Het is al vaak in het nieuws. Gezondheidzorg kost steeds meer, en we krijgen er relatief steeds minder voor terug. Het tegenovergestelde van de ontwikkelingen op computergebied dus. Daar gaat nu wat aan gebeuren. Apple, Google en andere tech-giganten, vergezeld door honderden startups, staan al in de startblokken om deze biljoenenmarkt op zijn kop te zetten. En dat is goed nieuws.
Enorme mogelijkheden, door de grote problemen
Gezondheidszorg is big business. In alleen Nederland al geeft de overheid maar liefst 70 miljard euro uit per jaar. Dat is ongeveer evenveel als aan sociale uitkeringen. In de gehele wereld gaat het om een nog veel groter bedrag: rond de 3 000 miljard dollar per jaar. Dit is zoveel, dat zelfs de jaaromzet van Apple (beurswaarde: $500 miljard) erbij in het niet valt. Kortom: wil je als bedrijf groeien, en de giganten van Silicon Valley zijn bezeten van groei, dan kan je deze markt niet links laten liggen. En, inderdaad, is deze markt er rijp voor om helemaal op de kop gezet te worden. De gezondheidszorg is namelijk ziek. Doodziek. De gezondheidszorg vraagt er werkelijk om, doortastend aangepakt te worden, en patiënten eindelijk de goede en goedkope zorg te geven waar ze recht op hebben.
Apple
Apple pakt het groot aan. Zo heeft het bedrijf een API ontwikkeld voor healthcare apps, HealthKit. Dus ben je een beetje handig met iOS, dan is dit je kans om de iPhone om te toveren in een gezondheidsbewakend apparaat. Voor onderzoekers komt er ResearchKit. Als patiënten tijdens hun behandeling elke dag worden doorgemeten, levert dat heel veel waardevolle klinische gegevens op. Zo komen onderzoekers er snel achter of een bepaald medicijn werkt of niet en of er gevaarlijke bijwerkingen zijn. Dit zal de ontwikkelkosten voor medicijnen flink laten dalen, en ook bestaande medicijnen effectiever maken.
IBM
Ook Big Blue pakt groot uit. Jeopardy-kraker Watson is nu aan het werk gezet op gezondheidszorggebied. Met opvallende resultaten. Watson was 2013 al veel beter, 90% vs. 50%, dan menselijke dokters in het diagnosticeren van longkanker. Met kanker als voornaamste doodsoorzaak in Nederland en België, is dit nieuws een grote doorbraak. En anders dan menselijke dokters, die steeds meer moeite hebben om de snelle ontwikkelingen bij te benen, wordt Watson dankzij de Wet van Moore elke twee jaar dubbel zo krachtig.
Google
Nu de Europese Commissie en andere instanties het jachtterrein hebben geopend op zoekmonopolist Google, probeert het bedrijf te groeien in andere markten. De focus op deep data blijft uiteraard, maar Google investeert sterk in domotica, robotica en steeds meer in de gezondheidszorg. Zo nam het bedrijf Calico over, dat zich toelegt op levensverlenging. Volgens velen is het stoppen van het verouderingsproces de beste oplossing om ouderdomsziekten tegen te gaan. En, belangrijker, wordt het leven een stuk prettiger. Aan rijkdom heb je niet zoveel, als je leven vergald wordt door een slechte gezondheid. Google X, de poot van Google waar ‘moonshot’ onderzoek wordt gedaan, kent ook een afdeling voor biologisch onderzoek. Gezondheidszorg neemt hier de voornaamste plaats in.
Zouden we ouderdomsziekten kunnen stoppen, dan zou dit enorm schelen in de kosten van verpleging en verzorging. Ook kunnen ouderen zo langer doorwerken. Hopelijk overtuigt deze bottom line rekenmeesters, die zich weinig gelegen laten liggen aan menselijke kanten.
Zul je zien dat over enkele decennia de pensioengerechtigde leeftijd opgeschroefd wordt naar 100!!!
Heb je nòg wat!
(Hundred years a slave…)
Toen die leeftijd opgeschroeft werd naar 67 was het nog geen crisis.
En konden de werkgevers moeilijk aan personeel komen, omdat er nog genoeg werk was voor iedereen.
Maar dat wordt steeds minder met de immer voortschrijdende techniek, dus dan zal dat wel geen issue worden.