Dansende elfjes met een femtolaser. Over uiterlijk tien jaar bij u in de huiskamer.

Video: echte hologrammen nu een feit

Vergeet virtual reality brillen. Voor het eerst is het een groep Japanners nu gelukt om echte hologrammen in de lucht te laten zweven, net als in Star Wars. Technische uitleg na het filmpje.

Het geheim van de Fairy Lights: extreem korte infrarood-laserpulsen van enkele femtoseconden, die luchtmoleculen ioniseren, dat wil zeggen: er elektronen van af meppen, waardoor een heel kortdurend plasma van elektronen en ionen ontstaat. Een plasma is ondoorzichtig. Dus er ontstaat een kortdurend beeld, wanneer het door zichtbaar-licht lasers worden beschenen.

Uiteraard staan luchtmoleculen niet stil: een gemiddeld zuurstof- of stikstofmolecuul beweegt met rond de 400 meter per seconde. Deze laserpulsen zijn echter zo extreem kort, dat ze bevroren lijken in de tijd. In een femtoseconde beweegt een luchtmolecuul minder dan de diameter van een atoom, zelfs het licht beweegt in 10-15 seconde maar 0,3 micrometer, de diameter van een virusdeeltje. Inderdaad. Toverlichtjes.

Dansende elfjes met een femtolaser. Over uiterlijk tien jaar bij u in de huiskamer.
Dansende elfjes met een femtolaser. Over uiterlijk tien jaar bij u in de huiskamer.

 

Bron:
Digital Nature Group, Japan

2 gedachten over “Video: echte hologrammen nu een feit”

  1. Dit concept heeft buitengewone en zeker fascinerende mogelijkheden in zich. Denk alleen al bijvoorbeeld eens aan bovenstaand systeem; waarbij mensen in de nabije toekomst in hun eigen woonruimte, levensechte, bewegende 3D projecties van bijvoorbeeld ons universum kunnen aanschouwen. Iedereen kan straks bij iedereen, en overal op bezoek gaan als of men daadwerkelijk daar aanwezig is, waar dan ook. De film industrie zal smullen van deze mogelijkheid, hoe zal het zijn om films als “Interstellar”, zelf te beleven……. Ronduit WOW!!! Universiteiten zullen college gaan geven aan iedereen die leren kan en wil, i.p.v. wie dat betalen kan. Autodidact wetenschappers kom je straks overal, en in ongekende hoeveelheden tegen in de massa, van piepjong naar stokoud, of zelfs onsterfelijk.

Laat een reactie achter