Een kaartje van het Midden Oosten, waarbij de verschillenbde bevolkingsgroepen en sektes binnen hun eigen landen wonen. Dit zou veel bloedvergieten schelen.

Tijd om orde op zaken te stellen in de Europese achtertuin

Door het incompetente gepruts van de Europese en Amerikaanse elite, is er rondom het Europese Schiereiland een zone van chaos en wanorde ontstaan. Het gevolg is dat miljoenen mensen, die ooit de middenklasse in landen als Syrië en Irak vormden, op de vlucht slaan en Europa wordt gedestabiliseerd door drommen vluchtelingen. Tijd, dat de Europeanen zelf orde op zaken gaan stellen.

Als we de situatie in en rond Europa vergelijken met die van tien jaar geleden, rond 2005,  is er een wereld van verschil. Landen als Syrië en Libië waren hardvochtige, maar stabiele dictaturen waarin mensen die zich niet met politiek bemoeiden een redelijk leven hadden. Irak was, dankzij de inzet van extra Amerikaanse troepen die de voorganger van ISIS vrijwel uitgeroeid hadden, redelijk stabiel. De relatie met Rusland was goed. Oekraïne was een land in vrede met, net zoals nu, veel corruptie.
Nu zijn zowel Syrië als Libië opgegaan in vlammen en een bron geworden van miljoenen vluchtelingen. Deze mensen komen niet naar Europa voor de lol, maar omdat hun bestaan is verwoest door de incompetente buitenlandpolitiek van de regering-Obama en de krachteloze Europese machthebbers. Oekraïne is nu een war zone. Het toch al arme land wordt nu uitgemergeld door een oorlog. Wat nu rest is puinruimen. Laten we beginnen met enkele uitgangspunten te noemen voor een verstandig buitenlandbeleid.

De vluchtelingen staan nu massaal in de rij om Europa binnen te komen. Bron: socialistworker.org.uk
De vluchtelingen staan nu massaal in de rij om Europa binnen te komen. Bron: socialistworker.org.uk

Uitgangspunten
1. Orde is altijd te verkiezen boven chaos. Chaos is bevorderlijk voor creativiteit, maar chaos en anarchie op politiek gebied leiden tot een verschrikkelijk humanitair drama. De regeringen in Syrië en Libië waren berucht door hun mensenrechtenschendingen, maar vergeleken met het humanitaire drama anno  2015 waren dit oases van rust. Als er geen stabiel alternatief is voor een bestaande dictatuur, is het beter deze dictatuur te laten zitten en in kleine stappen leefbaarder te maken. Dit is in Spanje ook gebeurd met de Franco-dictatuur en in Griekenland met het generaalsregime. Deze zijn op vreedzame wijze veranderd in democratieën. In Tunesië is dat ook gelukt.
2. Open-minded pragmatici zijn altijd te verkiezen boven fundamentalisten. Elk fundamentalistisch maatschappelijk experiment, denk aan islamisme, communisme en fascisme, is uitgedraaid op een humanitaire ramp. Lieden die niet in staat zijn om hun theorieën bij te stellen als ze in de praktijk niet blijken te kloppen, zijn ongeleide projectielen.
3. Het alternatief waarbij minder mensenrechten worden geschonden, is altijd te verkiezen boven het alternatief waarbij meer mensenrechten worden geschonden. Als Europa bijvoorbeeld militair zou ingrijpen in Syrië en Islamitische Staat en Al-Nusra weg zou vagen, zou dit de nodige doden met zich meebrengen. Er zal dan wel een einde komen aan de meest zieke ideologie die er anno 2015 op de aarde bestaat, en het jarenlange bloedvergieten die deze ideologie met zich mee zal brengen in de toekomst.
4. Veel van de moeilijkheden met het Rusland van Poetin zijn het gevolg van gebroken beloftes van westerse leiders. Kosovo is erkend als onafhankelijk land, met als gevolg de etnische zuivering van de Servische en Roma-minderheid, terwijl met de Russen was afgesproken, dat niet te doen. Westerse leiders, waaronder de europarlementarier Van Baalen, steunden openlijk de demonstranten op het Maidanplein in Kiev en lieten toe dat de wettig verkozen regering-Janoekovitsj ten val werd gebracht. Janoekovitsj was, zoals alle Oekraiense oligarchen, erg corrupt. Poetin, een goed schaker, trekt de logische conclusie: Rusland kan alleen veilig zijn als er een sterk Russisch leger is dat een bufferzone creëert.

Een kaartje van het Midden Oosten, waarbij de verschillenbde bevolkingsgroepen en sektes binnen hun eigen landen wonen. Dit zou veel bloedvergieten schelen.
Een kaartje van het Midden Oosten, waarbij de verschillende bevolkingsgroepen en sektes binnen hun eigen landen wonen. Dit zou veel bloedvergieten schelen.

Punten
1. Er moet een Europees leger komen. De Amerikanen hebben idealen die in grote lijnen overeenstemmen met die van de Europeanen, maar ze hebben andere geopolitieke belangen dan Europa, zie hierna. Dit leger moet buiten de NAVO opereren en ingrijpen in de Europese periferie, om de ontwrichting daar te stoppen.
2. Duurzame vrede met Rusland. Voor Europa zou het erg gunstig zijn, als er vrede was tussen Rusland en het Europese Schiereiland. Handel en industrie zouden opbloeien. Voor de Amerikanen is dit een geopolitieke nachtmerrie. Een blok dat uit het Europese Schiereiland en Rusland bestaat, zou de sterkste staat ter wereld vormen en de lakens uitdelen. Vandaar dat de Amerikanen er alles aan zullen doen om dit te voorkomen. Dat lijkt nu aardig gelukt. Deze ongewenste situatie moet worden teruggedraaid. In feite zou Rusland toe moeten worden gelaten tot de EU en het EU-hoofdkwartier verplaatst naar Warschau of Praag.
3. De landen die rond Europa liggen, inclusief Syrië en Irak, moeten worden gestabiliseerd. In Irak kan dit door het land onder te verdelen in een Koerdisch-christelijk, sjiitisch en soennitisch deel. In Syrië in een alawitische kuststrook, Koerdisch noorden en soennitische romp. Die romp kan samengevoegd kan worden met het soennitische deel van Irak: ongeveer het gebied dat IS nu bezet houdt. In Libië kan het beste een EU- of VN-mandaat gevestigd worden dat de transitie naar democratie in tien jaar mogelijk maakt.
4. Vluchtelingen moeten worden geheralloceerd naar hun oorspronkelijke woonplek, zodra deze is gezuiverd van islamistische terroristen. Alleen hooggeschoolde vluchtelingen met een technische achtergrond, zonder islamistische sympathieën, moeten toegelaten worden tot Europa. Op dit moment moeten landen als Turkije, Libanon en Jordanië opdraaien voor de miljoenen  vluchtelingen uit Syrië en Irak. In Libanon is nu een kwart van de bevolking vluchteling. Het is verwerpelijk dat deze arme landen hier alleen voor op moeten draaien. Een groot deel van de Europese landbouwsubsidies zou hier heen kunnen, tot er orde op zaken is gesteld en de vluchtelingen weer terug kunnen.

4 gedachten over “Tijd om orde op zaken te stellen in de Europese achtertuin”

 1. Complexe materie. Een paar losse opmerkingen:
  1) ik ben het helemaal eens met je dat er grotere Europese integratie nodig is. Inclusief een leger. En die beide komen er ook wel denk ik hoewel het nog enige tijd kan duren.
  2) ik denk dat veel westerse landen zich meer verbonden voelen met de VS. Ergo een verbinding met Rusland ligt ook op de iets langere termijn niet voor de hand.
  3) een vergelijkbaar plan bestond volgens mij ook in de VS: staten creëren op basis van ethniciteit. Hun strategie: eerst chaos creëren in het Midden Oosten en vervolgens de grenzen van landen opnieuw vaststellen. Maar er zijn natuurlijk verschillende landen die daar fel op tegen zijn waaronder Turkije en Iran. Bovendien: zie eens wat een chaos we nu al hebben met alleen ISIS. Zo’n herindelingsproces is extreem moeilijk behhersbaar te houden.
  4) ik denk dat hoogopgeleiden in de landen van herkomst juist heel hard nodig zijn om de landen opnieuw op te bouwen of verder uit te bouwen. Hen allemaal hierheen halen zou een ramp betekenen voor die landen.
  5) ik denk dat we ons heel veel zorgen, repeat HEEEEEEEL VEEL ZORGEN moeten maken over de bevolkingsgroei deze eeuw: voor we het in de gaten hebben staan er miljarden mensen voor onze poorten. En voordat we die allemaal met geweld tegen moeten houden is het volgens mij nuttiger nu al te beginnen met grootschalige geboortebeperking in die regio’s.
  6) En tenslotte een videootje waarin het beleid van de VS al een beetje wordt voorspeld:
  https://www.youtube.com/watch?v=nUCwCgthp_E

  1. Toevallig een artikeltje: ‘In 2100 telt de aarde 11,2 miljard mensen’
   “… Tegen 2050 zijn er 9,7 miljard: zo’n 2,4 miljard meer dan nu het geval is. En voor 2100 doorbreken we de grens van 11 miljard. …” Stel je voor binnen 35 jaar zo’n 2,5 miljard meer mensen dan nu. En nu leeft al pak ‘m beet driekwart van de wereldbevolking onder de absolute armoedegrens. (…)
   http://www.amstat.org/newsroom/pressreleases/JSM2015-WorldPopulationEstimatesPresentation.pdf

 2. ja en iedereen moet in de winter erwtensoep kunnen eten…

  Kletskoek verhaal met benen in de blubber..
  Het is een VS-project, de EU is geen UNIE en je miet de EU niet verwarren met Europa..

  Europa is het continent en het continent is niet gelijk aan de EU.

  Allemaal fantasie en luchtfietserij..Er komt geen EU leger. zeker geen dat zelfstandig kan gaan optreden buiten de NAVO om..
  De VS krijgt meteen en rol beroerte..die dringen ons nu het TTIP op om de EU te veramerikaniseren..De EU zal nooit een zelfstandige entiteit worden..gewoon een broddellap van neoliberale politiek..die uit zichzelf implodeert..het is een optelsom van een merendeels zwak allegaartje wat met grote bekken en dik geld bij elkaar wordt gehouden totdat het op is en het spel uit.

  Het wordt het speelveld van de Amerikanen en dat belooft enorme ellende in deze regio..

Laat een reactie achter