Video: hologrammen die je kan voelen

Share Button

Beelden op een plat scherm scheppen is gemakkelijk, maar technici en uitvinders bijten al tientallen jaren hun tanden stuk op holografische beelden, die een 3D effect opwekken.
Dat maakt deze nieuwe vinding des te opmerkelijker. Een groepje Britten is er in geslaagd om voelbare voorwerpen te creëren in de lucht. Hoe kregen ze dat voor elkaar?

Geluid bestaat uit trillingen. Extreem harde, korte geluidsgolven zijn daarom voelbaar. Het team maakte daar handig gebruik van. Wat je voelt, is in feite een staande geluidsgolf. Door een uitgekiende opstelling van de luidsprekers, vormen de geluidsgolven een hard aanvoelende knoop op de punten waar dat nodig is, en doven ze elkaar uit, waar leegte moet zijn. Een opmerkelijk creatief stukje techniek, waar nog heel veel leuke toepassingen voor te bedenken zijn. Wel kunnen sommige dieren behoorlijk last hebben van ultrageluid.

Geluidsgolven zorgen voor een "spookbol" die je niet ziet, maar wel voelt. Bron: Ultrahaptics

Geluidsgolven zorgen voor een “spookbol” die je niet ziet, maar wel voelt. Bron: Ultrahaptics

 

Share Button

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: biologische productiesystemen (master), natuurkunde (gedeeltelijek bachelor), informatica

Dit vind je misschien ook interessant:

2 reacties

  1. Bemoeier schreef:

    Misschien ook minder leuke toepassingen zoals het uitschakelen van soldaten in panservoertuigen, of van naderende raketten of granaten.

Geef een reactie

Advertisment ad adsense adlogger