Links de Bio-Suit, rechts het logge model dat NASA nu gebruikt. Bron: NASA

Nieuwe generatie-ruimtepakken brengen radicale verbetering

Ruimtepakken zijn erg log. Sinds 1969 is er eigenlijk weinig veranderd. Dat gaat nu veranderen. Maak kennis met de Biosuits.

De eerste ruimtepakken, zoals gebruikt bij ruimtewandelingen en de Apollo-missies op de maan, waren logge en lompe pakken die meer weg hadden van miniatuur ruimteschepen dan een pak. Bijvoorbeeld een schroefje aandraaien op een maanlander is verre van eenvoudig, als je (in het geval van NASA’s Extravehicular Mobile Unit) in een soort ridderharnas van 113 kg rondloopt. In de ruimte ben je weliswaar gewichtsloos, maar massa blijft even traag, waardoor je minstens je lichaamsgewicht mee moet verplaatsen. Op een planeetoppervlak heb je een nog groter probleem.
Biosuits, ontwikkeld door astronautisch ingenieur Dava Newman van de technische universiteit MIT in Boston, Massachusetts, en haar team, bestaan uit een dunne laag gevoerd geheugenmetaal. Ze sluiten nauwer aan op de huid, zonder dat er een dikke luchtlaag tussen zit. Daardoor wordt bewegen veel gemakkelijker.

Links de Bio-Suit, rechts het logge model dat NASA nu gebruikt. Bron: NASA
Links de Bio-Suit, rechts het logge model dat NASA nu gebruikt. Bron: NASA

Vrouwenhaters zullen naar aanleiding van de ‘modeshow’ in het filmpje waarschijnlijk wijzen op de onverbeterlijke pronkzucht van het schone geslacht, maar ik denk dat ook de meest chauvinistische mannelijke astronauten graag vaarwel zeggen tegen het onhandelbare koekblik van de eerste generatie en deze inruilen voor deze elegante opvolger.

Hieronder een uitgebreidere TEDx-presentatie waarin ook andere modellen aan bod komen.

Bron
MIT, Man Vehicle Laboratory

Laat een reactie achter