‘Piramide van Maslow heeft extra zesde niveau’

Volgens de klassieke piramide van Abraham Maslow zijn er vijf niveaus van zelfactualisatie: fysieke behoeften, veiligheidsbehoeften, sociale behoeften, zelfrespect en zelfactualisatie. Uit geschriften van Maslow die na zijn dood zijn teruggevonden, blijkt dat hij nog een zesde niveau veronderstelde: zelf-transcendentie.

Wat is zelftransdescentie?
Letterlijk betekent dit woord: jezelf overstijgen. Evolueren naar een hogere vorm van realiseren. Ons bewuistzijn uitbreiden naar nieuwe en andere toestanden. Dit kan op verschillende manieren. Zo zijn er paddenstoeltjes, ayahuasca en andere interessante psychotropica. Helaas hebben deze hallucinerende drugs vaak een nogal verwoestend effect op de aanwezige hersencellen. Het is daarom slimmer om te mediteren, of ons bewustzijn te koppelen aan computers, zodat we veel meer kunnen ervaren dan nu.

six-layers

2 gedachten over “‘Piramide van Maslow heeft extra zesde niveau’”

  1. Het verbaast me niets dat ‘Big Think’ komt met zo’n artikel: Big Think behoort tot de meest linkse Amerikaanse sites die er zijn.
    ‘Jezelf overstijgen’… Het zijn meestal oude opaatjes waarvan de testosteron-spiegel exponentieel afgenomen is die met dit soort concepten aankomen. (En boeddhistisch linksvolk e.d. natuurlijk.) Ja, een oud opaatje overstijgt zichzelf en offert zichzelf misschien op een natuurlijke wijze op voor z’n kinderen en z’n kleinkinderen en snapt dat hij zelfs het leven zal verlaten zodat zijn genen in zijn nazaten kunnen voortleven. Dat is gewoon de evolutie. Maar moet je dat principe zomaar op iedereen van toepassing maken, jezelf overstijgen en socratisch-christelijk jezelf opofferen!?!
    Daar kun je lang over soebatten maar ik ben er iig heel zuinig mee met dat ‘jezelf overstijgen’ en ‘jezelf opofferen’ …
    (Overigens ben ik ook heel zuinig met het gebruik van het woord ‘hoger’ of ‘het hogere’ want vaak zeg je daarmee over jezelf dat je ‘iets lagers’ bent.)

Laat een reactie achter