De platte aarde, volgens gelovigen.

De platte aarde: is de aarde plat?

Terug van lang weggeweest: de platte aarde, deze keer vergezeld door de onvermijdelijke samenzweringstheorieën.
Youtube-filmmaker Vsauce maakte er dit amusante filmpje over.

De platte-aarde theorie

De platte-aarde aanhangers geloven dat we op een soort plat bord leven met een koepel er over heen. Zwaartekracht, aldus de platte-aarders, is onzin. (Uiteraard zat Sir Henry Cavendish, die de zwaartekracht tussen twee metalen bollen mat en zo g vaststelde ook in het complot).

De platte aarde, volgens gelovigen.
De platte aarde, volgens gelovigen.

Zelfs de middeleeuwers wisten beter

Al duizenden jaren, sinds de klassiek-Griekse tijd, om precies te zijn Pythagoras, is bekend dat de aarde bolvormig is. Met het befaamde experiment van Erastothenes (hij wist de afstand tussen de Egyptische steden Alexandrië en Syene, en mat de hoek van de schaduw in beide steden op het middaguur) slaagde deze hellenistische astronoom er in om de omtrek van de aarde vast te stellen. Zo was deze visie gemeengoed in de hellenistische wereld. Zelfs de rooms-katholieke kerk, niet bepaald een baken van verlichting erkende dit – denk aan de pauselijke zegening urbi et orbi, de stad en de wereld. Orbus is ook het Latijnse woord voor bol, en de “rijksappel”, die heerschappij over de wereld symboliseerde, was al in de Romeinse tijd (en ook in de middeleeuwen) een vast attribuut bij vorsten.

Is Earth Actually Flat?

Ver verwijderd van de natuur

Interessant is de vraag waarom er alleen al in Nederland duizenden aanhangers van dit soort theorieën zijn, terwijl een beetje gezond verstand en logisch nadenken de theorie al kan verwerpen als onzinnig. Mijn persoonlijke theorie is dat dit komt omdat wij mensen steeds verder van de natuur zijn komen te staan. Ben je alleen in de natuur,niet omringd door gadgets, dan is niet te ontsnappen aan het ervaren van de natuurwetten. Alleen komen steeds minder mensen nog in aanraking met de natuur.

Hierdoor ontstaan er drie reacties. De eerste groep, de Makersbeweging, houdt zich intensief met wetenschap, techniek en experimenteel onderzoek bezig. Zo krijgen zij weer contact met de natuur. De tweede groep wil terug naar een eenvoudiger leven en houdt zich bezig met permacultuur en dergelijke. De derde groep wordt gevormd door mensen die zich afzetten tegen de gevestigde orde, waaronder ook de wetenschappelijke kennis van de natuur. De platte-aarders zijn een sprekend voorbeeld van deze groep.

Psychologische voordelen van de platte-aardetheorie

De drijfveer van de fanatieke aanhang van de platte-aardetheorie ligt ook in het blue-ocean voordeel. Je hoeft geen vijf jaren natuurkundestudie plus promotieonderzoek te doen om een miezerige voetnoot te kunnen toevoegen. Voor de platte-aarde theoreticus ligt er een enorme hoeveelheid aan experimenteel bewijs klaar om ontkracht te worden met gekunstelde redenaties. Niks tensormeetkunde, differentiaalvergelijkingen, Hamiltonianen en dat soort enge dingen. Een beroep doen op een wereldwijde samenzwering, met wat middelbare school wiskunde is voldoende om door mede-platte aarders gezien te worden als groot denker.
Verder vereist de platte-aarde “theorie”, dat je aan ongeveer alles wat je op school en via de media geleerd hebt, moet twijfelen en moet geloven in een wereldwijde samenzwering. Zo ongeveer iedereen lacht je uit, waardoor je als vanzelf de solidariteit van je mede-platte aarders opzoekt.

Voor de marketeers en sociologen onder onze lezers zijn hier wijze lessen uit te trekken.

11 gedachten over “De platte aarde: is de aarde plat?”

 1. ongelovige Thomas

  Debiele theorie die o.a. bewust naast de werkelijke gebeurde false flag 9/11 kan worden gezet om dan te dienen als stropop argument..
  9/11 false flag?? Dus de aarde is dan zeker ook plat en Elvis is niet dood ..??
  Misschien wordt de platte aarde theorie bewust de ronde wereld in geslingerd door o.a. intelligence diensten om te dienen als desinformatie … om in 1 adem te worden genoemd met de moord op Kennedy en 9/11.om zo trutherbewegingen te ridiculiseren..
  De vage energy weapons theory van dr. Judy Wood die het ineenstorten van de 3 towers op 9/11 verklaart mag ook direct als desinformatie worden bestempeld… vage theorie bedacht om de truth beweging in ’n verkeerd daglicht te plaatsen..

 2. andriana Landegent

  er zijn wel oneindig veel theorieën, waarvan 1 wel een goede optie kan zijn: je wereld is zo groot als jij het zelf maakt , dus als jij gelooft dat alles wat in de media leest en op school hebt geleerd correct is, is dit ook zo. En kan niets je overtuigen van het tegendeel tenzij jij het open laat. Zo leeft iedereen letterlijk in zijn eigen wereld. Iets wat jij nog niet weet, wil nog niet zeggen dat het niet bestaat. een heel leuk stukje van ted sivers.
  https://www.ted.com/talks/derek_sivers_weird_or_just_different?language=nl.
  Dus letterlijk: omdat jij ergens van overtuigd bent en het voor jou waar is, wil nog niet zeggen dat het altijd zo is en ook voor een ander geldt. Het wil alleen zeggen dat het voor jou waar is.
  Wat denk je van de normale geaccepteerde gezegde: eerste zien en dan geloven
  en een andere versie: eerst geloven en dan zien.
  food for thought! ook al lacht iedereen je uit,

 3. Grappig, want je had eerder nogal wat kritiek op snaartheorie, terwijl dat nog een hele stap ingewikkelder is dan de klassieke mechanica waarmee je deze platte-aarde nonsens kunt weerleggen. Misschien dat je daar nu op terug bent gekomen, maar daar spelen bij leken emotionele argumenten ook vaak een belangrijke rol.

 4. Ik kijk mijn hele leven al in de ruimte, en kijk eens naar de maan altijd hetzelfde plaatje, hoe je er ook tegen aankijkt. Waar ook op de aarde je ziet altijd hetzelfde beeld terwijl mij is geleerd dat het rond is als een bol. Maar de zijkanten van de bol zie ik nooit. Niemand verbaast zich, maar voor mij heel vreemd. De universum blijft je verbazen en eigenlijk weten we nog maar weinig.

 5. De aarde is echt niet plat. in mijn droom was ik zo ver van de bewoonde wereld. mijn geest zag de Blauwe Bal van de aarde hangen in de ruimte. het universum het gebied van God de Schepper. de satan beweert dat Gods Schepping plat is. de droom is de Koninklijke weg van de geest.die je alles laat zien. als God dat wil laten zien.dan ben je een Visionair.

 6. Het is enorm teleurstellend dat mensen die de platte aarde, als onzin verklaren. Zelf de basis begrippen van de natuurwetten niet begrijpen. Want we weten allemaal dat water altijd naar het laagste punt stroomt en in een kom of iets dergelijks altijd een vlak horizontaal oppervlakte laat zien. Dan is het absurd dat dan toch hele volksstammen blijven volharden dat de aarde een ronddraaiende bal is. We hebben ook de natuurwet van het middenpunt vliegende kracht, die alle vloeistoffen juist van een ronddraaiende bal eraf zou slingeren en als je een magneet bij water houdt het water niet naar de magneet stroomt. Dan is het toch vreemd dat de reguliere wetenschap dan blijft volharden dat al het water op de aarde aan de aarde blijft vastplakken, ondanks hun theorie dat de aarde met een enorme snelheid rond zou draaien. Dit verklaren zij dat het water door de aantrekkingskracht van de aarde gebeurt. Dit fenomeen gaat tegen alle natuurwetten in, want met welke kracht wordt het water dan op zijn plaats gehouden? Deze aantrekkingskracht is nog nooit bewezen dat deze bestaat. Want dan zal water nooit in een rivier of kanaal richting de zee of meer kunnen stromen op een rond draaiende bal. Die veronderstelde aantrekkingskracht is niets anders dan het fenomeen wat we onze omgevingslucht noemen die we alle inademen en alles wat zwaarder is dan de omgevingslucht zal richting de aarde vallen/stromen. Dus met deze waarheden aan de hand van de natuurwetten kan het onmogelijk, dat de aarde een enorm snel ronddraaiende bal is. Maar als de aarde een stilstaand vlak is kloppen in eens alle natuurwetten. Mensen laat je niets wijs maken en denk zelf na.

Laat een reactie achter