De doder van de islamitische vooruitgang, Al Ghazali.

Waarom kwam er een einde aan de islamitische Gouden Eeuw?

Moslimfundamentalisten verwijzen graag naar de Gouden Eeuw van de islamitische wereld, toen het Midden Oosten wetenschappelijk en intellectueel voorliep op Europa. Zij denken dat als de islamieten maar terugkeren naar hun islamitische heilsstaat, de gloriedagen van weleer zullen terugkeren.

De gerenommeerde astronoom en wetenschapspopularisator Neil DeGrasse Tyson gaat hier in op een interessante en vervelende vraag: hoe komt het dat op dit moment, en de zes eeuwen hiervoor, de Arabische wereld op zo ongeveer alle kenmerken van menselijke ontwikkeling onderaan bungelt?

Als astronoom weet hij dat de helderste sterren bijna zonder uitzondering Arabische namen hebben. Neem bijvoorbeeld Mizar, de wonderlijke, en Deneb, de staart. Dit komt, omdat de eersten die deze sterren op wetenschappelijke wijze benoemden, Arabisch sprekenden waren. Ook zenit, nadir en azimut zijn astronomische begrippen uit het Arabisch.

De doder van de islamitische wetenschap
Dat is nu wel anders. De reden: moslimfundamentalisten ruïneerden de islamitische beschaving. Vooral de rol van de heer al-Ghazali (1058-1111), door moslims ‘Nur-al-Islam’ (licht van de islam) genaamd, was funest. Zo verwierp hij de eerdere gedachte van Averroës (Ibn Rushd) dat er natuurwetten bestonden. Het gevolg was, dat het soennisme en sji’isme de overheersende stromingen werden, en dat moslims die serieus wetenschap wilden beoefenen, als ketter op de brandstapel belandden. Het verzet van Averroës mocht niet baten. De islamitische wereld zou nooit meer herstellen van deze intellectuele genocide door het “licht van de islam”.

De doder van de islamitische vooruitgang, Al Ghazali.
De doder van de islamitische wetenschap, Al Ghazali.

9 gedachten over “Waarom kwam er een einde aan de islamitische Gouden Eeuw?”

  1. Ze is schatplichtig aan de perzen, de grieken en de egyptenaren, dat heb ik weleens gelezen van een afvallige moslim.
    Of ex moslim, dus misschien hebben ze niks zelf verzonnen en alles gejat.

    1. Inderdaad. Die zogenaamde ‘Arabische’ getallen waar Tyson het over heeft, zijn feitelijk ook niet Arabisch maar komen uit India. Idem dito het getal ‘0’, afkomstig uit Bengalen/India. En in India werd natuurlijk ook al gerekend met hun getallen; dat was het hele voordeel juist van dat getallenstelsel: dat je er zo lekker mee kon rekenen. Dus dat algebra uitgevonden is in de Arabische wereld is ook BS. Idem dito: logaritmen. Dat was toen gewoon een ander woord voor algebra (zie wikipedia). Ook alle bouwwerken waren of geroofd van de christenen of grotendeels gekopiëerd (welke christenen het op hun beurt van de Grieken en Romeinen hadden, welke het weer voor een deel hadden van Egyptenaren en Mesopotamiërs, etc.). Dus al met al is er niet zo heel veel originele kennis afkomstig uit de islamitische wereld en is het creatieve denken na al-Ghazali inderdaad nagenoeg geheel tot stilstand gekomen. Stel je voor: al zo’n beetje een heel millennium staan ze daar stil.

  2. Het klopt dat veel wetenschap geclaimd is. Ook lieten zij wetenschappers in door heilige strijd veroverde gebieden kiezen… hoofd er af of moslim worden…. Zoals ook de Amerikanen claimen dat ze als eerste op de maan waren terwijl dat niet zonder door de oorlog gevluchte of asiel geboden Joden had gekund. Het is ook precies tijdens de periode van de grote veroveringen van gebieden dat deze islam deze gestolen wetenschappelijke piek beleefde.

  3. Het is wel erg jammer als je er bij nadenkt. Veel van de wetenschap van vroeger kwam uit het Islamistische gebied. Zonder deze mensen hadden we nog steeds moeten turven. Het is erg zonde dat het fundamentalisme hier een einde aan heeft gemaakt.

Laat een reactie achter