Sehit (martelaar) worden is een verdienstelijke zaak volgens de Turkse overheid.

Turkije is binnen enkele jaren islamitische dictatuur

Na de vermoedelijk in scène gezette coup, grijpt Erdogan de gelegenheid om in versneld tempo Turkije te islamiseren. De zuiveringen in het Turkse leger en de politie krijgen veel aandacht in de main stream media. Veel belangrijker ontwikkelingen krijgen veel minder aandacht. Een overzicht.

De visie van Erdogan op Turkije en de omringende landen
Turkije heeft pas sinds een eeuw de grenzen zoals we die nu kennen. De vijf eeuwen daarvoor maakten de Balkan en het grootste deel van het Midden Oosten deel uit van het Ottomaanse Rijk, waarvan de leider, de sultan, ook de titel kalief droeg. De aanhangers van Erdogans islamitische AK Partij hebben heimwee naar deze tijd. Erdogan droomt van een herstel van het Ottomaanse Rijk met hem als leider. Dit vernieuwde rijk, dat een veel islamistischer karakter zal hebben dan het Ottomaanse Rijk in haar nadagen, zal Ankara als hoofdstad hebben en niet Constantinopel. Dit is de reden dat Erdogan in Ankara een enorm ‘presidentieel’ paleis heeft gebouwd.

Om dit doel te bereiken zijn er nog enkele hinderpalen. Zo wordt de rest van de NAVO, waaronder buurlanden Griekenland, Bulgarije en Cyprus, beschermd door machtige beschermheer VS. De Griekse luchtmacht is redelijk sterk – uit bittere ondervinding weten de Grieken dat Turkije een grote bedreiging is. Het Bulgaarse leger is net als het land zelf, door chronisch geldgebrek in belabberde staat. Rusland is een sterke staat met een leger dat ruimschoots opgewassen is tegen het Turkse. Iran is weliswaar een buurland, maar het bergachtige terrein maakt een oorlog minder aantrekkelijk. Wel is er regionale competitie in Syrië en Irak. Het grootste probleemdossier voor Erdogan is Israël. Weliswaar is het land maar klein, maar het beschikt wel over een ultramodern, goedgetraind leger.

Sehit (martelaar) worden is een verdienstelijke zaak volgens de Turkse overheid.
Sehit (martelaar) worden is een verdienstelijke zaak volgens de Turkse overheid. Copyright: Diyanet.

Militair overwicht
Turkije heeft na de Verenigde Staten, de Britten en Frankrijk het sterkste leger binnen de NAVO. Weliswaar hebben de  zuiveringen van Erdogan de slagkracht van het leger op korte termijn ernstig aangetast, maar dit is in principe binnen enkele jaren verholpen. Het land is volgens de ranglijst van globalfirepower.com nu al de achtste militaire grootmacht in de wereld, binnen de NAVO de op de drie na grootste. Het ministerie van Religie, Diyanet, verspreidt nu cartoons onder kinderen waarin het martelaarschap wordt verheerlijkt.

Op dit moment zijn de uitgaven aan het leger met zo’n 15 miljard dollar per jaar gemiddeld. Dit is als percentage lager dan het wereldgemiddelde. Als Turkije het budget zou verdubbelen naar het gemiddelde in de regio, zou het leger het sterkste van Europa worden.

Einde van NAVO-lidmaatschap nadert
Er bestaat op dit moment steeds meer wantrouwen tussen de Turken en de rest van de NAVO, vooral de VS. Aan Turkse zijde is er bitterheid omdat Fethullah Gülen, die door het regime-Erdogan wordt beschuldigd van de couppoging, niet door de VS wordt uitgeleverd. Aan Europese zijde is men de Turkse chantagepogingen wat betreft de migratiecrisis, en de voortdurende bemoeizucht met de Turkse minderheid in Europese landen behoorlijk zat. Er zijn hardnekkige aanwijzingen dat het regime-Erdogan de terroristische organisatie ISIS actief ondersteunt. De voortdurende blokkades van de luchtmachtbasis Incirlik ergeren de Amerikanen. Hiermee heeft Turkije geen vrienden gemaakt in de VS.

Hoe overleeft Europa een islamistisch Turkije?
Voor Europa zullen de gevolgen beperkt blijven, mits er een effectief Europees asielzoekersbeleid komt. Hiermee zou de voornaamste troef van het regime-Erdogan verdwijnen.  Migranten die Griekenland of Bulgarije binnenkomen, moeten dan teruggestuurd worden als ze niet in deze landen asiel aanvragen. Deze landen moeten dan met Europese miljarden bij de opvang worden gesteund. Werkt Turkije niet mee, dan volgt een totale blokkade van alle goederen-, personen- en vrachtverkeer van en naar Turkije.
De uitgaven aan defensie zullen moeten worden verhoogd.
Een tweede aandachtpunt is de Turkse minderheid. Een groot deel van hen is Erdogan-aanhanger en hiermee potentieel een vijfde colonne. Hun loyaliteit ligt eerder bij Turkije, of de islamitische gemeenschap, de oemmah,  dan bij het Europese land waar ze wonen. Dit probleem kan opgelost worden door de banden met Turkije effectief door te snijden. Elke in Europa woonachtige Turk krijgt de keus: of zijn Europese nationaliteit, of de Turkse nationaliteit behouden. Wie voor de Turkse nationaliteit kiest, moet terug naar Turkije. Alle moskeegebouwen die onder beheer staan van Diyanet, de Turkse moskeeorganisatie, worden als staatsvijandige eigendommen genationaliseerd en onder beheer gesteld van seculiere Turkse organisaties. Het is ook afgelopen met verkiezingen voor het Turkse parlement binnen de EU.
Verder moet Europa werken aan goede relaties met de andere spelers in de regio. Bijvoorbeeld Rusland. De heilloze kruistocht tegen president Bashar al-Assad van Syrië moet worden stopgezet en m.b.v. zachte diplomatie moet een leefbare, vreedzame samenleving ontstaan. Democratische krachten in Turkije moeten van harte worden aangemoedigd.

15 gedachten over “Turkije is binnen enkele jaren islamitische dictatuur”

 1. En dat leger dat Erdogan misschien tzt wel onze kant op wil sturen is grotendeels gefinancierd met EU-geld.
  Die bestuurders in Brussel en de EU-landen zijn volslagen wereldvreemd zoals ze die fascist jarenlang hebben verwend.

 2. Je bent één lichtpunt vergeten.
  De volkeren/landen rond Turkije zijn het Ottomaanse rijk ook niet vergeten.
  De meeste mensen van de Balkan tot Saoedi-Arabië en van Rusland tot Libië hebben nog steeds een grotere hekel aan turken dan wilders.
  Verder moeten we vooral voorzichtig zijn met het maken van “nieuwe”vrienden, Poetin en Bashar zijn niet beter dan Erdogan en te nauwe banden zijn niet wenselijk op lange termijn.

 3. Religie en de nuchtere rationele wetenschap stonden stonden altijd al lijnrecht tegenover elkaar. Religie staat voor geloof, (fictieve aannames) en het afdwingen van de diverse doctrines op wat voor manier dan ook, (afgedwongen niet rationele ideologieën). Erkende wetenschap, zonder uitzondering, wordt nooit afgedwongen op basis van een doctrine, is nooit een doctrine, is flexibel, en staat altijd open voor nieuwe kennis op grond van empirische bewijzen. Tegenover Erdogan; door zijn religie ernstig gehandicapte intellectuele bovengrens, (totaal onrealistische doctrine idealen) staat een verzadigde wereld van goed bewapende, totaal vrijheids lievende, onbegrensde intellectuelen. Hij kan proberen van Turkije een soort Noord Korea te maken, maar dat accepteert de massa nooit. Hij kan z’n macht niet echt langdurig uitbreiden, meneer wordt hoe dan ook opgeruimd, daar ben ik van overtuigd. Stel je bent technisch onderlegt, gemotiveerd, en je gaat het internet op, op zoek naar een geschikt wapen dat over vele kilometers effectief is………

  https://www.youtube.com/watch?v=pz9b7aLg5Vc

  Tsja, op you tube en veel andere sites kun je dit soort systemen vinden, en iedereen met een beetje technische achtergrond kan ze bouwen. Met een gebraden gezicht kom je niet ver………

 4. Voorlopig loopt de massa met vlaggetjes te zwaaien ook hier,respect voor een mensen leven is er niet zeker niet voor anders denkende (nou is daar niet veel voor nodig want twee andere regels en ze moorden elkaar uit).je zou verwachten met alles wat er de laatste 25 jaar(we zitten op mars internet enz)gebeurd iets veranderd ,reactie is toch iets anders ze blazen zich op,mensen maken tekeningen worden dood geschoten.Nog steeds mensen die denken dat de wereld plat is.

 5. De ellende met fascistische regimes is dat ze omdat ze hun mooie binnenlandse beloften uiteindelijk niet waar kunnen maken, vroeg of laat oorlogen met hun buren beginnen. En het allergrootste probleem met fascisten is: het zijn typische ‘collectivisten’; het individu is van nul en generlei waarde. De staat gaat boven alles. Op een mensenleven meer of minder kijken fascisten dan ook niet.
  Ik ga boek vast een ticket naar de VS…….

 6. Van Poetin hebben we niets te vrezen, hoezeer het ons ook wordt aangepraat. What you see is what you get, wat dat betreft.
  Erdogan is oneindig veel gevaarlijker, daar is het; You get what you did’nt see.
  Hij volgt precies het pad van onze oosterbuur, 80 jaar geleden. Langzaam steeds meer macht verzamelen, groepen demoniseren, falseflag operaties.
  Daarna het monddood maken van alle oppositie en het polariseren van de massa.
  Nu zijn we dus bij het hoofdstuk Massamanifestaties met toespraken om het volk op één lijn te krijgen. Zet de beelden maar eens naast elkaar, het is net 1938.
  Het volgende? Het vijandbeeld intensiferen, één moskeebrand en ook dat is klaar.
  Voor zulke dictators is er geen weg terug namelijk. Het doel is dominantie.
  Ik ben geen doemdenker, maar hier kan ik niet meer omheen. Erdogan wil niet bij de EU, hij gaat de EU nemen! In elk land heeft hij een vijfde collone van gehoorzame soldaten, die de taal spreken en de weg weten. (In Duitsland 3 miljoen Turken waarvan minstens een half miljoen diensplichtigen) Oorlog van binnenuit, daar doe je niets tegen.
  Als niemand hem tijdig uitschakelt zie ik het somber in.

 7. Ik denk dat die coup helemaal niet georganiseerd is door Fethullah Gülen, maar door ervaren hoog intellectuele insiders. Insiders die handig strategisch gebruik gemaakt hebben van het feit dat de Gülen aanhangers als tegenstanders van Erdogan bekent staan, en massaal voorhanden zijn. Het was uiterst voorspelbaar dat juist de Gülen aanhangers opvallend zouden staan te juigen tijdens de coup poging, en er ook aan zouden meewerken. Net zo voorspelbaar als dat de volkomen paranoïde, eerzuchtige, blind wraakzuchtige Erdogan bij mislukking van de coup ze overal te grazen zou nemen, ook buiten de landsgrenzen van Turkije, in Europa. Een direkt gevolg hiervan is dat vrij reizen in Europa er voor de Turken er voorlopig niet in zit, en dat de grenzen straks potdicht gaan voor alle immigranten. Het is een uiterst sluw, vooropgezet spelletje van ultra rechtse elementen in de samenleving. Conflicten tussen Erdogan en Gülen aanhangers die elkaar openlijk naar het leven staan binnen de EU landen zullen niet worden getolereerd. Zit er dik in dat de aanhangers van Erdogan die zich misdragen het land uit worden gezet, en zo kun je twee vliegen in één klap vangen. Geen immigranten meer, en de helft van de Turkse gemeenschap over de grens. Hier zit gewoon een extreem rechts luchtje aan, Erdogan is gewoon zelf een marionet met macht………

 8. Ook hier is het een machtsblok(kerk) wat nog teveel uitmaakt,eerst verschillende partijen met eigen programma nu samen om nog enige macht te houden,religie haalt niet het beste in de mens naar boven blijkt.Allemaal vredelievend volgens de geschifte ,maar zeg het maar?

Laat een reactie achter