Video: brandend leidingwater

Door de Amerikaanse fossiele-brandstofindustrie wordt het zogeheten fracking, openbreken van gesteente in gasreservoirs, aangeprezen als dé oplossing voor peak gas. En inderdaad, de gasprijzen in de VS zijn nu tot een record laag niveau gedaald. Niet alle Amerikanen zijn daar erg gelukkig mee. Deze huiseigenaar bijvoorbeeld, die tot voor kort genoot van natuurlijk bronwater uit de kraan. Bekijk de video.

Er worden voor fracking een aantal behoorlijk schadelijke chemicaliën gebruikt. Het is een niet erg visionaire oplossing, om een onvervangbaar waterreservoir te verwoesten om nog een beetje olie en gas uit de grond te persen. Het is slimmer om zuiniger om te gaan met de bestaande olie en te investeren in alternatieven, zoals zonne-energie.

13 gedachten over “Video: brandend leidingwater”

 1. De mens blijft de weg van de minste weerstand zoeken.  Dus zullen teerzandolie en schaliegas aangesproken worden.  Evenals boren op kwetsbare plekken.

  En wat zullen in Nederland de gevolgen zijn van boren naar aardwarmte en warmte opslag in aquifers?  Alternatieven kunnen ook zo hun bijwerkingen hebben.

 2. Beetje t texas en luisiana van voor 1900 toen alles van petroleum doordrenkt was.
  Tijd om bedrijven op de Terrorismenlijsten Bij te Schrijven Lijkt Me Handig en Goed Voor het Milieu.Handlanger politici en lobbyisten die dat tenslotte aanrichten met doordrukken en allerlei uiterst ondemocratische methoden Ook.
   
  Wat Me zo enorm Opvalt is Dat een usa waar iemand nog een miljoen voor een per ongeluk in een magnetron gebakken poedeltje krijgt…ZO NIETS Doet Tegen Die slopers van Hun en Hele Landen en Volken…Zegt een Hele Boel!
   
  Is hier Exact hetzelfde als Je hek tien centimeter te hoog is krijg al die paupers over Je heen tot en met Je doodschieten aan toe…in Groningen verzakken de Huizen in Amsterdam Haarlem en Meer Steden raken de Huizen Totall loss Wegens Gaswinningen en hondsbrutaal en willens en wetens Grondwaterpeilveranderingen en Dus Miljardenschaden…..ÉN nul niks zip nul nada! Zoek het uit slaaf hoer ehhh burger…betalen jij…
   
  Met de immense misdaden van de big corps overheden banken bestuurders wetgevers instanties en politici met hun drugs martelingen vergif  uitwonen rooftochten misbruiken en gevolgen Armoedenzaaien … tegen de Volken en Families Ook … Die Schaden gaan Elk in de honderden miljarden … óf We “éven bij  zouden willen betálen … er voor…

 3. Zo,das een pittig bronwatertje.
  Die man kan een gasaggregaat aanschaffen en zelf stroom gaan leveren aan het lichtnet.
  Kan hij van de winst mooi een waterzuivering aanleggen ;)

 4. Als beginnend energievisionair vind ik deze blog wat naief al waardeer ik hem wel. Er wordt een waardeoordeel gegeven over een brandstof die weldegelijk betekenis heeft als transitiebrandstof voor de komende 50 jaar. De energievraag blijft gewoon stijgen komende jaren.
  Ok, het winningsproces is niet 100% failsafe, maar dat is bij het boren naar olie of andere grondstoffen ook niet. Ik zie gas en dus ook schaliegas als een transitiebrandstof of als aanvulling op duurzaam potentieel voor de komende 50 jaar :
  1. Minder vervuilend dan olie
  2. Voorkomt mensenleed aangezien schaliegas veel aanwezig is
  3. Prijsniveau aan de pomp is door de overheid beter zelf te managen
  4. Souvereiniteit van NL
  5. Bedrijvigheid en banen in NL, aangezien shell een grootmacht is in schaliegaswinning (=banen)
   
   

  1. @Jopie: transitie naar wat?
   Welke brandstof wil je gebruiken na de transitie?
   Ooit is het echt op. Laten we maar een warme trui aantrekken, vroeg naar bed gaan en het schaliegas laten zitten waar moeder natuur het heeft gestopt.

   1. Een transitie naar een zo laag mogelijke footprint van onze maatschappij welke ook onze financiele onafhankelijkheid vergroot. Je hoeft niet te verwachten dat duurzame energie al onze energieproblemen in een klap gaat oplossen, dat is naief. De term “energietransitie” wordt niet voor niets veel gebruikt. We willen allemaal wel de lusten maar niet de lasten. De investering naar 100% duurzaam is te duur en lastig haalbaar, vandaar dat het als een “transitietraject” wordt gezien door beleidsmakers. Om bovenstaande redenen hebben minder vervuilende brandstoffen als olie, zoals schalie veel potentieel tot de dag dat 100% duurzaam bereikt is, als is die dag misschien wel een utopie!
    U cant change the world in one day!
    Ter info, een leuke docu in begrijpbare taal hoe lastig de transitie :
    http://www.ted.com/talks/lang/en/david_mackay_a_reality_check_on_renewables.html
     

    1. Bedankt voor je reactie en de TED-video.
     Ik denk dat we beter nu kunnen beginnen aan de transitie naar een zo laag mogelijke footprint… dus zonder teerzandolie en schalie gas. :-)

    2. Transitie zonder schaliegas en teerzandolie zou inderdaad het mooiste zijn! :)
     Ik woon omstreeks boxtel/haaren waar ze de eerste schaliegas proefboring wilde doen. Natuurlijk iedereen in opstand en m.i. ook terecht. Toon eerst als overheid maar eens aan dat het kan zonder grote schade aan de natuur, horizonvervuiling en waterkwaliteit!
     Ik ben huiverig voor de gevolgen gezien alle fimpjes op youtube, maar ik zie ook wel potentie in schaliegas als milieuvriendelijkere concurrent van olie.
      

 5. In bepaalde delen van Nederland kun je bronwater op pompen, waar hoge concentraties methaangas in zijn opgelost. Dit bronwater vernevelen onder drijvende tanks, en dan gebruiken om op te koken of stoken, werd in deze gebieden heel lang gedaan. Tot hier een verbod op kwam natuurlijk, daar konden ze op wachten, en dat is ook gebeurd. Een borrelende moddersloot doet precies hetzelfde onder een drijvende tank, ook daar werd op gekookt. Eén en ander geeft wel aan waar je creativiteit op botst, en wat leven in een vrij land werkelijk betekent. Je hebt de vrijheid en plicht om uitgebuit te worden volgens wettelijk vastgestelde regels. Wat een zegen is internet en een medium als dit dan. Ben benieuwd of daar ook specifiek aan de uitbuiters wensen, restricties worden opgelegd waar we het over kunnen hebben. Een handig identificatie middel om de boosdoeners vast te pinnen denk ik zo. Of zullen ze zwijgen? ;)

Laat een reactie achter