De ondergrondse stad Kaymakli bood de Byzantijnen bescherming tegen de moordzuchtige Seltsjoeken.

Onderaardse steden in de toekomst?

De eerste mensen leefden vaak in grotten. Onderaardse steden besparen bouwmateriaal en vermoedelijk ook veel energie. Zullen in de toekomst onderaardse steden voorkomen?

De ondergrondse stad Kaymakli bood de Byzantijnen bescherming tegen de moordzuchtige Seltsjoeken.
De ondergrondse stad Eregup bood de Byzantijnen bescherming tegen de moordzuchtige Seltsjoeken.

Ondergrondse stad Enegup
In de middeleeuwen werd de nu in Turkije gelegen streek Cappadocië geteisterd door plunderende en verkrachtende Seltsjoekse horden, een Turks volk. Als gevolg daarvan werden er door de Byzantijnen verschillende ondergrondse steden in het zachte vulkanische tufsteen uitgekerfd.

In het onderaardse deel van de stad Enegup (Kaymaklı in het Turks) konden ongeveer tot 3500 mensen leven[1], die zo voor even een veilig toevluchtsoord vonden voor de plunderende legers.

Onder de grond werden uitgebreide opslagplaatsen, wijnkelders en vele werkplaatsen ingericht. Ook kerken en scholen voor missionarissen ontbraken uiteraard niet.

In de daaropvolgende eeuwen werd de oorspronkelijke bevolking steeds meer geïslamiseerd en verturkst. Na de Eerste Wereldoorlog werden vrijwel alle niet-islamieten uit Turkije verjaagd of vermoord, waardoor de stad sindsdien vrijwel verlaten is. Op dit moment is de onderaardse stad van Enegup een populaire toeristische trekpleister.

Waarom ondergronds wonen?
Ondergrondse steden werden vooral op plaatsen gebouwd waar het klimaat zeer ongastvrij is of er andere (bijvoorbeeld veiligheids-) redenen zijn om ondergronds te wonen. Coober Pedy, het centrum van de opaalindustrie in Australië, is grotendeels ondergronds. Geen wonder: temperaturen overdag bereiken geregeld 55 graden Celsius en de enige boom in Coober Pedy is met stukken ijzer aan elkaar gelast.

Ook mijnwerkers woonden vroeger soms ondergronds – erg gezond is het niet, maar het scheelt naar boven en beneden klimmen.  Geen wonder dat onderaardse steden vaak in rampenfilms voorkomen. De mensheid is dan verbannen van het oppervlak en kan alleen onderaards overleven.

Voordelen van ondergronds wonen
De enorme massa aarde rond een ondergrondse woning maakt het relatief een energiezuinige vorm van wonen, vooral in gebieden waar de gemiddelde temperaturen binnen de comfort zone van de mens liggen. Hier in Nederland is dat niet zo (de gemiddelde temperatuur is hier twaalf graden), maar in meer zuidelijke, subtropische en tropische landen wel.

Eco City 2020: de grootste diamantmijn ter wereld ombouwen tot een overdekte koepelstad.
Eco City 2020: de grootste diamantmijn ter wereld ombouwen tot een overdekte koepelstad.

Het gebrek aan daglicht is echter een zeer groot probleem. Daglicht vervangende lampen worden echter steeds beter. Het allerbelangrijkste voordeel is ruimtebesparing. Vooral in grote steden is ruimte schaars en bouwgrond haast onbetaalbaar. Hoogbouw is onderworpen aan allerlei regels en vergunningen. Waarschijnlijk zal de metropool van de toekomst dus voor een belangrijk deel ondergronds zijn.

Siberische ondergrondse stad
Het Russische architectenbureau AB Elise heeft een voorstel gedaan voor een ondergrondse stad in Siberië. De Mir diamantmijn in de deelrepubliek Jakoetië, die nog het meeste weg heeft van een enorme put van meer dan een kilometer doorsnede, moet volgens AB Elise overdekt worden met een koepel. Binnenin de stad worden parken, tuinen en uiteraard veel woningen aangelegd. Volgens de berekeningen van AB Elise kunnen ongeveer honderdduizend mensen wonen in deze overdekte koepel, die ze Eco-City 2020 hebben gedoopt. Een grote transparante koepel wordt voor een groot deel overdekt met zonnecellen om de stad van voldoende energie te voorzien. Dat zal lastig worden. De Mir mijn ligt op ongeveer 62 graden noorderbreedte. Dat is twee graden noordelijker dan Oslo en Helsinki, niet bepaald zonbestemmingen. Geen wonder dat de meeste Russen het project niet erg serieus nemen…

Bronnen
1. Kaymaklı Underground City – goreme.com
2. Coober Pedy gemeentewebsite
3. Plans for a domed city in a kilometer-wide Siberian diamond mine, io9.com

4 gedachten over “Onderaardse steden in de toekomst?”

 1. Hallo Germen, een algemene reactie op je artikelen. Ik zie er steeds fouten in staan die totaal niet nodig zijn en daarom ook een beetje storen.

  Een voorbeeld daarvan is bijv. in dit stuk: ‘In de daaropvolgende eeeuwen werd’ maar ik zie in bijna ieder stuk spelfouten of dubbele woorden terug.

  In praktisch iedere browser zit tegenwoordig een spellings check en anders zit deze wel in bijv. Word of Outlook. Even je tekst kopiëren en de rode lijntjes wegwerken is dan letterlijk een minuut werk en komt de site ten goede.

  Verder vind ik visionair een erg leuke site die ik met veel plezier lees, op het voorgaande kleine irritatiepuntje na. Keep up the good work!

 2. Siberië wil van verbanningsoord naar vakantieoord.
  De transsyberië-express brengt je er naar toe, maar Siberië zit dus nog in een tussenfase..
  Ze heeft een gebrek aan licht, voor hun toerisme en voor hun diamanten, die als een prisma het licht willen ontleden in alle kleuren van de regenboog.
  Voorlopig zijn ze druk genoeg..

Laat een reactie achter