Het verre noorden van Groenland en de Canadese pooleilanden zagen er in het CO2-rijke Eoceen zo uit.

Mensheid ontstaan om aarde van CO2-ondergang te redden

Al vijftien miljoen jaar heerst er op aarde acute hongersnood. Voor planten. Gelukkig is de mensheid zo vriendelijk dit probleempje voor onze groene vrienden op te lossen. Ook wordt er nu eindelijk afgerekend met die lompe vreetmachines die huishouden onder bomen en struiken. Maar raakt de plantenwereld nu niet van de regen in de drup?

Hongersnood voor planten
Al vijftien  miljoen jaar kampt de aarde met een CO2-probleem. Nee, we hebben het niet over de steeds toenemende CO2-concentratie, integendeel. De laatste vijftien miljoen jaar is het CO2-gehalte extreem laag. Dat is slecht nieuws voor planten, want voor hen is CO2 van levensbelang. Op dit moment bestaat de helft van alle planten-eiwit uit het enzym rubisco, dat slechts één taak heeft: CO2 uit de lucht te grissen. Ook uit zich het lagere CO2-gehalte in een wat lagere gemiddelde temperatuur, waardoor de ijskappen langzaam oprukken en Antarctica onbewoonbaar werd voor alles hoger dan een korstmos, gras of vlieg.

Het verre noorden van Groenland en de Canadese pooleilanden zagen er in het CO2-rijke Eoceen zo uit.
Het verre noorden van Groenland en de Canadese pooleilanden zagen er in het CO2-rijke Eoceen zo uit.

Steeds meer CO2 vastgelegd in de aarde
De reden is dat steeds grotere hoeveelheden koolstof in de loop van  miljoenen jaren zijn begraven in onderaardse afzettingen, zoals steenkoollagen. Deze koolstof is in principe voor altijd verloren. Volgens een andere theorie, waar ik persoonlijk enige twijfels bij heb, wekt de Himalaya als een gigantische CO2-scrubber: de vele regen in het Himalayagebied vangt de CO2 uit de atmosfeer. De Himalaya vormde zich toen het Indiase subcontinent zich in Tibet boorde, waardoor de laatste restjes Tethyszeeplaat naar boven borrelen. Ook is het vulkanisme in de loop van de aeons (miljarden jaren) langzaam aan het afnemen. De reden is dat de radioactieve elementen in de aarde, die de aarde warm houden, voor een groot deel uiteengevallen zijn. Het gevolg: minder vulkaanuitbarstingen, waardoor er minder CO2 de lucht in wordt gepompt.

Mensheid als oplossing
Er moest een levensvorm komen die in staat is kilometers diep te boren en de vele tonnen koolstof die daar opgeslagen zitten, te ontdekken en op te stoken. Inderdaad zien we in de laatste vijftien miljoen jaar, sinds het oprukken van het ijs en de wisselvallige klimaatomstandigheden daardoor, een snelle ontwikkeling van hersenmassa bij diverse zoogdieren en vogels. Dolfijnen zijn bijna net zo slim als mensen. Ook papegaaien doen  het niet slecht, zeker als je bedekt dat een vliegend dier heel sterk op gewicht moet bezuinigen.

De voorouders van de mens, het geslacht Homo, wonnen de race en werden de eerste gereedschapsgebruikende soort die de aarde op werkelijk fundamentele wijze op de schop ging zetten. Ten eerste door een slachting aan te richten onder mammoeten en andere ijstijdzoogdieren, die daarvoor de opkomst van de poolbossen (met opwarmende invloed door hun donkere bladerdek) tegenhielden. Daarna was het een kwestie van tijd voor deze handige apensoort er achter kwam wat voor ontzettend handig spul steenkool en aardolie waren. Er werden allerlei coole gadgets als olieboortorens en kolenmijnslavernij uitgevonden om deze schatten uit het diepste van de aarde te peuteren. De hele aarde werd afgekamd naar zelfs de laatste restjes zwart goud.

Bedankt voor de geleverde dienst
Het gevolg van het sterk toegenomen CO2-gehalte is een broeikaseffect, vertellen klimaatdeskundigen ons. Als hun alarmerende voorspellingen kloppen en ons staat een oerwoudklimaat te wachten, dan betekent dit dat we hiermee een gigantische biocomputer opstarten. Het grootste deel van de biosfeer, de bacteriën, is namelijk onzichtbaar en wordt snel actiever bij hogere temperaturen. De mensheid vertegenwoordigt een zeer interessante biotoop voor organismen. In totaal een half biljoen kilo hoogwaardig voedsel, allemaal bij elkaar op een kluitje. Anders dan mammoeten kan je als ondernemende ziekteverwekker in enkele uren naar de andere kant van de wereld reizen. Kortom: het is een kwestie van tijd voor er een effectieve ziekteverwekker ontstaat – in het maagdarmkanaal van een met antibiotica overbehandelde derde-wereldbewoner bijvoorbeeld – en net als de EHEC-bacterie of ander plaagorganisme massaal toeslaat.

20 gedachten over “Mensheid ontstaan om aarde van CO2-ondergang te redden”

 1. De planten doen het goed met de CO2 en dat gaan ze nou in de grond stoppen de overheid zijn ze gek of zo ? De planten hebben het al zwaar door onze vervuiling en nou moeten ze het nog zwaarder krijgen.
  ppffffpfff

   1. Ja und?
    Er gaat klein beetje land verloren maar komt een veelvoud terug in de vorm van vruchtbaar land. Veel van het land is nu nog toendra, heeft permafrost of ligt onder ijs. Gelukkig stijgt de temperatuur vooral aan de polen en wordt het in de tropen niet opeens onaangenaam warm. Enige vervelende is dat veel soorten of beter gezegd biotopen niet zo snel kunnen verhuizen of anderszins aanpassen aan de snelle klimaatverandering.

    1. Voor jou geen probleem daar in Brazilië maar voor ons wel hier, alhoewel jullie misschien veel meer last krijgen van tropische orkanen.

 2. Laten we dan vooral een beetje doorstoken met die olie, kool en gasvoorraden. Beetje tropisch klimaat in Nederland geeft je veel meer mogelijkheden met permacultuur al is het welicht handig wel een beetje de hogere gebieden van Nederland op te zoeken. ;-) Kom maar op met de bananen en sinasappels uit Limburg. 
   

 3. We moeten wel blijven doorrijden met dat autoverkeer.  Als je de economie wil redden dan moet je de benzine prijs laten dalen naar 10 cent per liter. Zoveel kost een liter benzine in het midden-oosten.
  Blijf autorijden. En niet met een Prius, maar op zijn minst met een chroombak, met V-8 en 7 liter motor. Want hoe meer CO2 in de atmosfeer hoe minder bosbranden men krijgt.
  Breek de bestaande natuur af, vernietig de door de wet beschermde planten en dieren en plemp alles vol met prestige objecten voor de rijkere recreatieve toerist. Want die weet toch niet van hoe het ooit was. Deze kan logischer wijze geen toegang hebben tot de geschiedenis van het gebied.
  Ook dit maakt onze wereld subtropisch tot tropisch tot aan de grens van Zweden. Alleen moeten mensen dan in de Randstad leren zwemmen in woelig ( overstromings ) water.
  Zo kan men dan wijn verbouwen tot in het hoge noorden van Denemarken.
   

  1. Yes! Laten we hier ook zo’n fijne autoritaire sjeik benoemen, met als enige opdracht om de brandstofprijs extreem laag te houden. Als wisselgeld geven we hem dan volledige volmachten (hij moet het benodigde geld toch ergens vandaan kunnen halen, zonder al te veel gezeur)

 4. Als een veranderend klimaat zo goed voor ons is, waarom zijn de maatschappelijke kosten van snelle klimaatverandering met € 65 per ton CO2 (zonder het enorme verlies aan biodiversiteit meegerekend) dan zo hoog? Waarom zijn de kosten voor het voorkomen van klimaatverandering zo laag?
  Wat zegt het over ónze overlevingskansen als we niet in staat zijn in tijd te handelen in het licht van zo’n situatie? Als we dit probleem kunnen oplossen, dan zijn we ook in staat andere grote maatschappelijke problemen op te lossen.
  En heel schattig, dat plaatje van een bos, maar in Canada worden complete bossen + vruchtbare grond of gigantische schaal afgegraven op zoek naar teerzanden voor oliewinning. Dat verhaal van ‘blijf maar olie stoken, want dat is goed voor de plantjes’ dat gaat slecht op zolang we complete bossen omhakken of met grond en al verwijderen.
  Hier is mijn visie: we gaan een cyclische economie bouwen (grondstoffen continue recyclen). Olie is een grondstof, geen brandstof.

 5. Lucht in alle gas en oliebronnen pompen en aansteken moest ook wel helpen om Ons te redden? Het BPgat weer openwrikken?
   

  Beetje kampvuur is hier wel nodig heb Ik zo de indruk. Ons inkomen met 5000 euro per maand opschroeven Zal ook Wel Helpen. Wil ook wel zo een teerbak. En dan veel op alternatieve brandstof gaan rijden helpt enorm. Vraag maar aan de alternatieve brandstofkwekende chinesen die hele provincies er  voor in de fik steken dat duizenden thais er aan sterven en CO2 Cijfers er van recht omhoog vliegen.  Chinesen redden ons wel.  argusoog.org/niet-co2-maar-luchtvervuiling-is-de-oorzaak-van-klimaatverandering 
   

  CO2 met tankers tegelijk daar de lucht in zodat wij het hier niet behoeven uit te puffen. Dat is nog eens CO2 trade….waarván  ze weer hun atoomsjit tegen Ons in een omloopbaan kunnen en konden brengen die weize beschavers. Dat is dan Wel weer weer Slecht voor de CO2 productie.
   
  Mag Ik Ook Hier WEER Er Op Wijzen dat die mooie overheid – EN ALLE POLITIEK – van U met hun te Dure centen en milieu en energiebelastingen   GEEN WOORD Hier OVER Aan U Verteld Heeft?
   

  Dit is ook wel een idee. Al die Kindtjes gaan dan meer naar lucht happen. Goed voor de co2. klokkenluideronline.nl/artikel/14850/pedofilie-in-hollywood  …en dan de hoerenlopers(alias academici):   geenstijl.nl/mt/archieven/2012/07/gelderland_naar_rechter_om_dec.html    destentor.nl/regio/11390350/Gelderland-wil-declaraties-niet-openbaren.ece     verzorgen ook al toenamen CO2 productie   …Dus Uw Kindereer rovergeit &pedofielenclub        denkt en werkt harT met U mee. Dit is van Uw Kinderen over na school  bordeel   en declaraties:   youtube.com/watch?v=kIXVxuDw7VM   Alle burgemeesters tot en mét dat varken op Urk Kunt U uitgebreidt Interviewen( En Liefst Niet Eenmaal Maar Duizendmaal)  over Deze Terreurdaden.( Én dán Jeugd met politie neerslaan als Ze Opstandig er Ván Worden)…Enne een rob van gijzel met zijn mediapropaganda antipedofielenbewind Zijn Hullie Ook al vergeten Aan hem ZELF te vragen Hoeveel Kinderen die ZELF kapot heeft gestampt Dié pedofielencrechekweker&vrindje van pieter kalbfleisch.

  En dat vlijtige china ook met enorme baby export naar de al vol verlangen kloppende   gesneden  dickjes  (dan doet het ze zelf geen Pijn als ze ém er bij een Kind of Baby inrammen)  in heel de West al de eu gebouwen overheden en azerbadjan. En vlak die wellustige allochtonen Ook niet uit met hun dikke buiken. Weet Orianne Fallaci anders wel even bij te spijkeren”over eeuwen van kultduur Die prachtexemplaren. Zo te Zien wordt er veel gedaan aan extra CO2 producties.

  1. Gewoon nog een keer lezen en youtube en webadressen niet met taal verwarren.
   Trouwens Behoorlijk Luguber dat u zich meer zorgt om de tekst dan Wat Daar Wel Staat. Denk dat u Last heeft van dan Wel Heel Andere Foutjes…ontwerpfoutjes. Dsm iv Zal Wel Weer Blij Zijn met zo een Vondst.

 6. veel emoties los op dit onderwerp, zie ik.
  Het is ook wel heel beladen.   En een pracht verhaal om ons verder uit te kleden.
   
  Dat CO2 goed voor de plantenwereld is, wordt in de politiek al te lang ontkend. Terwijl de kwekers het ook al zo lang graag in de kassen loslaten om de groei te bevorderen.
  En dat CO2 zo tegen de kou op aarde is, wordt ook zeer gerelativeerd door de echte, niet politiek gestuurde deskundigen. Jammer eigenlijk, vind ik ook, als koukleum met gereduceerde pomp.
   
  Maar met permissie wil ik toch ook nog even op mogen merken waarom ik nooit in de CO2 hype heb geloofd.
  Als opgevoed met kennis aangaande de grote Schepper aller dingen, zou ik het Hem kwalijk nemen dat Hij zoveel energiedragers in de aarde terecht heeft laten komen, dat Hij ons benzinemotoren uit liet vinden en van die leuke auto’s, welke onze actieradius zo heerlijk vergroten. Dat zou ik dan i.p.v. een zegen, als een vloek uit moeten leggen, vind ik. Dan kon ik Hem niet danken als ik onderweg ben naar onze kinderen, helemaal in Friesland (beleef ik als buitenland), welke in minstens zulke leuke huizen wonen als op het plaatje bij ‘platte land moet ook bereikbaar zijn voor armere Nederlanders’ waar ik zojuist pas de eerste  reactie op geploft heb.
   
  En om gelijk maar het betreurde fatalisme aan te pakken: ja we zijn bezig om naar de sodemieter te gaan, dat ziet een blind paard!! Daar zijn wel een emmer vol bewijzen voor aan te voeren, waarvan er vele hier op dit forum ter sprake worden gebracht.
  (lof voor dit forum!!)

  Maar alle rampen welke de grote Schepper toeliet waren steeds een aanloop naar iets beters!! En dat beters is dat Hij ons een millennium onvoorstelbare voorspoed in het vooruitzicht heeft gesteld. En daarna wordt het eindeloos helemaal onzegbaar goed!! Durf daar gerust met mij nu al blij mee te zijn!!
   
  Ten eerste geloof ook ik dat het vrij komen van CO2 een goede zaak naar een beter, een paradijselijk zelfs, klimaat zal zijn, net als ooit geweest is. We beginnen dat ook steeds beter wetenschappelijk in te zien.
  Dan brengt de mechanisering en automatisering ons naar een tijd die met onze zondag te vergelijken is; wij mogen lekker vrij zijn, de machines doen het werk!!
   
  Wij noemen dat het 7e millennium vanaf Adam. En God rustte de 7e dag ook, vertelde Hij ons. (bij God zijn dagen en millennia eigenlijk gelijk, omdat Hij ver boven de factor tijd staat.)
  Daarnaast laat de Heere de twee kwaaiste booswichten op aarde straks in het vuur gooien, beloofde Hij eens.
  Dan komt Hij Zelf hier de boel besturen en alle orde scheppen welke wij uit de hand hebben laten lopen. Zelfs letterlijk vanuit Jeruzalem, dat onnozele niks betekenende stadje, waar wij ons zo krankjorum druk om maken om dat van die rotjoden af te pakken en aan de terroristen te geven, welke zich zo’n 40 -50 jaar geleden de naam van Palestijnen hebben aangemeten, om territoriale argumenten.
  (zelfs onze CU minister van oorlog schreef eens dat hij ons leger gereed hield om mee uit te zenden naar het M-O. sic.!)
   
  Even een voor mij hele leuke er tussen door: op een ander topic hier, zag ik dat de eerste kennis boven water begint te komen inzake het voortbrengen van een laserstraal door mensen. Het onvoldoende daarvoor beschikbaar zijnde benodigde energieniveau in het menselijk lichaam zou het praktiseren daarin belemmeren, begreep ik.
  Waar God vertelde dat Hij ons naar Zijn beeld schiep en waar Hij zelf de bron van alle energie in de kosmos is, snappen jullie wel dat voor mij het verhaal dat vuur uit Zijn mond de legers zal verteren, bezig is verklaard te gaan kunnen worden, toch?
   
  Verder is het toch logisch dat Hij dan niet toe zal laten dat wij verder nog oorlogje gaan voeren om de GG’s welke daar rijk van worden, nog in de kaart te spelen? Daarom heet dat millennium in ons Handboek ook het vrederijk van de Vredevorst. Leuk hè? !!! Vandaar ook nu al die tekst op het VN gebouw over die zwaarden en die ploegscharen.
   
   Overigens zie ik die GG’s verantwoordelijk gesteld gaan worden voor zo ontzettend veel leed op aarde welke zij op hun oorzakelijk geweten hebben, dat ik iedereen zou willen aanraden:  laat je nooit in dat verdomde good old boys network lokken en aldus met Hem als rechter te maken krijgen.
  Want Douwe, goed en kwaad bestaat om den donder wel hoor en wij zullen daar allemaal ooit op geoordeeld worden, los van of wij daar nou in geloven of niet!
  En natuurlijk is vanuit een foute hoek bekeken kwaad zo slecht nog niet, maar owee!

  1. Goeie tip Tim!
   Heb m net gekeken, wat ik mooi vond dat die nederlandse zakenman zijn “techniek” wil delen, ipv afschermen met patenten e.d.. zoiets waar de piratenpartij ook voor staat geloof ik.  

 7. Heel leuk hoor co2 wordt gebruikt door planten dus meer co2 is meer planten!
  Nu de echte wereld : bij een sterk verhoogd co2 gehalte krijg je veel meer droogte en smog en weinig neerslag, vinden planten zeker ook geweldig?
  Oja bij grote droogte heeft de natuur de neiging meer gevoelig te zijn voor branden al eens om je heen gekeken laatste tijd? ik weet niet hoor vuur en planten volgens mij ook al niet al te best voor ze.
  Zeker co2 helpt planten maar de negatieve effecten zijn zwaarder dan de positieve helaas, als je mij niet geloofd vraag die russen maar eens hoe geweldig het ging met hun graan afgelopen jaar.
   
   
   
   

 8. Dat hebben ze er van, ze wouden toch meedoen met de grootste groepen. De mensheid stelt niets voor in verhouding met het natuurgeweld welke rustig de zaken afwacht en toeslaat. Relativiteit en biodiversiteit zijn de huidige mogelijkheden die sommige grote groepen mensen stelselmatig verwoesten met K** systemen. Duidelijk is de mensheid weer toe aan algemene anarchie….. Dan kunnen zaken worden opgelost voor een daarna dan komende moraal met mooie doelstellingen en landschappen zonder hekken……….We (wie dat ook mogen zijn) wachten het af. ±

Laat een reactie achter