De bewoonbare zone. De aarde bevindt zich aan de binnenkant van de zone. Bron: Ohio State University

Hoe kunnen we de aarde in een baan verder weg van de zon brengen?

De aarde ligt niet in het midden, maar aan de rand van de bewoonbare zone in het zonnestelsel. De zon hoeft maar tien procent in lichtkracht toe te nemen en de aarde wordt een tweede Venus, een helse wereld waar de zeer hete en dichte atmosfeer zelfs metalen als lood laat smelten. Volgens astrofysische voorspellingen is het over een miljard jaar al zo ver. Hoe kunnen we onze knusse aardkloot reden van een wrede hittedood?

De bewoonbare zone. De aarde bevindt zich aan de binnenkant van de zone. Bron: Ohio State University
De bewoonbare zone. De aarde bevindt zich aan de binnenkant van de zone. Bron: Ohio State University

Net niet te heet
Anders dan de meeste mensen denken, ligt de aarde niet op de optimale plaats voor leven. In feite ligt (volgens de meeste studies) de aarde dicht tegen de binnenrand van de ‘goudlokjeszone’, de radius waarbinnen water-gebaseerd leven zoals we dat kennen kan bestaan[1]. De aarde is op dit moment gemiddeld zo’n vijftien graden aan de oppervlakte. Veel lagere temperaturen zouden de aarde in een ijsbal veranderen, maar de geothermische warmte zou eenvoudige levensvormen in de diepzee, zoals chemotrofe (van chemicaliën levende) bacteriën en kokerwormen, in leven houden. Aan de andere kant is er minder speling. Dit komt omdat waterdamp een broeikasgas is. Bij hogere temperaturen begint de hoeveelheid waterdamp in de atmosfeer sterk te stijgen, waardoor het effect zichzelf versterkt. Op een gegeven moment kookt de aarde droog en lopen de temperaturen tijdelijk op tot boven de 1100 graden. Er zijn geen levensvormen bekend die het bij deze temperaturen volhouden, laat staan de mens. Watermoleculen vallen door de hitte uiteen in waterstof en zuurstof, waterstof lekt weg en de aarde verandert uiteindelijk in een tweede Venus.

Een op lange termijn vervelende ontwikkeling is dat de zon steeds heter wordt[2]. Paradoxaal genoeg komt dit omdat de zon steeds minder waterstof, de grondstof voor kernfusie, bevat. Deze wordt langzaam opgebruikt en helium hoopt zich op. Hierdoor trekt de kern van de zon samen, waardoor zich een nieuw evenwicht vormt. In de kern neemt door de hogere dichtheid de fusiesnelheid toe, waardoor de zon meer energie gaat produceren. Wij merken dat door een fellere zon. En door het verschuiven van de bewoonbare schil naar buiten. Over naar schatting iets minder dan een miljard jaar, valt de aarde buiten de bewoonbare schil en zullen waarschijnlijk de gebeurtenissen zoals hier geschetst, plaatsvinden.

Hoe kunnen we de aarde redden? 
De eenvoudigste oplossing is het aanbrengen van een barrière tegen de straling, zoals bijvoorbeeld spiegels of zonnepanelen. Deze energie moet vanzelfsprekend dan naar elders in het zonnestelsel af worden gevoerd. Een ambitieuzer plan is de aarde in een baan die verder van de zon af ligt, te brengen. Dit kan met behulp van gravity flyby’s. Hierbij zou een zware asteroïde energie kunnen aftappen van Jupiter en deze overdragen op de aarde. Jupiter zou zo dichter bij de zon komen te staan, waar de aarde verder van de zon af komt te staan.. Als dit miljoenen malen wordt herhaald, zou het effect voldoende groot zijn om de aarde bewoonbaar te houden.

Er zijn ook andere oplossingen. Denk bijvoorbeeld aan starlifting, een ‘afslankkuur’ voor de zon waardoor deze langer mee gaat.

Lees ook
Het Venus-syndroom op aarde

Bronnen
1. Kasting, James F.; Whitmire, Daniel P.; Reynolds, Ray T. (January 1993). “Habitable Zones around Main Sequence Stars”Icarus101 (1): 108–118. Bibcode:1993Icar..101..108Kdoi:10.1006/icar.1993.1010PMID 11536936.
2. Earth won’t die so soon as thought, Science Magazine, 2014

23 gedachten over “Hoe kunnen we de aarde in een baan verder weg van de zon brengen?”

 1. Dit artikel is voor mij weer een werktuigbouwkundig snoepje mag ik wel zeggen, voel mij verwend.

  Als we de baansnelheid om de zon in de juiste balans vergroten, komen we als gevolg van middelpunt vliegende krachten op precies dezelfde momenten rond de zon uit. Een jaar, een seizoen, het blijft dan in principe althans hetzelfde. Wat we daarvoor nodig hebben; eerst een aantal Space liften die rond de evenaar gestationeerd zijn, verankerd aan vaste gronden. De Space liften dienen dan interactief aan elkaar gekoppeld te zijn, en bestuurbare zonnezeilen trekken en versnellen de baan van onze planeet aarde om de zon. Werken de zeilen in verhouding tot de gemiddelde zonneradiaties, in de richting waarin onze planeet moet versnellen, dan gaat de planeet veel langer mee. Zoiets kun je uiteraard ook, (dat zal ook wel moeten) met de andere planeten moeten doen om het geheel in evenwicht te houden.

  1. Overigens; geostationaire satellieten, (en dus alle typen Space liften) kun je alleen plaatsen in die lengte/breedte graad, waar een hemel lichaam voldoende spinbalans heeft in verhouding tot de juiste afstandverhouding massa hemel lichaam / massa satelliet- Space lift.

   Dat betekent dat het plaatsen van Space liften op de maan niet zal gaan. deze heeft immers geen spin. Zou men alleen de aarde versnellen of vertragen, dan wordt direct de omloopbaan van de maan beïnvloedt.

   Om te voorkomen dat we überhaupt met onze gewaardeerde satelliet zullen botsen en deze toch trouw haar edele rondjes boven romantische avonden en nachten zal blijven doen, zal men toch moeten denken aan een vergelijkbare, maar dan meer statische aandrijving op het vaste oppervlak van onze maan.

   Eigenlijk heb ik in stille hoop verwacht dat iemand dat als inhoudelijk terzake doende, inzichtelijke commentaar zou toevoegen aan mijn concept, maar helaas. dat is nog niet gebeurd.

   Even terzijde dit:
   Stel dat we ontdekken dat een over één jaar aankomende, funeste inslag op het aardoppervlak in onze huidige baan niet te vermijden is, met de nu voorhanden maatregelen. Hoe handig zou het dan wel niet zijn als we onze planeet net die paar duizend kilometer verder kunnen verplaatsen……… Als laatste nog dit:

   Wij beheersen het klimaat op aarde nu nog niet voldoende, het zit er dik in dat we de komende tijd problemen van ongekende proporties zullen ontmoeten. Dat kan inhouden dat ons ruimtevaart verkeer ernstig, dan wel tijdelijk onmogelijk wordt als we pech hebben. Space liften zijn in dat geval een uitkomst die niet zo snel last hebben van atmosferisch absurde reacties.

 2. Mooi Dave, gaan we samen in de drollenbak. Hahhaha
  Jij hebt het onderzocht in tegenstelling tot antares, die blijft in sprookjes geloven.
  Niks geloven, dat de aarde vlak en bewegingsloos is kun je zelf bewijzen, zien en voelen.

 3. Anoniet Anonine

  Ni-zo-vair, waar vair zich als samensmelting ziet van het nederlandse ver en het engelse fair en ook zo klinkt..

  Ik wens jullie beterschap!
  Volgens mij zijn ze hier ruimteziek…

  Euhm, hoe krijgen we de aarde verder van de zon?!? Hoe krijgen we de mensen terug op aarde zou ik me eerder afvragen… Inclusief de schrijvers hier..

  Die vragen zich af hoe we de baan van de aarde veranderen. En waarom we nog niet de ruimtetoerist uithangen.. wat!? Om er de nieuwe Blanes slash Joret del Mar van te maken? Ibiza? Qatar? Om de maan achter Griekenland aan te sturen? Zo de roodverschuiving in.. OOPS!

  Wat de ******”*””””***:'””*”‘”*”‘”‘”*””**”** (heeeel erg negatief slecht) hebben we dan in de ruimte te zoeken? Wat!?

  Wat the feit heb ik in de ruimte te zoeken? Van Griekenland en Hongarije tot en met Spanje en er voorbij staan muren volgekalkt met: Tourists are Terrorists! Maar hier ligt een focus op het uithangen van de ruimtetoerist!?
  Vanuit deze gang hoor ik mijzelf ineens denken dat ik dan maar hoop dat we werkelijk het enige leven zijn in dit universum, kunnen we daar in ieder geval voor geen levend wezen de gang van zaken vern..ou ja, stieren dan…

  Op schoolruimtereis.. of toch liever Veel-uwe? Ik zou het wel weten hoor,.. hutje bouwen,.. nee,.. niet op de maan…

  Nuja, beste suracI’s, pas op dat je vleugels niet bevriezen! Want dat lijkt me onge-veer evenzo functionaliteit vernietigend als het smelten ervan…

  Kom toch eens met je hoofd uit die achterlijke naar adem happende vissen kom vissen vissenkom.. misschien ontdek je dan nog een hart ook.. in je carnarium..

  Beet of bait?

  Hoe dan ook, gehapt hebbend verblijf ik, uitkijkend naar het uitblijven en/of verschijnen van een reactie jullie-er zijde..

  Verder vooral lekker blijven spinnen; wie niet om kan gaan met de kat en het web, kon zich niet bedenken dat de aantrekkingskracht resultaat is van de combinatie lading en spin, want dan gedraagt het deeltje zich als een magneet je.. en het omgekeerde kan ook waar zijn; afstoting..

  Er zit iets aantrekkelijks in de afstoting die ik bij zulke ruimtezieke onderwerpen ervaar.. iets verwonderlijks,.. interessant.. paradoxen, tegenstrijdigheden..

  Ach,..

  De goeie groeten!

 4. ‘K ga je prikken, ‘k ga je prikken, ik ga je heel diep prikken hoor…….. Dit zoemde de pesterige mug al treiterend uitdagend, rond vliegend in het duister van in zijn beperkte ervaringen, levensgrote, aanstaande slachtoffer van zijn obsessies en behoeften. In de late avondschemer van dit scenario echter, een gehandicapt geestelijk duister, verhulde de werkelijke identiteit van dit warme, dampende, geurige gassen uitademende wezen……, een fikse, vers uitgekakte en nog zachte vleesdrol. De mug, (u raadde het al) genaamd Aladin, dook en nam onmiddelijk een zeer onbescheiden grote slok van wat naar zijn mening buitengewoon kostelijk zou smaken. Tsja, voor het arme door zichzelf en de nodige funeste inzichten misleidde wezentje was dit teveel, helaas……. Het ging nog één keer heel zielig van bzzzzglglgl, gloe gloe gloeiende gloe gloehoe en het was afgelopen………..

 5. Nou antars, ik ben diep onder de indruk hoor, van jouw fraaie stukje proza maar je hebt nog geen antwoord gegeven op mijn vraag.
  Aaneengesloten water zoekt het laagste punt, neemt de vorm aan van haar container en is altijd waterpas, het oppervlak zo vlak als een spiegel.
  Hoe werkt dat op een bol bedekt met 70 % van deze materie??

  Ik zal het antwoord geven; dat kan niet op een bol!
  Wij leven in een gesloten systeem, het Geocentisch model is juist.
  De aarde is plat!

 6. Tsja beste lezers, Aladin en ik zijn twee half zussen. Ik ben haar oudere zus. Mijn vader bezweek aan een 100 watt gloeilamp steek, die dingen had je vroeger helaas pindakaas, bzzz. Aladin werd veel later geboren, haar vader was een donker, knap oosters type scharreltje van ons moeder, vandaar ook haar naam. Ze heet eigenlijk Ala Din, naar de meisjes naam van ons mam, en haar voornaam kreeg ze van Ali Iznogood, haar vader. Die was hem al gevlogen voor dat zij geboren werd, terug naar het midden oosten dachten wij, bzzz. Later toen ze zestien dagen oud was, hoorden we dat hij werkzaam was in een oosterse travestietenbar, de LGBT, (dat was volgens mij toen een afkorting van Links, Groen, Biseksueel, Travestiet of Transgender). Aangenaam warm en vriendelijk volk, maar sommigen dragen wel erg grote schoenen hoor, bzzz. U moet weten dat het voor ons muggen aangename klimaat in die omgeving, een waar buiten kansje is om een travestietenbar te bezzzzoeken……… Alle bezoekers zijn schaars gekleed, sommigen dragen niet eens een broekje, je kunt overal zo bij, blij, blij, blij, bzzz. Aladin. (zo noemt ze zichzelf) kwam per ongeluk onder een reuzen dameshak terecht en wij dachten dat ze was bezweken aan een mug stilstand. Mooi niet dus, gelukkig maar, maar vanaf dat moment dacht ze uitsluitend twee dimensionaal. Kan ze niets aan doen, daar moet u begrip voor hebben. Probeer anders zelf maar eens onder zo’n hak te gaan liggen, ik niet dus, bzzzzzzzz.

 7. Moeilijk hoor;

  Verschillen en tegenstrijdigheden, zijn niet elkaars synoniemen..

  Gelijkenissen en overeenkomsten, zijn niet elkaars synoniemen..

  Verschillen bij gelijkenissen en tegenstrijdigheden bij overeenkomsten,
  kunnen zeker maar hoeven niet per se antoniemparen te vormen..
  Verschillen bij overeenkomsten en gelijkenissen bij tegenstrijdigheden,
  zijn in dit verband met de definities zoals ik ze bedoel dus ook niet eens antoniemen van elkaar.

  In hoeverre je hier wat van wil vinden moet je maar lekker zelf voelen,..

  Ik bedoel er eigenlijk slechts mee te duiden dat het niet ff zomaar ophoudt met het waarnemen van slechts twee kenmerkende eigenschappen binnen of in één (extern) ‘geheel’.. zolang je ze niet alle vier tegelijk kan zien.. hoe ga je dan ooit achter de horizon daarvan kijken? Hoe ga je er ook ooit acht van maken? Als mogelijk dragende structuur voor zestien..

  In het begin is het makkelijk,.. kan niet eens verkeerd gaan eigenlijk.. Lekker unair, primair, singulair.. lekker alleen mensen in je zicht, tegen de tijd dat je die bewegende vlekken als zodanig gaat herkennen ten minste.. daarvoor is het nog lekkerder.. geeneens anderen te zien.. alleen te ruiken en te horen.. en daar weer voor, hou maar weer op, warm, nat, donker, wiegend,.. geweldig! Maar dan.. In het begin is het onder de juiste omstandigheden nog wel te doen.. je wordt toch wel warm gehouden enzo.. gevoed.. af en toe lekker toch weer lekker nat en warm, je wordt gewassen, maar vervolgens joh!

  Ik vind het niet gek dat mensen elkaar niet kunnen vinden in gesprek,.. ze komen niet van dezelfde plek,.. ik durf dat zelf te betwijfelen, al verkeerden we ‘onderweg’ (of in de baar(moeder)) alleen al allemaal in en onder dezelfde omstandigheden,.. helaas gaat gelijdelijk vaak ‘snel’ de status verloren.. (alhoewel je ten en ter alle tijde iemand eraan kan herinneren..) ik denkt expliciet aan ‘opvoeding´, in welke cultuur dan ook.. als belangrijkste factor en oorzaak.. (terwijl een tegenstrijdigheid van het zo te zeggen zou kunnen zijn, dat er bijvoorbeeld nog steeds wel degelijk culturen zijn die daar wel nog op wijzen en dat zo ook vertellen en verhalen..)

  Sommige mensen vinden het afgezaagd, voor die mensen gedraagt mijn tong zich als een kleine botte bijl, die heb ik dan ook zo geveld als ik zou willen maar, meestal hou ik die bijl gewoon begraven.. wanneer er in mijn buurt wordt gevraagd waar iemand vandaan komt, klap ik er steevast uit: ,,Hey! We komen allemaal van dezelfde plek hè!?” Wanneer dat vervolgens door de op de locatie aanwezige personen meer of minder wordt bevestigd, ben ik weer net zo stil en afzijdig als daarvoor waarschijnlijk was.. laat ze maar praten hoor, is goed voor hun sociale vaardigheden.. als eerst maar duidelijk is dat we, iedereen, van dezelfde plek komen..

  Nee joh! Jij bent niet van de natuur hoor!
  Je bent van ons! En nee!
  Ook zeker niet van hun, want dat zijn wij niet van ons..
  Die komen niet van dezelfde plek! Dat zijn..

  Tief toch allemaal in een gat in de grond en jank het vol tot je gaat drijven op je eigen tranen ofzo.. als verdriet je weg naar bevrijding is.. succes!! En veel plezier met elkanders verdriet..

  Vandaag de goede groeten van Antoniemand Monoloog!
  In statu Nascendi!

  Ahoy!

Laat een reactie achter