Een grote zak rijst betekent een maand eten voor je gezin.

Wat als de euro zou instorten?

Hoe bescherm je het beste jezelf en je naasten als geld van de ene op de andere dag niets meer waard is? Een visionaire verkenning.

In 2008 was het al bijna zo ver. Insiders zeiden achteraf dat het maar een paar uur had gescheeld of er was geen geld meer uit de pinautomaten gekomen. Sindsdien hebben we een zware economische depressie gehad die voorlopig enigszins voorbij lijkt te zijn. Het is de vraag of dat ook zo blijft. Er wordt nog steeds veel te veel geld bijgedrukt en het schulden maken – vooral in de Verenigde Staten, maar ook hier – gaat onverminderd door.Er is maar één goede oplossing om van die schulden af te komen: de centrale bank koopt ze op en druk euro’s bij. De kans is dus niet denkbeeldig dat er heel veel euro’s in omloop gebracht gaan worden.

Stel dat Zuid-Europa uit de euro stapt, dan betekent dat dat de Zuid-Europese euro’s deze kant op komen. Er zal dan kunnen gebeuren wat er ook in Argentinië gebeurde toen de peso niets meer waard werd. Op basis van de Argentijnse ervaringen dit scenario. Het eerste verschijnsel waarmee we in dit geval te maken zullen krijgen is dus hyperinflatie. Hyperinflatie is vooral schadelijk voor je spaargeld en je pensioen. Op basis van dit verschijnsel de onderstaande tips.

Tip 1: doe iets nuttigs met je spaargeld en betaal schulden af

Een grote zak rijst betekent een maand eten voor je gezin.
Een grote zak rijst betekent een maand eten voor uw gezin.

Als de Europese Centrale Bank namelijk oninbare schulden opkoopt en omruilt voor euro’s, de zogeheten nucleaire optie, betekent dit per saldo een zware inflatie. Naar schatting zijn er rond de duizend miljard euro aan probleemschulden, bijna tweeduizend euro per Europeaan. Als die schulden verdwijnen, betekent dat dus een behoorlijke inflatie. Dit is heel vervelend voor de bezitters van spaargeld. Dat wordt door de inflatie namelijk niets meer waard.
Tip 1 is dus: zorg dat je van je spaargeld of pensioenaanspraken afkomt. Ongeveer drie tot zes maandsalarissen spaargeld is voldoende. Hier goud van kopen, dat op een bank wordt opgeslagen in plaats van in je huis is niet al te slim. Het is verstandiger om je spaargeld te gebruiken voor vrekkeninvesteringen. Vrekkeninvesteringen zijn uitgaven die er voor zorgen dat je minder geld nodig hebt om te leven. Een voorbeeld: je huis goed isoleren, een moestuin aanleggen, fruitbomen in je tuin planten, zonnepanelen en/of een warmtepomp plaatsen. Investeringen die altijd een goed rendement opleveren. Meer tips hier. Ook je schulden afbetalen, vooral met een hoge rente, is een goed idee.

Tip 2: zet de rente van je hypotheek vast.
Bij de komende hyperinflatie wil je niet twintig procent rente per jaar of iets dergelijks moeten betalen. Het is dan het verstandigste, de rente voor een jaar of vijf of tien vast te zetten. Je zit daarna op rozen. Je huis is in euro’s veel meer waard geworden terwijl de hypotheekschuld gelijk gebleven is.

Tip 3: Open een bankrekening in een land met veel grondstoffen of goud en weinig schulden
Mijd de eurozone en de Verenigde Staten, waar de problemen met schulden nog veel groter zijn. Landen waar je op moet letten zijn Canada of Australië. Beide zijn dunbevolkt, etnisch homogeen, goed georganiseerd en bevatten veel grondstoffen, denk aan ijzererts, uranium en teerzandolie, waar de Australiërs en Canadezen op dit moment veel geld mee verdienen. Een bankrekening met Canadese of Australische dollars is dus waardevaster dan een euro- of dollarrekening. Zwitserland overweegt volgens sommige bronnen weer over te stappen op de goudstandaard. Dat zou ook Zwitserland een interessante keuze maken. Houd er echter rekening mee dat je weinig aan die bankrekening hebt als de internationale handel in elkaar stort.

Olie wordt steeds schaarser. Als er niet op tijd alternatieve energiebronnen worden gevonden, kan er een tijdelijke crash optreden. Op dit moment is het een race tegen de klok. Vooral zonne-energie wordt snel goedkoper, maar zal het op tijd zijn om het dalen van de olieproductie op te vangen? In het pessimistische scenario dat we hier bestuderen, komt zonne-energie te laat. Dit betekent in de praktijk dat de economie ophoudt te functioneren. Dit scenario is veel ernstiger en betekent dat je je druk moet maken. Niet alleen over je bezit, maar ook over je persoonlijke veiligheid.

Tip 4: Kies je woonplek met zorg.
Als de maatschappij rond je krakend tot stilstand komt, is het geen goed idee om met een grote kluit hongerige mensen op elkaar te zitten. Er zijn altijd mensen die dan de behoefte hebben agressief te worden en van anderen te stelen wat ze nodig hebben, vooral als dat ongestraft kan. In een provinciestad of een dorpje zit je beter. Er is daar meer sociale controle. Ook is er daar meer ruimte voor een moestuintje.

Tip 5: Sla voor een paar maanden eerste levensbehoeften in

Productieve legkippen leggen bijna elke dag een ei.
Productieve legkippen leggen bijna elke dag een ei.

Gedroogde peulvruchten blijven jaren goed. Peulvruchten zijn ook gezond. Hier een paar kilo van inslaan, het liefst van zoveel mogelijk verschillende soorten, is dus toch al een verstandig idee. Ook kan je hier zeer gezonde en EHEC-vrije taugé van maken. Een grote zak (20 kg) rijst of meel is voldoende voor een maand of langer. Dit geldt ook voor andere gedroogde producten. Gebruik je fantasie. Blikken inslaan is ook verstandig. Kaas en gedroogd vlees, denk aan salamiworsten, rookworsten en dergelijke zijn ook absoluut een aanrader. Stel een evenwichtig voedingspakket samen. Diepvriesproducten zijn geen goed idee: als de stroom uitvalt, niet denkbeeldig in tijden van  economische ineenstorting, heb je een probleem. Zorg ook voor een EHBO-doos een een goede huisapotheek.

Tip 6: Zorg voor handelswaar
Als geld waardeloos wordt, is het verstandig andere waardevolle zaken die lang goed blijven achter de hand te hebben. Denk aan koffie of chocolade. Het grote aantal alcohol- en nicotineverslaafden zal sterke drank en tabakswaren altijd schaars en gewild maken.  Ook dagelijkse benodigdheden als zeep, scharen, zakmessen, een slijpsteen, laarzen, duct tape en dergelijke worden zeer gewild. Hiermee kan je je provisiekast weer vullen of andere dingen krijgen die je nodig hebt.

Tip 7: Fiets.
Zorg voor een goede en sterke fiets, die je ook zelf kunt repareren. Met een fiets kan je redelijk snel vooruit komen zonder dat er brandstof nodig is. Een absolute must als je grotere afstanden moet afleggen voor voedsel of andere zaken. Fietsen waren tijdens de Hongerwinter van levensbelang.

Tip 8: Leer jezelf een nuttig ambacht
Als de economie echt uiteen valt, zijn vaardigheden als zelf groente kunnen kweken, elektronica repareren of kleren maken letterlijk goud waard. Zorg dat je meerdere van dit soort vaardigheden leert. Vooral technische vaardigheden, zoals het repareren van apparaten, zullen gewild zijn.

Tip 9: Neem een moestuin en kippen.
De kans is ook groot dat de voedselvoorziening in elkaar stort. In ieder geval zal elke besparing meegenomen zijn. Doe dus wat aan tuinieren. Probeer je tuin van zoveel mogelijk eetbare planten te voorzien. Ook het houden van kippen is een goed idee. Kippen leggen bijna elke dag een ei en kunnen etensrestjes krijgen. Zorg ook voor voldoende zaaizaad. Heb je weinig ruimte, kweek dan wat verse groenten zoals tomaten of sla in potten. Of kiem peulvruchten.

Tip 10: Ga netwerken, vooral in je directe omgeving
Alleen red je het niet. Het grootste deel van ons bestaan zijn mensen afhankelijk geweest van de mensen in hun directe omgeving. Nu is dat anders, want de centrale overheid verzorgt dingen als inkomen en dergelijke. Als de economie werkelijk totaal in elkaar stort, is er geen overheid meer. Daar is dan geen geld meer voor. Je zult dan moeten samenwerken met de mensen in je geografische omgeving, zoals je buren. Ook reizen over langere afstanden wordt immers veel moeilijker als er geen benzine meer is en er nauwelijks meer treinen rijden. Aan je vrienden aan de andere kant van het land heb je dan niet zoveel.

De totale ineenstorting is de volgende fase. Dat betekent dat ook de infrastructuur niet meer werkt. Geen gas, water en elektriciteit meer dus. Ook met deze eventualiteit kan je rekening houden.

Tip 11: zorg voor een onafhankelijke elektriciteitsvoorziening, al is het maar weinig.

Met deze brikettenmaker maak je brandstofbriketten van oud papier.
Met deze brikettenmaker maak je brandstofbriketten van oud papier.

Radio’s en tv’s, zo ook coole mobiele gadgets werken op elektriciteit. Batterijen raken snel leeg. Wordt de elektriciteit van het net gehaald, dan is alle elektronica niet meer te gebruiken. Probeer dus voor elektrische apparatuur mechanische alternatieven te vinden. Waar dat niet kan, in het geval van radio, telefoon, computer en televisie bijvoorbeeld, kan een accu in combinatie met een zonnepaneel of dieselgenerator uitkomst bieden. Zorg in het geval van een generator wel voor voldoende brandstof voor bijvoorbeeld een maand. Probeer uit of alle apparatuur werkt.

Tip 12: Zorg voor brandstof
Huizen worden in de winter onbewoonbaar zonder verwarming. Het nachtmerriescenario is dat hartje winter de gastoevoer wordt stilgelegd. Ook eten koken is lastig zonder gas of elektriciteit. Een allesbrander of open haard wordt dan zijn gewicht in goud waard. Ook een zonneboiler kan nuttige aanvullende diensten bewijzen. Een paar kubieke meter brandhout is een uitkomst tijdens een koude winter. Ook kan de kachel of open haard worden gebruikt voor een barbecue binnenshuis of om zelf brood te bakken. Maak van je oude papier brandstofbriketten. Zorg ook voor een ruime voorraad warme dekens. Eeuwen geleden, toen Slochteren nog een slaperig dorpje ergens in het verre noorden was, losten de mensen dit probleem zo op.

Tip 13. Oefen alvast.
Om tot het getal dertien te komen, deze afsluitende tip. Doe eens een dag, alleen of met je gezin of vrienden, alsof de elektriciteit niet meer werkt of het gas is uitgevallen. Organiseer een binnenhuisbarbecue rond de open haard. Oefen deze en andere belangrijke overlevingsvaardigheden. Hopelijk is het niet nodig en blijft het alleen een spannende oefening.

Wat zijn jullie tips?

19 gedachten over “Wat als de euro zou instorten?”

 1. Het is ook belangrijk om het regenwater te kunnen gebruiken:
  http://docs.google.com/viewer?a=v&q=cache:xIdBrNOA1ccJ:documentatie.leefmilieubrussel.be/documents/IF_Ecoconstruction_WAT04_Part_NL.PDF+regenwater+drinkbaar+maken&hl=nl&gl=nl&pid=bl&srcid=ADGEESj1n_aD06VbKkjlvUmZN_wm7l9OhIzaIlmiZGStKcq9WzyR8Tt5NzpyeRl5l1XcZ0FSs8nNRsnB_e1r4jWtrjPEIJY8aaIDLLKuUiLXkeIYQe1dq-pWklAhze3YgEM1NMBqlK95&sig=AHIEtbSABGk-Zh2_gY39spK0fjOruCowLg
  Om te drinken moet je dan oa. een speciaal filter hebben.
  Lichamelijke reiniging kan ook heel goed met zgn babyreinigingsdoekjes en voor het gezicht met gezichtsreinigingsdoekjes.
  Bij de toko hebben ze kokosmelk waar je rijst in kunt koken, en granen kunnen ook garen in een zgn. hooikist, of thermoskan.
  Misschien is het ook een leuk idee om bijen te houden?

 2. Ik ben bezig met het opzetten van een eigen bedrijf en als voorbeeld heb ik vorige week een volledig mechanische boekbindmachine gekocht. Het ding is antiek en stond al 10 jaar op een zolder te verstoffen maar dat kon mij niet zoveel boeien. Het basisprincipe van halfautomatisch, volautomatisch of volledig mechanisch is hetzelfde, het grootste verschil is dat een volledig mechanische machine zelfs nog steviger is dan half of volautomatisch. Zo kan je veel machines kopen die volledig mechanisch zijn, als je miljoenen boeken moet binden per jaar dan is een volautomatische machine natuurlijk beter.

 3. Julie,

  Ik heb het filmpje bekeken en 1 van de commentaren die onder het filmpje stond was werkelijk hilarisch :)

  if the internet goes down i will just google the solution to the problem…

  Ik weet niet of boeken altijd wel zullen blijven maar ik denk wel dat boeken nog minstens zullen bestaan en gemaakt worden zolang als dat wij nog leven. De coach die mij begeleid in het opzetten van het ondernemersplan vroeg mij dezelfde vraag: Hoelang denk je dat boeken nog zullen blijven bestaan gezien de vooruitgang? Mijn antwoord: Minstens tot aan mijn pensioen. Daar nam hij genoegen mee.

 4. Ik zou niet zonder elektriciteit kunnen. Maar geen nood want ik ken meerdere manieren om het zelf ter plekken te maken. Deze elektriciteit kun opslaan in de vorm van ethanol. Grassen, vele soorten bessen ook de giftige en bladeren, eikels en kastanjes bevatten suikers die je kunt laten vergisten. Voor de distillatie kan je of een zonnepaneel of een houtkachel gebruiken. Ethanol heeft namelijk het voordeel dat er roetvrije verbranding plaats vind. Gebruik voor deze alcohol geen eetbare biomassa zoals walnoten, druiven etc. tenzij je het voor ”andere doeleinden” gebruikt(lol). Ja ook je wijn of bier moet je zelf zien te maken!

 5. Zal wel aan mij liggen, maar waarom zou je gebruik willen maken van radio, telefoon, computer en televisie als de rest van Nederland zonder stroom zit? lijkt me sterk dat ik dan radio- of telefoon ontvangst heb. En een computer is in mijn ogen ook zinloos wanneer deze niet meer internet is verbonden.

 6. de kans op een volledige instorting lijkt mij nogal vrij klein alhoewel een revolutie wel mogelijk is. als het echt moet kunnen naties op korte tijd echt wel veel bereiken om de toestand terug in orde te brengen. de overgangsfase zal natuurlijk niet makkelijk zijn. het is eigenlijk ongelooflijk hoe de hogere kringen de situatie tot in het absurde volhouden en zo deze crisis verwezenlijken, het bewijst echt hun kortzichtigheid!

 7. Een computer is niet per definitie zinloos zonder internet.
  Je kunt er nog altijd mee gamen, films kijken en muziek luisteren.
  Ten minste ik neem aan dat iedereen tegenwoordig wel muziek of films op zijn/haar computer heeft staan? Als de economie plat licht is er namelijk niet zo veel meer te beleven in de stad ofzo? Dan wordt het wel erg zaai als je niet zelf je elekticiteit op kan wekken. Je kunt dan geen muziek meer luisteren enz. en dan ga je, je uiteindelijk wel zwaar vervelen hoor! Radio en tv is waarschijnlijk niet meer van toepassing. Maar met walkietalkies kan je communiceren met elkaar op afstand. Erg handig dus.

 8. Tip 6: Zorg voor handelswaar
  Als geld waardeloos wordt, is het verstandig andere waardevolle zaken die lang goed blijven achter de hand te hebben. Denk aan koffie of chocolade. Het grote aantal alcohol- en nicotineverslaafden zal sterke drank en tabakswaren altijd schaars en gewild maken. Ook dagelijkse benodigdheden als zeep, scharen, zakmessen, een slijpsteen, laarzen, duct tape en dergelijke worden zeer gewild. Hiermee kan je je provisiekast weer vullen of andere dingen krijgen die je nodig hebt.

  wij zijn er klaar voor….
  http://www.ebbers.org

 9. Laten we realistisch naar de zaken kijken zoals ze zijn, als de euro instort komt er gewoon een nieuwe munt die letterlijk 2 keer zoveel waard is als de euro. De geschiedenis zal zich gewoon blijven herhalen. De economie zal een tijdje ondersteboven liggen zoals elke keer gebeurd, we zullen met zijn allen de nieuwe munt de schuld gaan geven omdat de maatschappij de consument gaat uitbuiten zolang de nieuwe prijzen nog niet zijn aangepast en degenen die gezorgd hebben voor het wanbeleid van de regeringen worden na verloop van tijd zelfs als helden gezien omdat ze de economie hebben gered van de ondergang….. En ook die nieuwe munt zal ten onder gaan… Pessimisme ligt niet in mijn aard, kijk gewoon terug in de geschiedenis en je zal zien dat dit gewoon harde feiten zijn.

 10. ik vraag me alleen af ,worden we dan massaal op straat gezet omdat we de huur niet meer kunnen betalen of word het gratis wonen ,want momenteel moet alles betaald worden zelfs een stukje grond .En dan zelf energie maken en water zuiveren?dat zou dan iedereen moeten kunnen ,en eten delen laten circuleren dat zou het risico op criminaliteit verminderen maar hoe dan ook er zullen altijd nog veel mensen zijn die meer willen hebben omdat ze niet tevreden zijn met wat ze hebben maar boven anderen willen staan.

 11. Houdbaarheids datums zijn een industriele leugen zoals op tv te zien was.
  Jaren geleden een oude delicatessen winkel ontruimd in de kelder vonden wij tientallen blikjes  groenten fruit  kappertjes kersen te veel om op te noemen maanden lang van gesmult …..leeftijd soms 10 jaar over datum .
  Pasta,s gaan 10 jaar mee zonder problemen,vooral de glazen potten fruit en groenten waren na 15 jaar nog uitstekend.
  En wat opviel er werd toen geen houdbaarheids datum opgezet blik bol gooi hem dan maar weg,glazen pot bedorven dat ruik je direct bij het openen. 

  1. Wie echt oorlogshamsteren wil moet op zoek naar de ingeblikte soldatenkoeken.
   We hebben in 1982 in het leger de test gedaan met een groot blik (80 cm)
   dat 50 jaar oud was. En inderdaad, knappend vers.

 12. Jullie moeten niet doemdenken maar vooruitdenken. Een “bad scenario’ is 100
  percent zeker op komst, maar wat daarna zou moeten komen ook al. Lees in
  “End of work” van Jeremy Rifkin. Velen hebben zich al georienteerd, vooral hooggestudeerden.
  De idee van de fruitboom en de moestuin heb ik al 15 jaar, zelfs een extra grond
  gekocht in Hongarije, tegen een woud met veel wild: everzwijnen en herten (lekker vlees)In barre tijden overleef je makkelijker in Hongarije dan in Belgie of Nederland.

 13. Mijn tip zou kunnen zijn
  1) consolidatie mondiaal
  2) druk geld bij ter waarde van de mondiale schuld
  3) geef dat geld aan de schuldeisers
  4) kwijtschelding van de schulden
  5) herstart met een shuldenvrije economie, herkansing, bezinning en mentaliteitswijziging
  Hierbij neem ik in acht dat we ook vanaf geraken van de platitude dat het bijdrukken van geld tot inflatie zou leiden,  dit is geen economische wetmatigheid maar ‘slechts’ een gevolg van een psychische conditionering. Moest het wel een economische wetmatigheid zijn, dan kost een brood in het jaar 2500 ongeveer 4.000.000 €. Velen zullen dit misschien een absurde stelling vinden, het is gewoon een projectie van wat we nu als normaal beschouwen.
   
   
   
   

Laat een reactie achter