Robots bereiken menselijke loopvaardigheid

Share Button

Boston Dynamics, een van de  bedrijven die aan de  top staan binnen de robotica, slaagt er steeds beter in om robots zich zelfstandig voort te laten bewegen. In dit korte filmpje uit 2016 de stad van zaken in oktober.  Zal deze robot zonder problemen door een zeer oneffen, pokdalig boslandschap kunnen lopen?

Vergeleken met menselijke vaardigheden en snelheden komen deze robots onbeholpen over, ongeveer zoals een bejaarde met loopproblemen. Nog. Vergeleken met drie  jaar eerder is dit echt een enorme  vooruitgang. Voor het eerst komt de motoriek van robots nu in het menselijke domein. Vergeet niet dat robots in zekere zin miljoenen malen sneller evolueren dan de mens. Dus gaat het snel. In 2020-2025 zullen dit soort robots eenvoudig productiewerk, zoals dozen stapelen in een magazijn, kunnen gaan overnemen.

Productiewerk is gevaarlijk en vervelend. Veel mensen die hierin werken moeten vaak op jonge leeftijd gedwongen met pensioen. Als dit soort gevaarlijke en ongezonde baantjes  worden vervangen door leuker werk, zal niemand daar een traan om laten. Zolang mensen maar bijscholing krijgen om dit leukere werk te doen. Of tools, die zo gebruiksvriendelijk zijn dat ze hun bestaande kennis makkelijk kunnen overhevelen.

De nieuwste Boston Dynamic modellen benaderen de menselijke prestaties nu.

De nieuwste Boston Dynamic modellen benaderen de menselijke prestaties nu. Bron: Boston Dynamics

Meer informatie
Boston Dynamics

Share Button

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

2 reacties

  1. bemoeier schreef:

    Goh dat die niet kwaad wordt zeg.

  2. xplorr schreef:

    Filmpje dateert niet van oktober, maar van februari.

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger