Nieuwe aarde op maat

Het wensenlijstje voor een geschikte wereld voor mensen is lang. De daglengte mag niet te veel afwijken van de aardse 24 uur. De zwaartekracht kan niet al te veel afwijken van die van de aarde. Sneeuwbal-werelden, hoewel waarschijnlijk erg populair onder skiliefhebbers, komen ook niet echt in aanmerking. Ook verstikkend hete woestijn- of oerwoudwerelden zullen weinig populair zijn. Een ander aandachtspunt: de atmosfeer. Deze moet voldoende zuurstof bevatten en geen gassen die giftig zijn voor mensen.

Daarom is het waarschijnlijk slimmer om in sommige gevallen een wereld om te bouwen tot een terrarium voor mensen. Mars, bijvoorbeeld, wordt leefbaar als de planeet warmer en zuurstofrijker wordt. Bij andere planeten, bijvoorbeeld, is dat veel lastiger. Maar hoe doe je dat, een planeet geschikt maken voor bewoning zonder koepel of zuurstofmaskers? Deze video gaat er dieper op in.

Mars kan door terraforming in een paar eeuwen in een tweeling van de aarde worden veranderd. Bron: Dáein Ballard, Wikimedia Commons

Laat een reactie achter