Video: hoe begon het leven?

New Scientist maakte deze korte videoclip om de op dit moment heersende ideeën over het ontstaan van het leven op aarde weer te geven.

Het grootste raadsel is hoe het leven 3,6 miljard jaar geleden, vlak na het Late Heavy Bombardment en slechts vrij kort na het leefbaar worden van het aardoppervlak, al kon bestaan. LUCA, de last common universal ancestor, was een complete cel. Er is op aarde m.u.v. virussen geen levensvorm bekend die niet van LUCA afstamt. Er bestaan eenvoudiger cellen dan LUCA die bijvoorbeeld bepaalde celonderdelen missen, maar deze zijn alle gedegenereerde vormen van de oercel. vandaar dat sommige exobiologen geloven dat het leven van buiten aarde komt, door panspermie.

3 gedachten over “Video: hoe begon het leven?”

  1. Ik volg momenteel geboeid een herhaling van de serie “Cosmos”, die tot stand kwam onder Carl Sagan. De huidige en zeer professioneel aangepaste presentatie, geschied met grote deskundigheid onder Neil de Grasse Tyson, die overigens zeer goed bevriend was met Carl Sagan. Bovenstaande vraag werd in de serie behandeld volgens de nieuwste inzichten en theorieën. Ook daar en nu heeft men een sluitend wetenschappelijk verantwoord antwoord nog niet gevonden. Gelukkig maar denk ik dan; hebben we tenminste een heel goede extra reden om de kosmos objectief af te struinen naar het antwoord op deze levens vraag. Daar deze vraag echter onder geen enkel beding objectief, zonder sluitend empirisch bewijs beantwoord kan woorden, is het geen vraag die welke religie dan ook kan beantwoorden. De moderne ontwikkelde mens wil weten, niet geloven. Dat is ook de oorzaak van de gruwelijke strijd die we nu moeten strijden. Doctrine versus kennis, en de daaraan verbonden bewijzen.
    Interessant artikel Germen. ;) 

  2. Dit lijkt wel heel simpel. Gewoon een heleboel zakjes (te vergelijken met de bellen die een bellenblazer blaast) waarvan er op een gegeven moment 1 de juiste moleculen verzamelt en vervolgens ontstaat het leven. 

Laat een reactie achter