Scene uit The Nostalgist.

Korte film: The Nostalgist

Augmented reality, of mixed reality zoals het door veel anderen wordt genoemd, projecteert een virtuele wereld op de werkelijke wereld. Je kan leven in een paleis in een lieflijke omgeving, waar je in werkelijkheid in een armzalig flatje in een getto woont. Enter de donkere realiteit, zoals die in de korte film The Nostalgist wordt geschetst.

Deze mooie, maar sombere film van ongeveer twintig minuten maakt enkele ethische dilemma’s van de komende jaren duidelijk. Hoewel we allemaal in onze eigen geestelijke werkelijkheid leven, delen we een en dezelfde fysieke werkelijkheid. Augmented reality kan ons verder isoleren in onze eigen werkelijkheid, maar aan de fysieke werkelijkheid ontkomen, kunnen we niet. Realiteitsontkenning is nu al een grot probleem bij veel mensen, met de ontwikkeling van deze technieken gaat dat nog veel erger worden.

Hoe wel onszelf ook voor de gek houden, de fysieke werkelijkheid blijft leidend. Het goede nieuws is: we hebben nu steeds meer mogelijkheden om de fysieke werkelijkheid naar onze hand te zetten. Hoe rationeler mensen gaan denken, hoe groter de behoefte om een einde te maken aan zieke toestanden.

Scene uit The Nostalgist.
Scene uit The Nostalgist.

Laat een reactie achter