kWh = 8,8 miljard liter olie
   Op Wikipedia vind ik een getal dat Nederland ca 60 miljoen ton ruwe olie importeert. Dat lijkt ongeveer 10 keer meer dan de 8,8 liter
   Toch enigszins teleurstellend. Ik zal wat verder zoeken of de gekozen kengetallen kloppen. Het hele IJselmeer volbouwen zie ik niet zitten. Grote drijvende zonnefarms op de oceanen wel

    

   1. Goed dat je zegt, ik zit te veel de laatste tijd in de permacultuur dus ik zat in hectare`s te rekenen. Foutje bedankt. Heb de berekening aangepast en het lijkt nu dat we best een eind komen. We zouden theoretisch onze import kunnen stoppen en een exporteur kunnen worden. :-)

     

 3. Voor het goedkoop transporteren van energie moet Tesla weer uit zijn graf gehaald worden.
  Maar wat te denken van:
  mega-condensators
  omzetten in waterstofgas
  supergeleiding bij kamertemperatuur (het wachten is op DE doorbraak)
  misschien per glasvezelkabel
  per laser via de ruimte (gevaarlijk als de laser verschuift ;(   
  nog een onontdekte methode

  1. @Archibald.

   Glasvezel is een optie voor verlichting, daar heb ik zelf zo’n twintig jaar geleden een ontwerp voor gemaakt. Kassen, fabrieken, woonhuizen, alles kan verlicht worden d.m.v. zonnereflectoren, glasvezelkabels, en prisma’s om het licht weer af te geven, maar ook verwarming is mogelijk. Je kunt warmtewisselaars maken uit niet reflecterende, maar wel warmtegeleidende materialen. Helaas was ik toen nog zo naief om dergelijke gedachten in de ideëenbus van de multnational, waar ik werkte, te dumpen. Die zij ermee naar Japan gegaan, las ik later in de EOS, een wetenschappelijk tijdschrift waar ik op geabonneerd was. Niet zo heel lang geleden volgde ik nog een documentaire op Discovery, of NGC, waar opnieuw gebruik werd gemaakt van microgolven, om energie te transporteren tussen zend en ontvangststations. Ik zeg opnieuw, omdat de amerikanen dit ook al eens geprobeerd hebben. Die zijn ermee gestopt destijds, omdat er grote hoeveelheden dode, gekookte vogels langs het traject lagen. Uit o.a. dit project ontstond daarna de magnetron, maar dat vindt je niet in de geschiedenis, gevalletje doofpot denk ik dan maar. Een laserproject zou dezelfde risico’s met zich meenemen, als je die bij dergelijke capaciteiten door de atmosfeer gaat sturen. Voordeel van laser is echter, die kun je door glasvezel versturen en distribueren naar behoefte. Misschien komt er ooit een dag dat verlichting, verwarming, en koken op licht heel gewoon is, maar ook dan is daar eerst energie voor nodig. En zoals Germen al schreef, die energie ligt letterlijk voor het oprapen, alleen je moet het wel doen! :)

   1. Dat is idd een visionair project.  Zonne energie valt of staat met (goedkope) opslag.

    Er is een klein probleempje.  Stel dat ik zonne energie goedkoop kan opslaan en gebruiken wanneer ik dat zelf wil. Geheel en al buiten de maatschappij om.  Zonder vervuiling en zo.
    Dat zou toch mooi zijn zou je zo denken?  Mispoes. Voor mij wel, voor de overheid niet.  Die verdient namelijk aan energie in allerlei vormen.  En de overheid zal niet lijdzaam toezien hoe ik me onttrek aan deze vorm van belasting inning.

    1. Als je het transport probleem oplost (bv door supergeleiding), heb je geen opslag probleem meer. Wereldwijd op diverse plaatsen zonnepanelen centra plaatsen, zodat 24 uur per dag energie uit zonlicht beschikbaar is.

 4. Totaal niet realistisch, vooral niet terwijl er nog steeds grote hoeveelheden olie in de grond zit..
  Er zijn bovendien enorme hoeveelheden grondstoffen nodig om de zonnepanelen te produceren, te onderhouden etc etc. En dan nog is het vrijwel onbruikbaar omdat elektrische energie lastig te transporteren/opslaan is itt olie.

 5. Helaas hebben We geen Regering maar een dwars door alle partijen en regeringen heen dictaat dat er achter schuilt en die hebben alle oliebelang voor ogen.
  Ondertussen al ruim 25 jaar liggen er bij ministerie van bouwen en wonen de mooiste plannen klaar om Huizen Zelfvoorzienend te maken. Heden moet de eerste daarvan NOG Gebouwd worden.
   
  Men Bekijkt de energietechnologien elk apart maar wat over de impact van combinaties zo als Fatsoenlijke Isolaties er bij wat het Rendement van Zonnepanelen en Boilers al virtueel Met Tientallen Procenten zou Verhogen.
   
  Helaas zijn alle subsidies zo verpakt dat Men duurder uit is en het allemaal ook nog eens verkapte werkgelegenheidsinjecties waren oftewel alweer de overthetop politiek. Ook de geopolitieke en militaire inspanningen laten chronisch Zien dat er op Schoner en Fijner Bestaansmogelijkheden geenzins gespeeld wordt.

  1. Dan nog persluchtopslag er bij voor Verbruik naar behoefte. Olie en gas ligt ook onder hoge druk in Aardlagen dan Kan Perslucht ook Zo Opgeslagen worden en is men de piek zomeroverschot en dalproblemen Kwijt. Daar Naast Kan men de Lucht die terug komt uit Onderaards opslag wegens wel zeer waarschijnlijk extra warmte aan de Aarde onttrokken te hebben ook Zelf voor Energiewinning Gebruiken als Men maar diep genoeg boort wat dus een Boosteffect aan water zon en windenergie zou Leveren.

 6. Hoe simpel.
  De zon is er altijd, 24 per dag, constant op 50 % schijnend op de aardoppervlak, de wereld draait zijn rondje, er hangen tussen zon en aarde wel wat wolkjes, de wolkjes zijn de enigste niet constante factoor
  Heeft er ooit iemand bij stilgestaan hoeveel zonne warmte energie de wereld dagelijks  te verwerken krijgt !
  Heeft er ooit iemand bij stilgestaan hoe verschrikkelijk makkelijk is om die energie om te zetten in stroom.
  Vroeger speelde ik als klein kind nog wel eens met een vergrootglas, een dingetje  van een doorsnede van een centimeter of 6, je kon daarmee  met het zonnetje een lucifer in de brand krijgen. en papier in de fik steken
  Hoe simpel is zonne energie, een zonnepaneel is niet eens nodig,  zonnestralen opvangen en deze concentreren in een kleine oppervlakte.
  De wet van de getallen liegen niet, hoe simpel is zonne energie ?  net zo simpel als een mens.
  Twee simpele elementen zijn moeilijk of niet met elkaar te verenigen,blijkbaar.
  Energie ligt voor het oprapen, water, wind, zonnestralen, getijde, golfslag van de  zee en de oceanen
  Zonnestralen geven geen stoornis aan het milieu,  de energie van de zon krijg je toch al, gewoon benutten, de aarde word er niet warmer of vuiler door.
  Het mag niet van onze koningin Bea, dat gore mens en haar vriendjes houden elke vorm van gratis energie tegen , lang leven de koningin.
  Staat u ook te zwaaien op Prinsjesdag te zwaaien met een oranje vlaggetje !

 7. Maak een gat in de afsluitdijk.
  Maak een gaten in de dijken van de waterkeringen van Zeeland , zet daar getijde centrales tussen.
  Reken maar uit hoeveel kub water daar dagelijks in en uitstromen, ruim voldoende om Nederland, België en Duitsland te voorzien van stroom.
  Cijfers liegen niet, 1 kub water is 1000 kg   3 meter omhoog, drie meter omlaag, dagelijks 6 meter verplaatsing, van 1 kub water is 6000 kg  bewegende energie.
  Reken uit hoeveel kub water zich dagelijks het IJsselmeer en Zeelandse wateren in  stromen.
  Enig idee het getal, hoeveel nullen u achter het getal mag plaatsen, het  zijn  nogal wat beweegbare kilogrammen dagelijks gratis te krijgen van de natuur.
  Energie ligt voor het oprapen.
  Geen enkel probleem om  zeer efficiënte  getijde centrales te maken met een bijzonder hoog rendement.
  Rijkswaterstaat zal dit nooit mogen uitvoeren, want het mag niet van Bea

 8. Het gemakzucht van, wat zal het zijn 7 miljard totaal hersenloze burgers (mensen) zorgen er voor dat de energiebedrijven gewoon hun gangetje kunnen gaan.Niemand neemt initiatief,niemand doet iets.
  Niemand doet iets,  hersenloze mensen kunnen enkel een ding, de rekening betalen van hun energie bedrijf en betalen na het tanken van brandstof voor hun voertuig.
  Lopen kankeren op de olie en energie bedrijven heeft geen enkel nut, er zal vanuit de burgerbevolking beweging en actie moeten ontstaan, iedereen is totaal ingesuft, ingeslapen, complete coma, enkel de verontschuldiging, ja maar ik kan niks doen, klopt, je kan ook niks in je eentje, je zal moeten samenwerken met anderen gelijkgestemden, probleem, mensen kunnen niet samenwerken, als daar geen financiële honoreringen aan verbonden zit.
  Schone gratis energie, de wereld barst er van, je vind enkel geschreven artikelen zoals hierboven, en niemand gaat daarna tot beweging om iets daadwerkelijk te doen.
  Maakt u zich geen zorgen, er is nog voldoende olie voor zeker 1000 jaar
  Het is namelijk zo dat het maakt niet uit waar ze een gat boren, die troep zit bijna overal in de aardbodem.
  Er is nog geen 1%  van de aardoppervlak voor de zoektocht naar olie gebruikt !!!! 
  Wist u dat, wat weet u eigenlijk wel.
  Blijf de artikelen lezen  over schone energie, betaal u energierekening en doe vooral niks.
  Blijf vooral niks doen, de gemakzucht van een burger, wat een ingezakte slappe hap.
  Ga vooral niet denken dat de politiek gebaad is bij schone energie, deze zijn enkel geïnteresseerd in iets waar een centje aan te verdienen valt, olie, houtsnippers, gas, bruinkool en  kernenergie, en die ijzeren windmolens waar geen enkel rendement uit te halen valt, ze zijn weggeroest voordat ze een rendement opleveren, of al stuk voordat ze in gebruik worden genomen.
  Wist u dat energie een grote subsidiepot is van de overheid, wist u dat energie bedrijven 100% staatseigendom is.
  Wist u dat concurrentie bij energiebedrijven volkomen nep is.
  Energie bedrijven, wereldwijd een grote  happy familie
  Er bestaat maar een olie maatschappij, deze heeft wel 50 namen, ook die van Bea is hier onderdeel van.
  De energie handel heeft geen concurrentie, complete globalisering, overheden zijn energiebedrijven, energie bedrijven zijn overheden, overheden zijn ook al een dikke 200 jaar geglobaliseerd.
  Ze hebben het keurig voor elkaar, elk onderzoek,  alternatief voor schone energie word door hun de grond ingetrapt, waar ook ter wereld
   

 9. Nog even het laatste.
  Wetenschap, wetenschappers, wetenschappelijk onderzoek, wetenschappelijk.
   
  Wetenschap,  totaal nep, zo makkelijk, zo simpel om schone energie te gebruiken van deze wereld, en de hele totale groep nep wetenschapper houden hun kaken stijf op elkaar.
  Je hoor niks van ze, enkel onzin troep over bvb het ontbrekende deeltje??  en nog veel meer onzin, leugen en bedrog.
  Alles wat zogenaamd wetenschappelijk is  is FAKE   
  Niemand heeft iets in de gaten, 

 10. de link is simpel
  Overheid  en energie bedrijven is EEN
  Universiteiten zijn van de overheid
  Wetenschappers worden opgeleid door de overheid.
  De baantjes van zogenaamde wetenschappers worden betaald door de overheid.
  Elk zogenaamde wetenschappelijk instituut word betaald door de overheid.
  Er is geen enkele wetenschapper die onafhankelijk is, en daarom bestaat wetenschap niet.
  Wetenschappers vind je enkel bij overheidsinstellingen, grote bedrijven, commerciële multinationals
  Of wetenschappers bestaat niet,of wetenschappers worden hun mond gesnoeid.
  Een ding is zeker, voor het vraagstuk energie hoeven we dus geen enkele verwachting te hebben van zogenaamde wetenschappers, blijkbaar is energie niet interessant genoeg voor hun, ze houden zich bezig met andere zaken, welke zaken dat zijn, geen idee, misschien dat iemand daar een antwoord op kan geven, ik zou het niet weten

 11. Overheden van alle landen zijn geglobaliseerd tot op het bot.
  U kunt dat terug zien in het vraagstuk energie.
  U kunt dat ook terug zien in alle zogenaamde wereleldproblematiek
  En waarom heeft niemand iets in de gaten.
   

 12. Moed houden Herman, vandaag draaide mijn draaischijfmeter alweer als een gek de goede kant op. Ik lever nu op jaarbasis al veel meer (zon)stroom dan ik gebruik. De laatste horde van energie opslag is lastiger, maar ik verwacht binnen 2 jaar los te zijn van het net.
  En dan ben ik nog maar 2 jaar bezig.

 13. hahahaha Zonnepanelen nemen ruimte in beslag die nodig zijn voor de voedselvoorziening, oplossing bouw een wegdek van zonnepanelen en ziezo. De oplossing welke eronder ligt is diepte geothermie, welke een onbeperkte hoeveelheid stoom kan geven. Wind energie werkt het beste aan de loefzijde van een berg of speciaal ervoor gebouwd utiliteits project met gebouwen. ;)
   
  Droom lekker door luie menschen, zij die ons voorgingen wisten wel beter. Duurzame economie herkent een optimale balans tussen produceren en afname. Dagelijks, wekelijks, maandelijks, jaarlijks, generiek per levensloop der generaties overlevenden. 

Laat een reactie achter