Het wordt steeds moeilijker om olie te winnen. De ene na de andere olieproducent verandert in olie-importeur. Tegelijkertijd wordt alternatieve energie steeds overvloediger beschikbaar. Wat zal de race winnen? De gegevens wijzen overduidelijk op één uitkomst…
Steeds grotere energietekorten?
Op Visionair.nl zijn we nogal optimistisch ingesteld. We geloven dat de mens weliswaar niet erg wijs is, maar wel uitgerust is met de grootste hulpbron denkbaar: een brein van anderhalve kilogram, de meest complexe structuur op aarde. En al is het over het algemeen bedroevend gesteld met de mate waarin we hiervan gebruikmaken, toch hebben we met vallen en opstaan al heel wat bereikt.
Door verschillende websites, zoals door onze gewaardeerde collega’s van Cassandra Club, wordt gesteld dat onze beschaving snel in zal storten door het opraken van fossiele brandstoffen en dat daar al de eerste tekenen van waar te nemen zijn. Zo zijn er volgens Cassandra Club steeds meer brandstoftekorten in de wereld en heerst er in China energieschaarste.
De door Cassandra Club genoemde feiten zijn onloochenbaar waar en ook goed onderbouwd. De interpretatie die ze er aan geven is echter discutabel. Er zijn namelijk ook de nodige tegenkrachten aan het werk, die nu al in hoog tempo energietekorten iets uit de middeleeuwen zullen maken. Inderdaad kan de olieproductie de aanzwellende vraag niet bijbenen en verwachten we de komende maanden sterke olieprijsstijgingen. Ook de steenkoolproductie kampt met vergelijkbare problemen. Deze zullen echter enkele hoopvolle ontwikkelingen sterk gaan versnellen. Hiervan zullen we er drie belichten.
Explosieve groei zonne-energie maakt de zon goedkoper dan fossiel
De prijs van zonnepanelen is nu sterk afgenomen en daalt nog steeds sterk. In subtropische landen met veel zonneschijn en hoge elektriciteitsprijzen, zoals Japan, Spanje, de Amerikaanse deelstaten Hawaii en Californië is zonne-energie nu in 2011 al goedkoper dan fossiel opgewekte energie. Naarmate fabrieken sneller afgeschreven worden nadert het break-even punt sneller. In 2013 moet dit punt ook in landen als China en Nederland bereikt worden. Zelfs in het meest pessimistische scenario zal het in hooguit vijf of zes jaar zover zijn. De reden is eenvoudig. China, de grootste producent van zonnepanelen, heeft hier zelf dringend behoefte aan. Er zijn domweg onvoldoende fossiele brandstoffen om heel China een hoog welvaartspeil te verschaffen. China kan niet zoals de Verenigde Staten oliebronnen veroveren. Er is maar één effectieve uitweg. Juist de tekorten waar Cassandraclub over schrijft dwingen het land massaal te investeren in alternatieve energiebronnen (vooral zonnepanelen) waardoor de enorme productie en concurrentie de prijzen enorm zal doen dalen. Dit geldt ook voor Japan.
Apparatuur wordt steeds zuiniger
Naarmate energie duurder wordt, worden fabrikanten steeds meer gedwongen energiezuiniger apparaten te ontwikkelen. Er is nog een enorme winst te boeken – bij computers bijvoorbeeld in theorie nog een factor 100.000 tot een miljoen.
Apparatuur heeft steeds minder grondstoffen nodig
Er zijn steeds minder atomen nodig om een apparaat een bepaalde functie te geven. Bij computers is de vooruitgang uiteraard het spectaculairst (eeen moderne pc of iPad is sneller dan de allerbeste supercomputer van vijftien jaar geleden) maar ook voor steeds meer producten geldt dat er minder grondstoffen (en ook energie) nodig zijn om ze te maken. Recycling wordt steeds efficiënter – en terecht. Het metaalgehalte in huishoudelijk afval is hoger dan dat in veel ertsen. Onze afvalhopen kunnen wel eens de mijnen van de toekomst worden. De overvloedige zonne-energie zal ons in staat stellen alle atomen die we nodig hebben te winnen en te hergebruiken.
Bronnen
1. Cost of solar energy will match fossil fuels by 2013, claims Solarcentury, The Guardian
“Recycling wordt steeds efficiënter – en terecht. Het metaalgehalte in huishoudelijk afval is hoger dan dat in veel ertsen. Onze afvalhopen kunnen wel eens de mijnen van de toekomst worden.”
Recycling is onnodig als je echt duurzame spullen maakt.
Spullen die 100 jaar meegaan.
Dat is pas echte energiebesparing.
spullen die 100 jaar meegaan zal voor veel dingen niet werken.
omdat veel mensen elk jaar een produkt willen wat up to date is.
Denk bijvoorbeeld aan je mobieltje,bijna iedereen koopt elk jaar een nieuwe terwijl het oude mobieltje nog jaren zal kunnen blijven werken,maar we willen elke keer weer een gsm met de nieuwste functies.
Precies, Henrik. Hans, zou jij een ENIAC computer willen hebben die honderd jaar meegaat in plaats van een zakrekenmachientje?
Het gaat niet voor alles werken. Met weemoed denk ik aan de oude telefoons met gewoon nog een kiesschijf. Die gingen ook 30 jaar of langer mee. Ook kleding, meubels, fietsen, auto’s kunnen tientallen jaren meegaan.
Eenvoudige apparatuur is makkelijk te repareren. Reparatie is energiezuiniger dan nieuw produceren, dus houd het zo simpel mogelijk.
Machines en producten kan je niet kosteloos repareren de afschrijving van kosten is dus inclusief de energie die een vervangend product zou kosten bij aanschaf.
Bovendien is het nu al een feit dat de vuilstort meer rendabel is af te graven en raffineren dan oerwouden slopen voor de grondstoffen die er onder liggen.
Blijkbaar is het uitbuiten van slaven in ‘lage lonen’ landen nog steeds goedkoper dan robots en dure verwerkingsinstallaties overal neerzetten.
Ik neem aan dat jij een lekke band ook gewoon plakt en niet elke keer een nieuwe koopt.
Het uitbuiten van loonslaven zal steeds goedkoper worden in vergelijking met maken van robots.
Fossiele brandstof wordt alleen maar duurder en duurder en duurzame energie alleen maar goedkoper en goedkoper. Daarbij is energie zo belangrijk dat ik mag hopen dat mensen zien dat het ook strategisch uit kan om dan maar wat meer voor je duurzame energie te betalen. Zonnepanelen zijn nu ook in Nederland al goedkoper dan consumenten prijzen van energie. Zie het artikel: http://www.hetkanwel.net/dossier-een-zonnepaneel-op-je-dak/
En ook heeft Cuba laten zien met hun documentaire. How Cuba Survived Peakoil dat we nog heel wat veerkracht hebben. Daar werd in 1 keer 90 procent van alle olie weggesneden. Er is niet een mens daardoor omgekomen en inmiddels is Cuba het enige land met een hoge levensstandaard volgens de Human Development Index wat daarbij binnen haar voetafdruk leeft. (De docu is online te kijken o.a. via http://www.permacultuurnederland.org/index.php?id=44)
Verder is de luxe levensstandaard die we hier als gewoon beschouwen best flink af te slanken als het moet zonder enig gevaar. Het is fijn als je elke dag kunt douchen maar we overleven nog prima als we weer met een koud washandje moeten wassen. In het westen hebben we veel vet op de botten zullen we maar zeggen.
Waar ik me wel zorgen over maak is dat we in Nederland bijna geen producenten van zonnepanelen of de grondstoffen ervan hebben. Maar goed, we hebben wellicht geluk dat die in Duitsland wel volop aanwezig zijn. Want dat soort technologie wil je dicht bij huis hebben.