Not Invented Yet – TNO Wedstrijd

Bron afbeelding: niy.nl

Om te vieren dat de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (beter bekent als TNO) dit jaar 80 jaar bestaat, heeft het een wedstrijd in het leven geroepen waarbij het de Nederlandse uitvinders vraagt zijn of haar idee op te sturen. Dit grootste onderzoeksbureau van Nederland biedt met de wedstrijd genaamd ‘Not Invented Yet’ de kans om een bijdrage te leveren aan innoverend Nederland. Zie meer informatie op de website. Heb je dus een idee? Doe vooral mee!

Als Visionairen staan we uiteraard achter dit soort initiatieven. Er kan niet genoeg innovatie zijn, en gezien de creatieve geesten die onder andere op deze website ronddwalen kunnen er nog veel meer creatieve oplossingen bedacht worden. Maar omdat we ook realistisch zijn, plaatsen we een paar kanttekeningen bij deze wedstrijd (met dank aan Tui):

 • De leeftijd is tot 30 jaar. Ik heb geen idee waarom de oneindige creativiteit van 30-plussers niet wordt aangetrokken voor deze wedstrijd…
 • De prijzen zijn voor zo’n grote organisatie als TNO vrij suf. Uiteraard ben ik van mening dat een uitvinder niet gestuurd moet worden door de waarde van de prijs – de intrinsieke liefde en de eer voor het verzinnen van het idee moet sturend zijn – maar op deze manier lijkt het vanuit TNO een goedkope manier om nieuwe input te krijgen vanuit de maatschappij.

Al met al vind ik dit absoluut een mooie wedstrijd en ben ik benieuwd wat voor mooie ideeën er ingezonden gaan worden. Voor de lezers van Visionair.nl die mee willen gaan doen: veel succes en laat in de reacties hieronder even weten wat je hebt ingestuurd en waar we het kunnen vinden!

De uiterlijke datum om een idee in te zenden is 16 november 2012.

 

9 gedachten over “Not Invented Yet – TNO Wedstrijd”

    1. Wat echt stimuleert is het vooruitzicht op een baan in de toekomst. Met de huidige crisis situatie, wordt de jeugd de motivatie om zware en dure technische studies aan te gaan ontnomen. Mogelijkheden om de motivatie aan te zwengelen, zijn baangaranties bij bedrijven bijvoorbeeld. Men zou jongeren met bewezen, uitstekende talenten op bepaalde gebieden, al op minderjarige leeftijd in dienstverband kunnen nemen. Opleiding en praktijk vinden dan in dienstverband plaats, waarbij de rechten op het kind zijn, en de daaraan gekoppelde behoeften moeten worden gerespecteerd. Buitenschoolse kinderopvang kan zo ook worden gereduceerd. Als een jongere samen met één van de ouders in eenzelfde bedrijf vertoeven, kunnen alle dagelijkse behoeften en verplichtingen voor partijen, aan elkaar aangepast worden. Steeds vollere klassen, met steeds minder leerkrachten en dure opvang, verminderen de kansen op betaalbare en vruchtbaar doelgericht gekozen opleidingen nu ook steeds meer. Men zou bedrijven met dergelijke fasciliteiten belastingvermindering kunnen geven, om dit kostendekkend te maken. De jongere kan ondertussen als deze dat wil, met hand en spandiensten zakgeld verdienen, waar leuke gadget’s mee kunnen worden aangeschaft, of gespaard. Op die manier leren ze dan al vroeg wat een besteedbaar inkomen voor ze betekend, waardoor ze zichzelf later minder gauw in de schulden zullen steken. Het moet natuurlijk niet uitdraaien op kinderarbeid, maar kinderen mogen van mij best leren wat er nou precies tegenover geld en goederen staat. Ik denk dat deze gedachtengang van mij wel redelijk is, men moet al vroeg leren de tering naar de nering te zetten. Schuld is geen oplossing meer, daar moeten we vanaf.

    2. interessante optie anatares! De jeugd moet veel meer de techniek in, daar ligt de toekomst, en jouw voorstel is iets om over na te denken.

 1. Ik zag dit voorbijkomen op het interne forum, en vond het wel interessant. Maar toen ik verder zocht kwam ik de genoemde kanttekeningen tegen.

  Verder vind ik het prima, dat er meer is komt voor andere talenten als zingen, dansen, leuk op camera overkomen of sporten. Er is bv. al de beste idee van Nederland, VPRO’s premier gezocht, BNN the pitch, een progamma de nieuwe Steve Jobs, en hier op visionair; https://www.visionair.nl/politiek-en-maatschappij/nederland/hoe-bereiken-we-in-nederland-een-nieuwe-gouden-eeuw/ En ik zie hier heel mensen met ideeen hoe het beter moet, dus er is hoop voor de toekomst :).

 2. Even kijken wat ze (-)30 hebben opgestoken van de verplichte scholing. Wie weet weten ze ook hoe het anders kan? De realiteit van het weten of(en) onderzoeken. Succes TNO ik ga voor de weldoordachte kennis en kunde. ’n Architect.

Laat een reactie achter