Mars, anno 2018. Een eenzaam spoor van een robotvoertuig in een desolaat landschap.

Waarom gaan we nog steeds niet de ruimte in?

In de tijd voor de financiële crisis werden we via de media gebombardeerd met mooie beloftes over bemande ruimteruimtevaart. Van tijdschriften en boeken tot TV en internet overal stond het vol met fantastische plannen. We zouden terug gaan naar de maan en vervolgens naar Mars vliegen. Ook zou ruimtetoerisme in opmars komen. Dit zou weer bemande en onbemande missies naar andere hemellichamen financieren. Diverse datums zijn genoemd en inmiddels behoren deze datums al lang weer tot het verleden. Waarom komt het er maar niet van?

Een van de vele plannen van NASA voor een basis op Mars.
Een van de vele plannen van NASA voor een basis op Mars. Bron: NASA

Herbruikbare ruimtevliegtuigen.

Na de ongelukken met de spaceshuttle Challenger in 1986 en de spaceshuttle Colombia in 2003 wist men dat deze ruimtevaartuigen niet meer veilig waren en dat een einde zou komen aan het spaceshuttle tijdperk. Er moest een opvolger komen. Dit moest een herbruikbaar toestel zijn oftewel een zogehete ruimtevliegtuig. Dit is een hybride tussen een raket een vliegtuig die verticaal kan opstijgen met gewone straalmotoren en vanaf een bepaalde hoogte in de stratosfeer overschakelt op een raketmotor. Dit bespaard veel brandstof t.o.v normale raketten en had als voordeel dat er niet telkens een nieuwe raket hoeft te worden gebouwd omdat die grotendeels opbrand in de atmosfeer. Hierdoor zouden de kosten voor een ruimtevlucht enorm dalen en kost dit slechts 10% van de lancering van een normale raket. Deze toestellen kunnen daarom ook veel meer lading en mensen in een baan om de aarde brengen. Een dergelijk toestel zou er in 2009 komen. Deze bleef uit en in 2013 eindigde het spaceshuttle tijdperk toen de Atlantis voet aan de grond zette. Vanwege beperkt budget heeft de Nasa de ontwikkeling van een herbruikbaar ruimteschip uithanden gegeven aan commerciële bedrijven. Rond die tijd waren er fantastische plannen van onder andere Burt Rutan. Zijn bedrijf had 2 toestellen ontwikkeld genaamd SpaceShipOne en SpaceShipTwo. Deze laatste kon 3 personen in een suborbitale baan krijgen (de rand van de ruimte). De bedrijven Virgin Galactic en SpaceX zou hierop gaan doorwerken en in 2015 zouden deze met dit ruimtevliegtuig de eerste 2 betalende ruimtetoeristen laten opstijgen. Van 2012 t/m 2014 werd er ook volop reclame gemaakt voor de aankoop van allerlei producten met daarop een code die je online bij de fabrikant moest invullen waarmee je een ruimtereis kon winnen. Er waren ook al volop mensen die tickets hadden gereserveerd. Inmiddels is 2015 al lang gepasseerd en is er niks geen nieuws meer over geweest. Geen ruimtetoeristen dus!

Mars, anno 2018. Een eenzaam spoor van een robotvoertuig in een desolaat landschap.
Mars, anno 2018. Een eenzaam spoor van een robotvoertuig in een desolaat landschap.

Ruimtehotel.

In 2018 dit jaar dus zou er zelfs al gewerkt aan een ruimtehotel.  Ook dit was het plan van onder meer Virgin Galactic. Het moest een satelliet zijn in de vorm van wiel die om zijn as draait en zo kunstmatige zwaartekracht kon opwekken met in het centrum van het wiel een ruimte waar met de gewichtloosheid kon experimenteren. Het wiel zou bestaan uit modules met grote ramen zodat met goed naar de Aarde kon kijken en slaap en keukenruimte bevatte. Hier kon je een week verblijven. Een fantastische ervaring als vakantie dus. Als vanzelfsprekend is hier al helemaal niets van gekomen.

 

Bemande missie naar Mars.

Ook was er rond 2015 het een en ander over de planeet Mars gaande. Er zou een bemande missie naar Mars vliegen in 2025. Bij de organisatie MarsOne kon je je aanmelden als kandidaat voor een selectie ronde. Van over de hele wereld hebben zich honderdduizenden aangemeld. Iedere ronde zou er een steeds nauwere selectie naar voren komen en uiteindelijk moest dit de meest geschikte mensen overhouden om uiteindelijk te gaan. Er zouden een paar honderd door de 2e selectie ronde zijn gekomen en deze kregen verdere training. De missie zou gefinancierd worden d.m.v een TV reality serie. Het hele proces zou 10 jaar beslaan en in 2025 zouden als eerste van reeks missies vertrekken. Bij iedere missie werd er een basis uitgebreid. En deze astronauten zouden er voor altijd blijven. Je zou toch denken dat er wel enig nieuws is over de vorderingen van dit project van MarsOne. Zelf denk ik niet dat er ook maar enig iets van terecht gaat komen en ook hebben diverse ruimtevaartdeskundigen zich hier sceptisch uitgesproken.

 

Ruimte industrie.

Het is erg raar dat er in ieder geval geen vorderingen zijn gemaakt voor ruimtetoerisme. Er zou hier veel aan verdiend kunnen worden. Dit zou zich kunnen uitbreiden naar mijnbouw op asteroïden. En uiteindelijk grote bemande structuren in de ruimte waar mensen wonen en werken.

 

 

24 gedachten over “Waarom gaan we nog steeds niet de ruimte in?”

 1. Als groot fan van o.a. Elon Musk en zijn geniale, creatieve inzet, weet ik dat de ruimtevaart in een stroomversnelling is aangekomen. Ik heb een rotsvast vertrouwen in wat de mens in de zeer nabije toekomst gaat presteren. Al maakt mijn persoonlijkheid zelfs de eerst volgende maanlanding dan niet meer mee, de aarde is ons aller ruimteschip en wij zijn de bemanningen. Elke planeetbewoner, waar dan ook, op elke planeet, is altijd ruimtevaarder of men dit nu inziet of niet.

   1. Ligt er maar aan over welke informatiebronnen een jeugdig iemand beschikt, de mijne waren mijn vader en zijn vader. Mijn vader was amateur astronoom en lid van de sterrenwacht in Drenthe. Bovendien is niemand in mijn familie religieus georiënteerd, want dat is funest met betrekking tot welke oorzakelijke verbanden men komt in het beredeneren en vormen van eindconclusies.. Het levenslang objectief blijven zoeken naar geldig en dus absoluut peer reviewed bewijs, is de noodzakelijke informatiebron bij uitstek. Theorieën daargelaten, elk ander subjectief bewijs werkt als autorijden met de handrem er op.

  1. Aladin, hoe komt het dan dat je nooit de horizon kunt bereiken?
   Bij een platte aarde is dat niet moeilijk, maar bij een bol onmogelijk.
   Waarom vertoont de horizon een gebogen lijn? Kan dus alleen bij een bol.
   En wat zit er aan de onderkant?

   1. Beste Matt, ogen zien niet eindeloos en de wet van perspectief zorgt er voor zg verdwijnpunten aan de horizon. De horizon is altijd horizontaal, recht en niet gebogen en bovendien altijd op ooghoogte hoe hoog je ook gaat. Bekijk de filmpjes maar van amateur weer ballonnen.. Als Nasa je een gebogen horizon laat zien komt dat door het effect van een groothoeklens (fisheye lens) Wat er aan de onderkant is weet niemand.

 2. Really, hier nu ook al. Come on flat earthers. Door jullie complotten obsessie, zijn jullie satire voor serieuse consparicy gaan aanzien. Degenen die deze beweging nieuwe lucht heeft ingeblazen moeten waarschijnlijk dubbel liggen van het lachen.

 3. Beste Tim, antares,
  Als je van mening ben dat ik een trol ben die een ´beweging´aanhangt, wat win ik daar bij? Het enige wat mij interesseert is de waarheid. Na uitvoerig onderzoek kan ik zeggen dat ‘de aarde als draaiende globe in een eindeloos heelal’ altijd slechts een hypothes was, een onbewezen theorie. die inmiddels als complete onzin ontmaskerd is. Om te weten of deze claim inderdaad waar is zul je het zelf moeten onderzoeken, en ook mij niet geloven. (Dat is indoctrinatie.)

 4. Er worden zoals in dit artikel vertelt inderdaad steeds mooie beloften gedaan door ‘ruimtevaart organisaties’ waar nooit iets van terecht komt. Waarom is dat? Nasa vertelt dat ze de technologie om naar de maan te vliegen kwijt zijn geraakt. Pardon??! En nu zeggen ze dat ze “..eerst de hindernis met de Van Allen Belt moeten overwinnen alvorens ze mensen naar Mars sturen.”
  Dat was ze in 1969 toch al gelukt?? Met de computer rekenkracht van een Commodore 64! :D

 5. Beste Jokkebrok,
  Wie geloofd wat nou?
  Je bedoelt parallel universum? Daar heb ik (nog) geen eigen bewijs voor gevonden, maar het staat je natuurlijk vrij om in vanalles te geloven.

 6. de wereld is zo groot als je het zelf maakt, dus wanneer je door de educatie indoctrinatie geloofd dat de aarde bol is , dan is het zo voor jou. Maar wil nog niet zeggen dat het ook echt waar is… alleen als je je eigen overtuiging wil aanpassen dat er meer is dan wat je weet en wat je geleerd hebt van anderen. Is er een mogelijkheid dat je kan geloven dat er meer is. Je kan mbt diverse onderwerpen: ga terug in de geschiedenis, wie heeft eraan bijgedragen en follow the money. Dan kan je dingen tegenkomen die de grote mainstream media , educatie, wetenschap en alle grote industrie jou niet vertellen omdat ze niet willen dat je het weet. eenvoudig internet op (ja internet is een medium, de inhoud en betekenis ervan is aan jezelf) en zoek op woorden als ‘ forbidden history’ ‘flat earth proof’ ‘ history of nasa’ ‘ antarctica treaty’ operation fishbowl, admiral bird . alleen al het feit dat deze treaty de enige ter wereld is waaraan alle landen zich houden????, wauw en wanneer het in het leven is geroepen en hoe
  elke weldenkend mens die enigszins logisch kan nadenken krijgt meteen een paar rode lampen die gaan branden

 7. Voor een hoop problemen zijn nog geen oplossingen of bestaan de materialen gewoonweg nog niet.
  Iedereen zit te wachten op die ander en zo gebeurt er niets het is nog veel te kostbaar om de ruimte in te gaan. Als je iets heb ontdekt kost het een vermogen om het te beschermen.
  Daarnaast loopt de kans dat het gewoon gejat wordt door een andere via cyber spionage.

 8. Het komt zeker niet omdat de Aaarde plat is. Ik heb de videos gezen over de platte Aarde. Ze leggen uit dat de zon en de maan als het ware drijven boven het aardoppervlak en er rondjes overheen circelen. Sorry maar ik vind het zo dom dat ik het niet meer uit kon houden van het lachen. Als de zon zich echt gedroeg dan zou de zon bij zonsondergang steeds kleiner moeten worden. En bij zonsopgang steeds groter. De maan overigens ook. Dit is niet zo, ze blijven even groot. Bovendien is het jullie flatearthers niet opgevallen dat de maan soms laag boven de horizon staat waneer hij een cikkel is en je ziet dat de belichte kant naar beneden wijst? Dat komt omdat de zon zich aan de andere kant van de Aarde bevind. Zonder dat mensen dit wonderbaarlijke universum vol met pracht en praal verwerpen. Maar ik kan wel begrijpen dat mensen van al deze valse beloftes argwanend worden. Flat earthers is dus wat de ruimtevaartorganisatie veroorzaken. Wel kan het misschien zo zijn dat de vanallenbelt de hindernis is. Alle planeten met een magnetisch veld hebben een zone om zich heen waar de zonnewind wordt afgeremd (shock bow). Hier concentreren elementaire deeltjes zich zoals ik onder ander ook uitlegde in mijn artikel over de toekomstige miniijstijd. Al ging dan over het magnetisch veld van de zon. Ik heb dan ook mijn twijfels over de bemande maan missies. Sommige foto’s kloppen gewoon niet in helderheids contrast met de Aarde. Maar dit alles wil niet zeggen dat de ruimte fake is.

Laat een reactie achter