Nomadische beschavingen

De vijandige aliens in de verder weinig wetenschappelijk valide SF-blockbuster Independence Day vormden een parasitaire, nomadische buitenaardse beschaving die planetenstelsel na planetenstelsel plunderde.  Wat, als onze verre nazaten zich niet vestigen in een bepaald planetenstelsel, maar voor altijd door de ruimte blijven zwerven? Isaac Arthur verkent hier de mogelijkheden en onmogelijkheden van dit scenario.

Op aarde is een nomadisch bestaan alleen interessant voor gebieden die regenereren, zoals grasland, of die periodiek hulpbronnen leveren, bijvoorbeeld tijdens het regenseizoen. Als de hulpbronnen uitgeput zijn,trekken de nomaden verder. Omdat het Melkwegstelsel geen levend systeem is, regenereren hulpbronnen niet. Een nomadische beschaving zou dus een spoor van vernieling achter zich laten.

Eh... Delen?

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: Wageningen Universiteit, tropisch landgebruik met specialisaties plantenteelt en visteelt (master), natuurkunde (gedeeltelijke bachelor), informatica (praktijkervaring)

Dit vind je misschien ook leuk...

1 reactie

  1. Bemoeier schreef:

    Tja das niet zo netjes, ze moeten zelfvoorzienend rondzwerven zoals in Galactica.

Geef een reactie