Ongeveer zo stelde H.G. Wells zich een tijdmachine voor in zijn roman The Time Machine.

Video: hoe bouw je een tijdmachine?

New Scientist maakte dit korte animatiefilmpje over de natuurkundige (on) mogelijkheden om tijd te reizen. Volgens veel natuurkundigen is tijdreizen  mogelijk, onder bepaalde strenge voorwaarden, en zouden we een tijdmachine met toekomstige technieken kunnen bereiken.

Tijdreizen blijft problemen opleveren qua causaliteit. Denk aan de bekende grootvaderparadox: als je je eigen grootvader vermoordt voordat je wordt geboren, maak je je bestaan, en dus tijdreis, onmogelijk. Het enige geval van tijdreizen dat bekend is, op kwantumschaal, heeft strenge randvoorwaarden die in feite voorkomen dat informatie naar het verleden reist. Als tijdreizen mogelijk zal zijn, zul je dus waarschijnlijk terechtkomen in een parallel heelal. Als je dan je grootvader vermoordt, maak je alleen het jezelf in de spiegel kijken onmogelijk. Tenzij je psychopaat bent, natuurlijk.

Ontsnappen naar het verleden
Tijdreizen heeft nog een aantrekkelijke kant. We zitten opgesloten in een heelal met, zo zeggen sommige theorieën, een eindige levensduur. We zouden zo kunnen ontsnappen uit het heelal. Als we met een tijdmachine naar een tijdstip vóór de Big Bang zouden kunnen reizen, zouden we in een multiversum terecht komen met mogelijk allerlei onvoorstelbare mogelijkheden, zoals het creëren van je eigen heelal, dat je bijvoorbeeld eeuwigdurend zou kunnen maken door de beginvoorwaarden te tweaken. Althans in het heelal waarin we nu leven, is dit volledig in strijd met de natuurkunde van nu. Wel kunnen we wellicht direct uit dit heelal naar een ander heelal reizen, wat zeer spectaculaire mogelijkheden zou openen, los van tijdreizen.

In feite reizen we terug in de tijd, door herinneringen en opgeslagen informatie. Wel kunnen we dit verleden niet meer veranderen, Het is natuurlijk een feit dat we veel nog niet weten, en dat daarom enige bescheidenheid ons zou sieren.
Ongeveer zo stelde H.G. Wells zich een tijdmachine voor in zijn roman The Time Machine.

Ongeveer zo stelde H.G. Wells zich een tijdmachine voor in zijn roman The Time Machine.

 

 

Lees ook: 
Tijdmachine ontwikkeld op kwantumniveau

6 gedachten over “Video: hoe bouw je een tijdmachine?”

      1. Hahahahaha, pffff….snik. Wat kan jij toch vaak droog uit een onvoorspelbare hoek komen Bemoeier. Maar goed, ik dacht eerst ook dat iemand, (of ik..) hier een flinke slok teveel achterover had geslagen. Na eens lekker te hebben geslapen, zag ik vanmorgen ineens wat er mis was. Er moet staan, ” Naar mijn mening is de tijd waarin we nu leven, de waarneming ervan, inclusief tijd reizen onveranderlijk, en veranderd er voor niemand en niets meer wat. “

  1. Maar goed, stel je het volgende eens voor:

    Verbind het artikel ” Ethische superintelligentie moordt heelal uit “, met het door zo’n intelligent ras ontdekken van een manier, (mogelijk ook wij in de toekomst) om door de tijd te reizen. De reden waarom wij ze dan nog niet hebben gevonden, ligt dan logisch verklaard voor de hand. Ze vertrekken uit dit theoretisch eindige universum, en vestigen zich elders waar het veiliger is.

  2. Tijdreizen … is ons heelal en daarbuiten niet het enige continuüm wat met het/een vast ritme van tijd te maken heeft ? Om aan die dichtheid te ontsnappen kan wanneer we ons lichaam in een andere, oorspronkelijker toon kunnen verplaatsen , dus nog voordat het ritme , wat in-feite beweging is te maken krijgen, Ik denk dus aan het stilzetten van de beweging in je directe omgeving te maken heeft . Stilzetten betekend dat een deel van de schepping vergeten moet worden om niet meer aanwezig te kunnen blijven .. Dit betekend ontkenning van beweging .

    “”Wormgaten”” zoals ze genoemd worden zijn misschien “”die momenten”” waarbij de tijd bewegingsloos word .

  3. Je reist naar de toekomst en haalt de nieuwste p99x cpu die breng je terug naar het heden die verder wordt ontwikkeld en zo de cpu wordt in de toekomst (die je bezocht). Aangezien je naar de toekomst reist en weer terug zijn alle veranderingen die door je tijdreis ontstaan in de toekomst verwerkt dus die p99x cpu van de toekomst heeft je tijdreis ook al meegemaakt (en de doorontwikkeling, is daarom een p99x). Je haalt in de toekomst een p99x deze dus een niet verdere ontwikkeling van zichzelf uit het heden is.

Laat een reactie achter