Video: het geheim van Anavra

Waar in de westerse main stream media het Griekse leed breed wordt uitgemeten, nemen de Chinezen graag de gelegenheid te baat om meesmuilend te gniffelen over de in hun ogen verwende Europeanen en de incompetentie die Europese politici aan de dag leggen. Daar is uiteraard ook de nodige reden toe. Want is heel Griekenland een toonbeeld van ellende? Nou nee, integendeel zelfs. Zie bijvoorbeeld deze Chinese videoclip over het kleine Griekse bergdorpje Anavra, waar de mensen twee keer zo rijk zijn als de gemiddelde Griek. Hoe krijgen de bewoners van Anavra dat nou voor elkaar? Een geheime oliebron, kinderuitbuiting of illegale hennepteelt? Nee, integendeel…

4 gedachten over “Video: het geheim van Anavra”

 1. Ik begrijp eerlijk gezegd niet zo waarom dit dorpje zo’n lichtend voorbeeld is want de projecten die worden genoemd zijn met behulp van Europees geld gesubsidieerd.
  Het had meer indruk op me gemaakt als de bewoners geheel op eigen kracht zonder subsidies iets hadden gecreëerd. 
  De video lijkt me meer een illustratie van het Griekse probleem dan het geven van een oplossingsrichting.

  1. Maar toch. Ook de rest van Griekenland kan aanspraak maken op die subidies en er op een eerlijke manier wat mee doen. Alleen doen ze dat niet. Fraude is een nationale sport; subsidies worden alleen opgestreken maar er wordt niets mee gedaan.

 2. Het punt is niet zo zeer dat ze projecten draaien met behulp van europees geld. Het belangrijkste is inderdaad dat bestuurders niet voor eigen gewin of een politieke agenda aan het werk zijn, maar voor het algemeen belang. Dat staat in de meeste gevallen los van een politieke agenda, want die zijn ook bedoeld om stemmers te vinden/winnen en te behouden.

  Daarnaast is het cruciaal dat zij de problemen die een dorp heeft lokaal oplossen, niet afwentelen op de omgeving, maar zoveel mogelijk zelfvoorzienend worden. Eigen elecitriciteit opwekken, algemene verwarming door verbranding biomassa etc. Dit is, mijns inziens, de weg naar de oplossing voor alle landelijke en europese problemen. Centraal aansturen vanuit brussel, ok, maar niet alle problemen zijn op die manier op te lossen. Juist het regionaal zelfvoorzienend en winstgevend maken van een regio of in dit geval een dorp laat juist aan de bewoners, voor wie het meest direct van belang is, zien wat er met het geld gedaan wordt en wat je ervoor terug krijgt. Het centrale aansturen vanuit brussel kan goed helpen, maar niet voor alle problemen/oplossingen, want voor veel mensen zal het niet lijken of er iets gebeurt en vaak is dat ook logisch, want er gebeurt niet zoveel voor de meeste mensen. Alle projecten die hier ontwikkeld zijn hebben een positieve invloed op de lokale

 3. hebben een positieve invloed op de lokale markt, de omgeving, maar de mensen zullen dus in het geval van windmolens ook zelf beslissen of ze die willen, maar als ze daarvoor kiezen ook zelf de baten van krijgen. Wat vaak gebeurt bij dit soort ontwikkelingen is dat er projectontwikkelaars aan te pas komen die de bewoners niet betrekken bij (bijvoorbeeld) windmolens, in die zin dat bewoners er zelf geen baat bij hebben, ze hebben alleen dat lelijke ding (kwestie van smaak, maar ik ga ff van het ergste uit) in de omgeving hebben staan. Maar ze zullen het niet terug zien op hun electriciteitsrekening, want de ontwikkelaar of uitbater heeft er het voordeel (financieel gezien) bij, niet de omwonenenden.
  Enfin, het lokaal oplossen van je problemen heeft dus meerdere bijkomende voordelen, het betrekken van de direct betrokkenen en vooral het ten bate komen van de betrokkenen van de inkomsten in tegenstelling tot het rijker worden van de uitbaters. In dat geval gaat het geld nooit naar de lokale bevolking, heeft die er dus geen voordeel bij en zal er dus ook nooit consensus komen om dergelijke projecten op te zetten. Daarom lopen, mijns inziens, veel van dergelijke projecten stuk in veel gevallen. De winst gaat naar bedrijven, niet naar bevolking. En niet gaan lopen zeiken dat ik hier een socialistische agenda aan het promoten ben, het gaat mij niet om politieke ideeen, het gaat erom dat een oplossing ten bate komst van de mensen die het probleem ervaren of erbij in de buurt wonen en niet van een of ander bedrijf.

  Enfin, ik vind het een mooi filmpje. Mooi tegenlicht van wat we tegenwoordig nog steeds voornamelijk in de krant lezen over de luiheid van de grieken (onzin) en dergelijken. Maar een praktische benadering van een oplossing voor mogelijk een hele hoop echte problemen.

  Gegroet…

Laat een reactie achter