99% van alle Egyptenaren woont in het schaarse groen. Bron: Wikimedia Commons

Egypte, het Bangladesh aan de Nijl

De exploderende bevolking en hopeloos ontoereikende natuurlijke hulpbronnen maken dat er maar een effectieve oplossing is voor Egypte. Helaas belemmert het verstikkende culturele klimaat de vlucht naar voren.

Egypte als gijzelaar van de Nijl
Egypte ziet er op de wereldkaart ruwweg uit als een vierkant, begrensd door de Middellandse Zee, het Sinai-schiereiland met de Rode Zee, zuiderbuur Soedan en westerbuur Libie. De oppervlakte van Egypte is vergeleken met die van Nederland en Belgie enorm: rond de 1 miljoen vierkante kilometer, ongeveer gelijk aan 25 maal Nederland of 33x Belgie. Ruimte genoeg, zou je op het eerste gezicht zeggen.

99% van alle Egyptenaren woont in het schaarse groen. Bron: Wikimedia Commons
99% van alle Egyptenaren woont in het schaarse groen. Bron: Wikimedia Commons

Schijn bedriegt echter. Slechts een smalle strook is bewoonbaar: de Nijloevers en de Nijldelta (naast een handvol kleine oases). Deze smalle strook heeft een oppervlakte gelijk aan die van Nederland. In deze kleine oppervlakte is 98% van de gehele bevolking van Egypte, in 2013 85 miljoen mensen, samengeperst. Dit maakt Egypte in feite veel dichter bevolkt dan Bangladesh; per Egyptenaar is er een tuintje van minder dan 20 bij 25 meter beschikbaar. Tot overmaat van ramp groeit de bevolking in Egypte steeds sneller: nu 2,12% per jaar. Dit betekent een verdubbeling van de bevolking iedere 30 jaar. Er is weinig fantasie voor nodig om in te zien dat als er niets verandert, een ramp niet ver weg is.

Waar leven de Egyptenaren van?
Op dit moment zijn er een handvol grote inkomstenbronnen voor Egypte. Deze waren onder meer olie en gas (Egypte is nu netto-importeur geworden)
Verder groeit de industrie sterk en exporteert het land enige landbouwproducten (die uiteraard ten koste gaan van de voedselvoorziening).

Egypte importeert twee keer zoveel als het land exporteert. De balans werd goedgemaakt door:

– tolopbrengsten van het Suez-kanaal
– toerisme (ingestort door de binnenlandse onrust)
– geld dat Egyptische gastarbeiders naar hun thuisland overmaken
– buitenlandse steun (vermindert steeds meer, omdat rijke oliestaten, de EU en de VS zelf ook minder tot hun beschikking hebben en Egypte strategisch steeds minder belangrijk wordt).

maar zoals duidelijk zal zijn, drogen deze bronnen snel op. Het gevolg: in 2011 en 2012 joeg het land er meer dan de helft van de harde valutavoorraad doorheen om voedsel en brandstof in het buitenland in te kopen (die zwaar worden gesubsidieerd om het volk rustig te houden). De reserves zijn uitgeput en de economie staat nu op instorten.

Hoe kunnen de problemen in Egypte opgelost worden?
Het land beschikt over twee overvloedige hulpbronnen: veel middelmatig opgeleide mensen en een uitermate zonnige woestijn. Het zou voor de hand liggen om deze arbeiders in de woestijn aan het werk te zetten om low-budget zeewaterdestillatie uit te laten voeren (hier zijn meerdere effectieve ontwerpen van bekend) of hoogopgeleide Egyptenaren als telewerkers in te zetten voor IT-klussen, zoals bijvoorbeeld Indiers, zodat met de opbrengsten elders in de wereld voedsel en brandstof ingekocht kunnen worden.
Egyptenaren zouden een Arabisch Hollywood kunnen vormen en de Arabische wereld kunnen overspoelen met muziek en films, waarmee weer veel te verdienen is.

Peak fantasy door soennisme en centralistische staat
Dit vereist echter een ander hulpbron: verbeeldingskracht. Deze ontbreekt in Egypte, een kleine elite van kopten en seculieren uitgezonderd. Egyptenaren zijn uitermate conformistisch en negatief ingesteld.

Dit heeft alles te maken met de overheersende godsdienst in Egypte, het soennisme. Soennieten proberen zo nauwkeurig mogelijk vast te houden aan de soenna (traditie).

Dit versterkte de traditioneel al sterk passieve en conformistische volksaard van de Egyptenaren, die alles te maken heeft met de geisoleerde ligging van de Nijlvallei midden in de dodelijke woestijn. Wegtrekken van de centraal georganiseerde staat in de Nijlvallei, bijvoorbeeld omdat je de farao een tiran vindt, betekent een wisse dood voor mensen zonder ervaring met overleven in de woestijn; de reden dat gehoorzaamheid essentieel was om te overleven.

Wat kunnen wij doen om de Egyptenaren te helpen?
Voor oplossingen zal een beroep moeten worden gedaan op het gehoorzaamheidsinstinct van Egyptenaren. Het denkwerk zal in samenwerking met de kleine elite hier moeten gebeuren. Voor de hand ligt het uitrollen van een tweede Nijl, waarbij met behulp van gedestilleerd water en dampdichte kassen het water uit de Middellandse Zee wordt benut om het landbouwareaal te verveelvoudigen. Een paradoxaal probleem is dat een politiestaat nodig is om Egypte rustig te houden, maar dat deze verbeeldingskracht onderdrukt.

Vergelijking van Egypte en Israel
Noorderbuur Israel doet het aanmerkelijk beter dan Egypte. De reden is dat Israel tot een van de meest innovatieve landen ter wereld behoort. Het landje dreigt permanent door de grote buurlanden onder de voet te worden gelopen, wat leidde tot een informele, onconventionele cultuur. Hierbij speelt ook het vaak speelse karakter van de verhouding met oppergod Jahweh in de joodse godsdienst een rol. De voortdurende dreiging met uitroeiing door de vijandige buren maakt dat Israeli’s uitstekend in staat zijn hoofd- en bijzaken van elkaar te onderscheiden en weinig geduld hebben met bureaucratische gevoeligheden. Door de sterke verbeeldingskracht van de bevolking in Israel produceert het land aan de lopende band nieuwe uitvindingen en technieken, die overal ter wereld gretig aftrek vinden.

26 reacties

    • Inderdaad. Egypte kan met al dat ongebruikte zonovergoten land, en zelfs met een klein stuk ervan, een belangrijke exporteur van energie worden. Overigens, dit hoeft niet per se met foto-voltaïsche panelen te gebeuren. Er zijn ook zonnecentrales met stirling motoren. Ook kan de combinatie van een waterpomp en een stirlingmotor erg nuttig zijn in de landbouw (het opgepompte water koelt dan gelijk de motor, zie bijvoorbeeld http://www.tamera.org/index.php?id=886&L=0 )

  1. In het grijze verleden, vele malen door het Suez kanaal gevaren, waar hele delen van de Nijl langs ligt. De akkerbouw is hier inderdaad een zeer florerend gegeven. Maar net zoals in vele landen van het midden oosten, tracht ook hier het fundementalisme een stevige poot aan de grond te krijgen. er zijn teveel politieke stromingen, die elkaar alleen maar tegenwerken inplaats van samen te werken. doorgaans is de redenen hiervan, dat de oude stamhoofden steeds nog teveel macht en invloed bezit en de algemene politiek daar door geen poot aan de grond krijgt. Terwijl er daar zat mogelijkheden aanwezig zijn. Denk bv aan hydrocultuur en zoals al aangegeven diverse mogelijkheden van verschillende vormen van energie. Maar ondanks dat een prachtig land om in te vertoeven. Mvg Paul.

    • Ps: germen sprak in zijn stuk ook nog over de mogelijkheid om het water van de Middellandse zee te ontziltenen en dit te gebruiken. Deze ontziltings machines bestaan al zo’n 40 jaar. Heb ze aan boord meegemaakt en werkten prima. De israeliers hebben ze toen destijds ontworpen. Deze zullen heden ten dage wel vel verbeterd zijn. Dus die optie is duidelijk aanwezig. Mvg Paul.

      • Hoe werkten die ontziltings installaties eigenlijk, die jij kent Paul. Er zijn namelijk nogal wat methoden, zoals vacuumverdampen, (lage temperatuur destillatie) dan normaal destilleren, (koken) door membranen persen, enz, enz.

        • Beste Andre, ondanks dat ik een leek ben op dit gebied weet ik wel het eea van motoren. Maar ondanks dat weet ik weinig of niets van deze machines. Het enige wat ik weet is dat ze veel werk moeten verzetten voor 1 ltr drinkwater. Toen destijds werkte ik voor de ZIM Lines op de tanker “Darien”, israelische mij gevestigd in Haifa. Die periode was op zich al een heleboel belevenissen. Israel was in die tijd in oorlog op de Golan woestijn. Dus om hun crut te verkrijgen in de wereld, die ze mede nodig hadden in die oorlog, waren doorgaans zeer slimme omwegen om zich daarin te kunnen voorzien. Dus ik kan je geen antwoord geven op je vraag. Mvg Paul.

        • Hartelijk dank voor jouw antwoord Paul. Ik ga het volgende doen:
           
          De paraboolspiegel die ik aan het maken ben, ga ik als die eenmaal werkt, proeven mee doen. Het was een heidens karwei om de satelliet schotel van poedercoating te ontdoen, moest er uiteindelijk zelfs een lamellenschijf voor gebruiken, gemonteerd op een haakse slijper. Het oppervlak zit onder de krassen en is dof. Men adviseerde mij om commandant te gebruiken, maar de krassen zijn te diep. De poetsmachine kan er niet veel op uitrichten, het doek raakt verstopt met commandant. Ik ga nu over op met plastic gelamineerd aluminiumfolie. Ben ik in één keerr van alle krassen verlost, hoef dat alleen nog te poetsen. Vervolgens ga ik bij vloed naar Zwarte Haan en neem zeewater mee. In dat water plaats ik een matzwart gespoten glasvezelpit, in het brandpunt van de spiegel. Het destillaat daarvan bestaat uit zuiver zoet water. Het uiteindelijk resultaat, schenk ik aan iedereen op de planeet die dit leest.

        • Beste Andre, het werken met plastic gelamineerd alluminiumfolie is op een vlakke kant wel te doen, maar om dat glad en strak te verkrijgen a/d binnenkant van een schotel lijkt me een stuk moeilijker. misschien een optie om de plastic alluminiumfolie licht met een fohn te verwarmen en dan met een kleine harde roller vanuit het middelpunt naar buiten toe uit te rollen, zodanig dat de ev luchtbellen eronder eruit gedrukt word. Door het blijven verwarmen met een fohn, krijg je dan ook beter resultaat met de opvulling van de diepe groeven. In ieder geval wens ik je succes ermee en ben benieuwd naar de uitslag. Mvg Paul.

      • Beste Paul, ik heb besloten om de schotel over de hele oppervlakte in te smeren met silliconenkit. Het laminaatfolie span ik er dan boven, en aan de achterkant van de schotel zuig ik vacuum. De verse kit vult zo alle oneffenheden, terwijl het folie gelijkmatig over de oppervlakte is gespannen. Daarna vul ik de ontstane, parabolische holte geheel met water, waardoor de zwaartekracht het kan overnemen van de stofzuiger aan de achterkant. Ik denk dat deze methode goed zal werken.

        • Beste Andre, morgenochtend gaan we weer huiswaarts en komen plm 20 Julie weer thuis. Dan neem ik even kontakt met je op om te horen hoe het staat met het projekt. Niet al dat zeewater wegpompen bij de zwarte haan, anders wordt het daar een grote modderpoel. Mvg Paul.

  2. Ze zouden kunnen overwegen de godsdienst van het oude Egypte weer in ere te herstellen. Toen ging het een stuk beter. Lijkt me ook leuk voor de toeristen.
    Met grote infrastructurele werken kan vervolgens getracht worden de economie weer aan de praat te krijgen.  

  3. @Germen, ik vind dat je een uitermate stereotype verhaaltje ophangt over  de Egyptenaar’. Het ‘gehoorzaamsinstinct’ van de Egyptenaar ( wie heeft je dat ingefluisterd?) kan regelrecht naar het rijk der fabelen gezien de huidige ontwikkelingen in Egypte waar milioenen mensen ongehoorzaam zijn en hun leider tot aftreden dwongen. Ook je opvating dat ‘het denkwerk’ door de westerse elite gedaan moet worden getuigt van een clichématige zienswijze die me doet denken aan de opvattingen die ten grondslag lagen aan het vroegere kolonialisme en het huidige imperialisme. Ik stel voor dat je eerst maar eens onderzoek moet gaan doen naar die 85 miljoen Egyptenaren, wie weet bestaat een aanzienlijk gedeelte uit hoogopgeleidde, visionaire mensen.
    Het land is een chaos. Net als veel andere Arabische landen Is Egyte tot in de huidige tijd bepaald geweest door het kolonialistische en imperialistische westen. Het westen heeft een stevige vinger in de pap en stort de Arabische wereld in regelrechte chaos ( verdeel en heers) ten koste van vele onsculdige mensenlevens.
    Je vergelijking met het buurland Israel vind ik ook al niet geslaagd. Dat landje dreigt helemaal niet voortdurend onder de voet te worden gelopen of te worden uitgeroeid door de buurlanden. Integendeel, de staat Israel onderdrukt met harde hand een bevolkinggroep,de palestijnen en maakt hen het leven onmogelijk. Het is een openbaar geheim dat Israel over kernwapens beschikt, als enige in de regio, Hierdoor is het aannemelijker dat de buurlanden zich bedreigd voelen. Aan me hoela met die ‘informele en onconventionele cultuur’, fascistich zul je bedoelen.
    I
     
     
     

    • Ik vind het genomen standpunt wel interessant. Dergelijke situaties zijn tegelijk simpel en complex; verschillende groepen met verschillende belangen tegen hoe het zo ontstaan is en hoe ze in verhouding staan tot elkaar. Op welke manier cultuur hier een rol in speelt is dan de discussie.

      Ik kan er wel mee leven dat de schrijver zijn visie heeft geaccentueerd en het is in ieder geval wat doordachtiger en ik vat het ook wat minder stellig op dan wat ik de laatste tijd hier op de site zie.

  4. Maar waarom springt Nederland hier niet op in , wij hebben de kennis en ervaring en reputatie en organisatie en de geld stroming ( internationaal investeerders) .
    als wij instaat zijn om dit als bij elkaar te laten komen ,kunnen wij dit probleem best op losen met een leuke renmeet uiteraard.
    stel je voor je invested in een nutteloos woestijn en je gebruik de beste kennis die er is, en je krijgt automatische een aandeel in de winst die daar gemaakt word .
    dan is het een win win situatie , en Nederland krijgt een beter reputatie meer kennis beter ervaring
    en uiteindelijk meer geld enzovoort

    • Nee dan worden we doelwit van wraakacties van een of andere groep die zich buitengesloten voelt.
      Zo gaat dat bij die booslims, dan wordt het een tweede dure Afghanistan missie.
      Met veel militairen om ons te beschermen, omdat wij volgens hun maar ongelovige honden zijn die hun vast weer willen uitbuiten.

  5. Waarom zouden wij een oplossing hiervoor moeten zoeken. Wat nu een probleem lijkt lost zich altijd van zelf op. Het is wel zo, van hoe meer je een ander gaat helpen, hoe meer deze op jou gaat leunen en jou gaat (mis)(ge)bruiken voor zijn problemen.

Geef een reactie