Vietnam slaagt er in met weinig energie en andere hulpbronnen, toch een goede levenskwaliteit te bereiken. Wel schort er het een en ander aan democratische rechten in dit communistische land. Bron: Hanoi TV

Vietnam efficiëntste land ter wereld

Elke groep mensen, of het nu om de Maya’s ging, de Paaseilanders of wijzelf, zit gevangen tussen de Scylla van armoede en de Charybdis van draagkracht van de natuurlijke hulpbronnen. Welke samenleving weet het maximum aan menselijk welzijn uit een minimum aan ecologische voetafdruk te wringen? Een groep onderzoekers van de universiteit van Leeds zocht het uit. Met een duidelijke winnaar…

De mens wikt, maar Moeder Natuur beschikt. Althans: tot voor kort. Overal op aarde zijn de overblijfselen te zien van samenlevingen die probeerden boven hun stand te leven. Een bekend voorbeeld is Paaseiland, Rapa Nui. Op dit eiland op meer dan 3500 kilometer ten westen van Chili hakten de Polynesische kolonisten massaal de aanwezige Rapa Nui-reuzenpalmen om, om de bekende moai-beelden te construeren. Hierdoor raakten ze op het eiland opgesloten, want alleen met deze boomsoort konden zeewaardige kano’s gebouwd worden. Toen de Europeanen het eiland ontdekten en hun gebruikelijke vernielzucht tentoon spreidden, was de ooit rijke beschaving van Rapa Nui reeds vervallen tot barbarij. Ook wij lopen een reëel risico om dit scenario te herhalen, als we niet verstandiger te werk gaan dan nu.

Vietnam slaagt er in met weinig energie en andere hulpbronnen, toch een goede levenskwaliteit te bereiken. Wel schort er het een en ander aan democratische rechten in dit communistische land. Bron: Hanoi TV
Vietnam slaagt er in met weinig energie en andere hulpbronnen, toch een goede levenskwaliteit te bereiken. Wel schort er het een en ander aan democratische rechten in dit communistische land. Bron: Hanoi TV

De universiteit van Leeds rangschikte alle hedendaagse landen aan de hand van elf ‘social thresholds’ en zeven ‘global environmental boundaries’. Een succesvolle samenleving slaagt er in een maximum aan social thresholds te overschrijden en tegelijkertijd hierbij te voorkomen dat de ecologische grenzen worden overschreden. Vanzelfsprekend zijn de kenmerken arbitrair. Toch kan een aardige indruk worden verkregen.

Zo doen de twee giganten, China en de VS, het uitgesproken slecht. Ondanks het overschrijden van alle zeven biofysische grenzen, haalt de VS slechts negen van de elf sociale doelen. Nederland doet het hier slechter dan Duitsland. Beide landen halen alle elf doelen, maar Duitsland kan dit door ‘slechts’ vijf biofysische grenzen te overschrijden, Nederland zes. China haalt slechts vier doelen met een vergelijkbare ecologische score als Duitsland. België scoort één doel lager dan Nederland met een vergelijkbare footprint. Een afgetekende overwinning van d’n Ollander dus.

Het land dat het relatief het beste doet is Vietnam. Met slechts één overschrijding, haalt het Zuid Oost Aziatische land maar liefst zes van de elf doelen. De slechtste score staat op naam van Griekenland. Met alle zeven biofysische grenzen overschreden, haalt het land dezelfde sociale score als Vietnam…

Bron
GoodLife

10 gedachten over “Vietnam efficiëntste land ter wereld”

 1. Dit artikel vind ik heel interessant; des te meer omdat sowieso duidelijk is dat aan de huidige vormen van democratie ook het nodige in de praktijk schort. Ik heb in de korte tijd dat ik nog besta, (enkele maanden dankzij de chemo) andere prioriteiten.

  1. Bovenstaand commentaar van mij wil niet zeggen dat ik vóór dat mijn ziekte uitbrak hierover geen gedachten of belangstelling had, maar dat ik leerde dat ik zelf het antwoord nog lang niet heb. Zoveel mensen weten beter hoe we verder moeten dan waar wij nu zijn, dat ik het woord veel liever aan hen overlaat.

   Ik volg de serie “The story of us, With Morgan Freeman” al enige tijd, nu ook aflevering vier gezien. Als stervende en daarom haastig zoekende naar waarheden waar ik ze nu nog maar vinden kan, adviseer ik de lezers hier om deze serie te volgen. Jullie moeten het straks verder doen en leren van gemaakte fouten, ik kan alleen hopen daar op deze wijze een zinvolle bijdrage aan te hebben geleverd.

 2. @antares,

  Heb veel van uw reacties op deze site met plezier mogen lezen, en heb uw intelligentie vooral herkent in natuurkundige artikelen.

  Een waarheid die misschien niet zo leuk is om te horen, maar wat zeker wel goed nieuws is; er zijn genoeg grondstoffen op de aarde om ieder individu een goed leven te kunnen bieden met gezond voedsel en water, en met open internet en de beste medische zorg voor iedereen. Dit is te bereiken op een duurzame manier zonder het milieu verder aan te tasten, echter vereist dit wel verlichting van een grote meerderheid van het collectief.

  Als u hier meer van wilt weten raad ik aan alle delen van de Zeitgeist te bekijken (gratis beschikbaar met NL subs op YouTube) of als u niet zo van het populaire beeldmateriaal bent, zijn er ook lezingen te vinden met de zelfde informatie zonder muziek tussendoor, helaas wel zonder NL subs. Ook Venus Project is een aanrader.

  mvg

  1. Fijn dat er nog steeds mensen zijn die mijn schrijven hier waarderen Keyboard, hartelijk dank voor uw reactie.

   Op dit moment ben ik echter druk bezig mijn inzichten te verrijken met alweer een hele nieuwe theoretische, maar ook zeker geniale benadering. Zie voor de details hier:

   http://bigthink.com/philip-perry/dark-matter-and-dark-energy-dont-exist-new-theory-says-the-universe-works-without-them

   Ik weet niet of deze theorie al in het Nederlands vertaald is. Ze is gloednieuw en moet eerst peer reviewed worden geaccepteerd.

   Ik denk dat we moeten wachten op de James Webb Space Telescope. Zelf las ik dat recentelijk, op ongeveer 13,75 miljard lichtjaar een buiten proportioneel grote singulariteit was waargenomen. Het bestaan daarvan is een mogelijkheid die ik samen met mijn overleden vader, (amateur astronoom en lid van de sterrenwacht in drenthe) al had overwogen. Wij waren op zoek naar wat een redelijk aan neembare verklaring kon zijn, als trigger voor de Big Bang.

   Voor ons kon het niet zo zijn; dat de enorme energie inhoud van dit universum, voorheen opgesloten in een onmeetbaar grote zwaartekracht, haar evenwichtbalans zonder uitwendige, of inwendige trigger als oorzaak zou kunnen verliezen.

   Een aantal jaren geleden kwam ik hier op Visionair een artikel tegen, waarin aangetoond werd dat het bestaan van virtuele deeltjes, (met zelfs massa) peer reviewed bewezen was. Dit geschiedde door middel van een magnetisch traject, waarbij in een schakel opstelling van elektromagneten ongeveer 30% van de lichtsnelheid bereikt werd. Dat is al die tijd bij mij in mijn achterhoofd blijven hangen.

   Kort tijd terug dacht ik er aan, wat ik zou zien als ik met een deel van de lichtsnelheid zou reizen. Er ging een lichtje bij mij branden. De virtuele deeltjes in het genoemde experiment werden ook zichtbaar bij relativistische snelheden en ook de massa neemt toe…….. Ik verbond deze gedachte en kwam tot de conclusie dat er zwaartekracht zou kunnen ontstaan in een dergelijk vervoermiddel.

   Geboeid verbond ik dit beeldconcept daarna met de omstandigheden in en rond zwarte gaten. Alles binnen en rondom de waarnemingshorizon van zwarte gaten, beweegt op een gegeven moment met relativistische snelheden. Daar kwam in mijn gedachtengang en aannames althans, die extra, virtuele massa vandaan die wij donkere energie noemen, zo vemoedde ik. Of dat ook zo is zal ik nooit weten. Ik zal de lancering van de James webb niet mee maken. De uitwerking van de op de waarnemingen gebaseerde en aangedragen theorieën ook niet, maar wat een interessante gedachte om in vrede mee te sterven, vind ik. Ik heb mijn lol hier gehad mag ik wel zeggen.

   1. Ah, toch iets vergeten:

    In mijn gedachtenbeeld is er een limiet aan de massagrootte van zwarte gaten gekomen, zodra er spontaan virtuele deeltjesmassa’s toestromen als gevolg van een zwaartekrachts overschrijding. Dat zou dan de trigger kunnen zijn. Een multiversum zou dan zeer waarschijnlijk het resultaat kunnen zijn neem ik aan, maar dat is mijn gedachte hierover.

  1. We noemen het zwaartekracht, maar het is inderdaad de kromming van ruimte die hier voor verantwoordelijk is. Echter, zonder dit verschijnsel zou ons universum niet bestaan. Geen ster zou ontbranden, geen planeet zou zich vormen, geen sterrenstelsel zou bestaan en wij al helemaal niet.

Laat een reactie achter