Video: Wat als Napoleon nooit was geboren?

Wat als Napoleon niet had geleefd, of had gekozen voor een onschuldiger beroep dan generaal? In dit filmpje een verkenning.

Napoleon Bonaparte was vermoedelijk de belangrijkste politicus ter wereld vlak na de Franse revolutie. Hij slaagde er in om de jonge republiek Frankrijk te veranderen in een imperium, dat op het toppunt van zijn macht bijna heel West- en Centraal Europa omvatte. Dankzij hem gebruikt bijvoorbeeld bijna de gehele wereld het universele Système International (SI) voor natuurkundige grootheden, en daarmee voor alle fysieke meeteenheden. Ook het moderne recht is gebaseerd op het Napoleontische systeem. Als je er over nadenkt, heeft Napoleon dus behoorlijk wat invloed gehad.

Gewoonlijk delft Frankrijk het onderspit als er conflicten met het qua bevolking veel grotere Duitsland uitbraken. In de tijd van Napoleon waren Duitsland en Italië nog een lappendeken van kleine staatjes. Dit was de reden dat het goed georganiseerde en moderne Franse leger de aanvallen van de Europese monarchieën kon afslaan en later de rollen om kon draaien.

Napoleon.
Napoleon.

Laat een reactie achter