Met een tweedehands modelvliegtuigje zijn een stel hackers er in geslaagd internetknooppunten en zendmasten voor mobiele telefoons te kapen.
Rich Perkins en Mike Tassey bouwden het heldergele Wireless Arial Surveillance Platform (WASP) in hun garage van een tweedehands vliegend oefendoelwit van het Amerikaanse leger. De WASP gaat op jacht naar mobiele telefoons en internetknooppunten. Volgens de makers legt het vliegtuigje een voorgeprogrammeerde route af. De hardware en software in de drone is voorzien van de mogelijkheid Wi-Fi, Bluetooth en GSM-netwerken aan te vallen.
WASP pikt pakketjes data op die draadloos worden verzonden of gebruikt niet-beschermde hot spots via welke cyberaanvallen op computersystemen kunnen worden gelanceerd. De drone is ook in staat zich voor te doen als een gebruiker van een mobiele telefoon, waarna op kosten van de gebruiker kan worden gebeld of geïnternet.
Tweeedehands drones zoals gebruikt voor WASP kunnen voor ongeveer honderd tot honderdvijftig euro online worden gekocht. De overige onderdelen werden via elektronica-verzendhuizen besteld. De totale kosten van onderdelen voor de drone bedroegen iets meer dan zesduizend dollar, plus uiteraard nog de werktijd: twee jaar knutselen in de avonduren.
Naar eigen zeggen bouwden de twee technici de vijftien kilo wegende drone, om zo de computerindustrie erop attent te maken dat het vrij eenvoudig is om met algemeen verkrijgbare onderdelen dit soort apparaten te bouwen.
Goed- en kwaadaardig gebruik
WASP kan mobiele telefoons in rampgebieden opsporen, wat in potentie redders naar overlevenden leidt. Het toestel kan ook over een rampgebied vliegen om als mobiele zendmast te dienen, zodat overlevenden die vastzitten kunnen bellen. Aan de andere kant kan WASP de computernetwerken van bedrijven binnendringen via niet-beveiligde draadloze netwerken die op veel plaatsen te vinden zijn.
De omgebouwde drone kan ook topmanagers via hun mobiele telefoon identificeren en ze volgen, om zo te loeren op een kans om hun data te stelen. Bijvoorbeeld als de top executive draadloos internet in een café. WASP checkt alle aanvalspunten en slaat toe op het zwakste punt. Dat kan van alles zijn: Bluetooth hoofdtelefoon, mobieltje, Wi-Fi. Heeft WASP eenmaal een ingang gevonden, dan kan het systeem toeslaan.
Volgens de bedenkers kan de drone ook een kleine lading meenemen, denk aan drugs of dingen als vuile bommen of bio- of chemische wapens waarmee terroristische aanvallen zijn uit te voeren. Zoals overigens voor elk voldoend grote modelvliegtuig geldt.
Indiase filmmakers hebben zich al uitgebreid uitgeleefd in creatieve toepassingen, waarbij de onvermijdelijke schurk dood en verderf zaait met een modelheli of op afstand bestuurbare bomrobot. Dat is namelijk veel goedkoper qua special effects.
Bron:
Rabbit Hole
Elk voordeel heeft z’n nadeel, maar dat is met bijna elke ontwikkeling zo. In instabiele menselijke maatschappijen krijg je toch altijd een verdeling tussen die twee. Maar verder een mooi produkt op zich, ik ben er niet op tegen.
Volgens mij is dit idee al jaren oud,heb zoiets ooit al eens in een ‘kijk’van de jaren 70 gelezen.
Ook toen waren er al dergelijke toestellen met dergelijke toepassingen zoals kleine zeppelins en ballonnen die met zogeheten ‘repeaters’werkten,dat tot doel had om met portofoons een mogelijkheid te bieden over zeer grote afstanden te kunnen communiceren.
In australie worden ook nu nog ballonnen ingezet om portofoon gebruikers de mogelijkheid te bieden om hulp in te roepen in gevan van een calamiteit.
Een ballon op een paar kilometer hoogte kan een bereik realiseren van ongeveer 1000km of zelfs meer,zolang er ‘zichtverbinding’is.
Zoals ik het lees is het toestel niets anders dan een platform om vanuit de lucht verbindingen te onderscheppen,daar je altijd een zichtverbinding met de grond kan realiseren,en zelfs een simpele wifi modem heeft op die manier een bereik van vele tientallen kilometers omdat er geen of nauwelijks geen demping optreedt doordat er geen obstakels tussen zitten die de radiogolven dempen cq absorberen.
Tevens de reden waarom zendtorens zo hoog zijn en waarom na het instorten van de toren van smilde gelijk een flink probleem ontstond met de ontvangst van oa digitenne.
hello!,I like your writing so much! percentage we communicate extra approximately your article on AOL? I need an expert on this space to solve my problem. May be that is you! Having a look forward to look you.