De drijvende zonnecentrale: goede oplossing voor het tekort aan energie?

India ontwikkelt drijvende zonne-energiecentrale

Drijvende zonnepanelen hebben een aantal interessante voordelen. Zo is er altijd koeling bij de hand, is de centrale makkelijk te verplaatsen en levert het water draagvermogen waar anders dure constructies voor nodig zijn.

De drijvende zonnecentrale: goede oplossing voor het tekort aan energie?
De drijvende zonnecentrale: goede oplossing voor het tekort aan energie?

Tata Power, de energietak van het alomtegenwoordige Indiase familiebedrijf, heeft een overeenkomst gesloten met de Australische zonne-energieontwikkelaar SunEngy voor de levering van een proefinstallatie voor een Liquid Solar Array (LSA) op een nog niet openbaar gemaakte plaats in India. Er wordt onder meer gedacht aan het plaatsen van deze drijvende zonnepanelen achter een stuwdam. Het voordeel is dat op deze manier anders niet benut land kan worden gebruikt. De zonnepanelen kunnen meedraaien met de zon en bij slechte weersomstandigheden onderwater duiken, waardoor de zonnepanelen worden beschermd.

Ook op zee zou een dergelijke zonnecentrale enorme hoeveelheden zonne-energie kunnen leveren. Wellicht kunnen met behulp van grote drijvende zonnecentrales tankers met waterstofgas worden gevuld, dat af wordt geleverd in Europa om daar elektriciteit mee op te wekken. Ideaal om pieken in de stroombehoefte of tekorten op te vangen. In de winter is er in Europa veel minder zonlicht dan in de zomer. De zonnepanelen zouden dan in de Middellandse Zee of Atlantische Oceaan kunnen drijven.

Hieronder de centrale in actie.
Bron: Physorg

2 gedachten over “India ontwikkelt drijvende zonne-energiecentrale”

 1. Het ziet er prachtig uit, die video in het bovenstaande bericht over zonnepanelen die in drie dimensies kunnen bewegen.

  Het lijkt me niet zo praktisch. Hebt u ooit wel eens een PV- (=Photo-Voltaïsch) zonnepaneel van een behoorlijk vermogen in uw handen gehad? Waarschijnlijk niet, want dan zou u niet zo naïef zijn te denken dat ze er met motortjes elke dag mee gaan bewegen. Daar zijn die zonnepanelen namelijk te zwaar voor. Ieder mechaniek dat ze kan bewegen, moet dan heel sterk en dus duur zijn. In een natte omgeving heeft zo’n mechaniek ook nog eens nonstop heel veel hoog-gekwalificeerd onderhoud nodig, zeker in tropisch India! Voortdurend kruipen er beestjes in, algen en onkruid gaan er in zitten en verstoren de werking. Het is geen toeval dat zonnepanelen tot nu toe altijd op een hoge en droge plek neergezet worden waar je dat soort problemen niet zo gauw krijgt. Maar dan zijn ze weer uiterst gevoelig voor stormen in de regentijd, de bekende natte moesson in India bijvoorbeeld. Daarom wordt het tot nu toe nooit gedaan, dat meebewegen van zonnepanelen met de zon. Dat is geen toeval.
  Maar zelfs indien het technisch lukt wat er in de video vertoond wordt, dan nog is de opbrengst van een stuwmeer heel wat betrouwbaarder en groter per geïnvesteerde Euro dan de opbrengst van een aantal PV-zonnepanelen dat er op drijft. Bovendien, wat doe je dan in de natte-moesson tijd van India? Dan heeft deze investering geen rendement en valt deze helemaal uit zeker?

  Dat hele zonnepanelen-gedoe bestaat alleen maar dankzij dit soort propaganda er voor en veel subsidies en kunstmatige voorrang er voor en dus hoge stroomtarieven en belastingen. Dit soort onbetrouwbare stroomopwekking maakt geen enkele elektriciteitscentrale overbodig, maar vereist juist nieuwe centrales op gas, die sneller regelbaar zijn om de onvoorspelbare uitval van de zonnepanelen op te vangen. Dat soort centrale heeft weer een lager rendement wanneer hij zo snel moet schakelen, je kunt het vergelijken met een sportieve rijstijl met je auto.
  Dat is een politieke keuze zoals bijvoorbeeld Spanje die heeft gemaakt en waar je eens rustig afstandelijk naar moet kijken en zeker niet blindelings in mee moet gaan.

  Ik neem tenminste aan dat visionair.nl niet persé gebonden is aan een politieke richting? Twintig jaar geleden bezocht ik daar in Spanje met de NBBS al een ultrahippe zonne-energie centrale (met bewegende spiegels) die niet gebruikt werd, omdat hij alleen stroom kon leveren als die niet zo nodig was, namelijk overdag, en géén stroom leverde als die wel hard nodig was namelijk ’s avonds na zonsondergang. Kijk hoe Spanje er nu economisch voor staat: bijna net zo slecht als Griekenland.
  .

 2. Het mooie van Visionair is het denken in mogelijkheden en niet in beperkingen. Dat wil niet zeggen dat er geen beperkingen zijn, maar dat die op een bepaald moment overwonnen kunnen worden. Een beperking die doordat veel mensen er over nadenken, door sommigen wordt overwonnen.
  Wat ik uit bovenstaande reactie wel heel mooi om te lezen vind is, dat Spanje overdag bijna geen energie (stroom) verbruikt! Zo ver zijn we in Nederland nog lang niet. En ook voor een warm land als Spanje had ik mogelijkheden als stroomvoorziening voor bijv. airco verwacht. Of al de computerapparatuur die overdag gebruikt wordt of andere apparatuur.
  Misschien ligt een oplossing in een natuurlijk manier van leven en buffering van energie om de behoefte in de overgang naar de nacht op te vangen?
   

Laat een reactie achter