Weten we alles? Inderdaad is onze wetenschappelijke kennis indrukwekkend toegenomen. Toch weten we ook heel veel niet. Waarschijnlijk is zelfs de meerderheid van alle relevante wetenschappelijke kennis nog onontdekt. Op TED Educational verscheen dit overzicht van wat we vooral nog niet weten.
Goede voorbeelden van belangrijke vragen waarop we nog geen antwoord hebben zijn: hoeveel heelallen bestaan er, wat is zwaartekracht en waarom hebben we nog geen sporen van buitenaards leven ontdekt? Is evolutie door natuurlijke selectie het enige relevante proces, of kunnen veranderingen in het DNA ook door andere processen gericht worden gestuurd? Wat doet de 80% “donkere materie” in het DNA. die niet codeert voor genen maar die wel op de een of andere manier biologisch actief is?
Een meer uitgebreide presentatie staat op TED Educational, waarop op elke onbeantwoorde vraag dieper in wordt gegaan.
Onze kennis is een druppel, in een oceaan van informatie…
Wat is bedoeld met “die niet codeert voor genen”? Codeert het geen genen of codeert het niet voor eiwitten?
we weten niks
we staan nog in de box als een kruipende baby
De belangrijkste vraag lijkt me toch, ook omdat het onszelf en alle andere leven betreft, hoe komt al die informatie in het DNA terecht dat alle cel-processen aan stuurt. Naarmate men meer ontdekt hoe op moleculair niveau de zaakjes geregeld zijn blijkt dit steeds indrukwekkender georganiseerd te zijn. Een grote wereldstad met alle logistieke processen daarvan is er niks bij wat complexiteit betreft. En dan hebben we het nog maar over een ‘eenvoudige’ cel zoals een gemiddelde bacterie. Laat staan hoe meercellige organismen functioneren.
Mutaties door kopieërfoutjes van het DNA bij celdeling, mutaties die goed werken overleven.
En die niet werken sterven uit, biologisch kapitalisme.
Of natuurlijke selectie is misschien een betere definitie.