Betrapt! Obama is een undercover alien. Een van de vele samenzweringstheorieën die de ronde doen..

Samenzweringstheorieën: tien van de vreemdste

Het goede aan samenzweringstheorieën is dat ze enig out of the box denken vereisen en de status quo waar we in leven ter discussie stellen. Dat is ook het voornaamste positieve element wat er over te melden is. En niet te vergeten: ze zijn best wel amusant. Meestal dan. Deze tien zeker.

Waarmee niet is gezegd dat alle samenzweringstheorieën per definitie onzin zijn. Er worden voortdurend geheime overeenkomsten gesloten waar de rest van de wereld niets van af weet. Dit heeft alleen zin als het groepje samenzweerders klein is en het geheim gemakkelijk te bewaren is. Het Manhattan-project en de concentratiekampen van de nazi’s waren enorme operaties die geheim bleven. Maar deze hadden als voordeel dat ze beperkt waren tot een klein gebied dat onder controle stond van het leger. Voor veel samenzweringstheorieën kan dat niet. De platte-aarde samenzweringstheorie, bijvoorbeeld, zou miljoenen deelnemers eisen. Variërend van luchtvaartmaatschappijen tot ruimtevaartorganisaties, Antarctische cruises en zeekapiteins.  Oftewel: onmogelijk om geheim te houden.

Een samenzwering tussen enkele machtige mensen is dan wel weer goed denkbaar, en komt ook geregeld voor. Zo bleven bedrijvenkartels jarenlang onontdekt. Op Visionair behandelen we onbewezen samenzweringstheorieën zoals elke onbewezen theorie. Ze vormen een mooie mentale oefening. Hoe kan je ze ontkrachten, of juist bewijzen?

Betrapt! Obama is een undercover alien. Een van de vele samenzweringstheorieën die de ronde doen..
Betrapt! Obama is een undercover alien. Een van de vele samenzweringstheorieën die de ronde doen.

Laat een reactie achter