In Nederland jagen we er per jaar zo’n tweehonderd kilo papier en karton doorheen, waarvan meer dan de helft als informatiedrager. Doorgaans lezen we die informatie niet eens. Zonde van al die bomen natuurlijk. Een Taiwanees onderzoeksinstituut heeft echter de oplossing ontwikkeld.
Niet alleen onze papierhonger, maar ook die in landen als de VS, Japan en China vormt een enorme bedreiging voor niet-duurzaam beheerde bossen.
Het herschrijfbare papier “i2R e-paper” heeft in tegenstelling tot het nu al verkrijgbare elektronische papier geen achtergrondverlichting nodig. Behalve papierbesparing, kost het dus ook minder stroom, aldus het Taiwanese topinstituut Industrial Technology Research Institute.
Het papier is bedekt met een laagje plastic, waarop vloeibare kristallen cholesterine – een stof die erg lijkt op cholesterol – zijn geprepareerd.
Volgens Frank Hsiu, een van de managers van het instituut in de stad Hsinchu, heeft het papier alleen warmte nodig om afbeeldingen op te slaan of over te zetten. Schrijven op het papier kan worden uitgewist door het te verhitten in een thermische printer (zoals die in faxapparaten voorkomt). De techniek kan worden gebruikt in digitale boeken, elektronische muurkranten (erg populair bij aartsvijand China) en reclameposters.
Op dit moment kan er tot 260 maal geschreven worden op het papier, aldus Hsiu. Hij voorziet dan ook een enorme besparing aan papier en dus bomen als dit product massaal wordt ingezet. Het instituut heeft ondertussen de techniek in licentie gegeven aan een Taiwanees bedrijf. Het product zal dus hopelijk vrij snel, volgens het instituut in 2013, in de schappen liggen.
Bron
Reuters