De gevolgen van de komende ijstijd

Het is misschien moeilijk voor te stellen, maar het grootste deel van de laatste miljoen jaar heerste er in Europa een glaciaal. Ook de periode dat we er warmpjes bijzitten komt op een gegeven moment tot een einde. Volgens sommigen zijn we al over tijd. Hoe zouden onze steden er uit zien als een nieuwe ijstijd in volle hevigheid los zo breken? Een overzicht.

Als er een plotselinge klimaatomslag zou zijn zoals in het Jongere Dryas, vlak na het laatste glaciaal, zouden grote steden als New York er zo uit komen te zien.

Als er een plotselinge klimaatomslag zou zijn zoals in het Jongere Dryas, vlak na het laatste glaciaal, zouden grote steden als New York er zo uit komen te zien.

Toch is er ook een lichtpuntje. IJsberen vormen geen bedreigde diersoort meer. Maar of we daar dan zo blij mee zijn...

Toch is er ook een lichtpuntje. IJsberen vormen geen bedreigde diersoort meer. Maar of we daar dan zo blij mee zijn...

Volgens sommige optimistische schattingen duurt het nog 15.000 jaar voor de ijstijd opnieuw aanbreekt. De grote langzaam oprukkende gletsjers van de steeds groter wordende ijskap vegen langzaam maar onstuitbaar complete steden van de kaart

Volgens sommige optimistische schattingen duurt het nog 15.000 jaar voor de ijstijd opnieuw in volle hevigheid aanbreekt. De grote langzaam oprukkende gletsjers van de steeds groter wordende ijskap vegen langzaam maar onstuitbaar de laatste resten van complete steden van de kaart

Eh... Delen?

Germen Roding

Hoofdredacteur en analist (Visionair.nl) Expertise: Wageningen Universiteit, tropisch landgebruik met specialisaties plantenteelt en visteelt (master), natuurkunde (gedeeltelijke bachelor), informatica (praktijkervaring)

Dit vind je misschien ook leuk...

9 reacties

 1. edwin schreef:

  ach, dan zorgen we als mens toch voor wat ECHTE broeikas effecten? dan houden we de kleine beetjes warmte die van de zon afkomen gewoon binnen de atmosfeer waardoor de aarde weer wat stijgt in temperatuur.

  • Harry schreef:

   Goed idee Edwin, maar je geeft niet aan hoe dat kan.
   Ik ga een idee publiceren hoe dat kan, waarbij er geen energie of CO2 wordt gebruikt en dat in principe eindeloos kan worden voortgezet.
   Een duurzame methode dus.

 2. justme schreef:

  spiegeltje spiegeltje in de lucht,
  smelt sneeuw zonder zucht!

 3. Roelof schreef:

  mij lijkt me ook wat hebben om op zo’n wereld te leven.
  Met wat aanpassingen kunnen we nog overleven. Misschien eten we dan het vlees van ijsberen, geïmporteerde pinguïns en zeehonden. Met behulp van zonnepanelen kun je kassen verwarmen en daarin gewassen verbouwen. Het positieve is dat men dan niet alleen kan overleven, en men dan gedwongen wordt samen te werken met anderen.

  • dejeroen schreef:

   @roelof, vergeet niet dat we op deze wereld ook amerikanen hebben die gewoon oorlog gaan voeren.
   desnoods gaan ze mexico binnenvallen omdat daar een warmer klimaat heerst.
   zelf denk ik dat de mensheid gewoon te dom is om goed samen te kunnen werken.
   op dit moment zijn er een aantal mensen slim genoeg om de illusie te wekken dat alles nog goed gaat, maar vraag maar eens op straat naar hoe mensen denken over buitenlanders en er zal geen positief beeld ontstaan.
   ook zijn er maar enkele wetenschappers die voor de huidige doorbraken zorgen, maar ik merk nu al vaak genoeg dat veel mensen gewoon niet meer mee kunnen komen met de huidige ontwikkelingen.
   het gaat hier dan niet om alleen de ouderen onder ons maar ook veel jongeren begrijpen gewoon niet hoe bepaalde dingen werken, vanwege de gemakkelijke interface weet men hoe het werkt, maar wat er op de achtergrond precies gebeurt is voor de meeste mensen een raadsel.

 4. Roelof schreef:

  dat klopt. En idd zullen velen het niet halen. Maar ken ook een relatief grote groep jongeren die wel meer weten.

 5. Julie schreef:

  Nooit meer onzekerheid over die elfstedentocht, in een ijstijd, nooit meer zorgen over zonnebrand, maar mensen in het gips.

 6. Bemoeier schreef:

  De leefwijze van eskimo`s goed bestuderen, misschien hele steden bouwen van ijsblokken.

 7. max schreef:

  homosss das allemaal dikke shit. De holbewoner heeft de ijstijd overleeft dus wzzrom zou de moderne mens deze ijstijd niet kunnen overleven denk eens een beetje na.

Geef een reactie