Multinationals betalen beduidend minder belasting dan kleinere bedrijven. Via allerlei sluiproutes en geheime afspraken met overheden wordt aan belastingontwijking gedaan. Wereldwijd zijn er allerlei kansen via belastingparadijzen te benutten om maar zo weinig mogelijk belasting te betalen en te kunnen profiteren van het gunstige fiscale klimaat.
Ook Nederland speelt hierin een belangrijke rol en is een daarmee een belastingparadijs te noemen. Miljarden euro’s stromen door ons land via zogenaamde postbusbedrijven die hier gevestigd zijn of via andere (vergelijkbare) constructies om te kunnen profiteren van de aantrekkelijke fiscale regels. Hierbij is het mogelijk om geheime afspraken te maken met de Nederlandse belastingdienst. Multinationals onderhandelen met verschillende landen en spelen ze tegen elkaar uit om de meest gunstige voorwaarden te krijgen.
Schaduwwereld
Er is een complete industrie ontstaan die een geglobaliseerde schaduwwereld gecreëerd hebben met als doel om multinationals en zeer vermogende mensen maar zo weinig mogelijk belasting te laten betalen. Hierbij is het van belang om zo ondoorzichtig en voorzichtig mogelijk te opereren in de luwte.
De aflevering De Tax Free Tour van het programma Tegenlicht geeft een inkijk in deze schaduwwereld. Waarbij ook de rol van de accountants en de banken wordt belicht. Verder is er aandacht voor de verschillende belastingparadijzen waaronder Nederland en Cyprus.
Voor degenen die zich hier nog wat verder in willen verdiepen hier een tweetal boeken.Â
Als eerste een recensie van het boek, Het Belastingparadijs
En daarnaast ook het boek van Micha Kat – De Boekhoudfraude die een flinke tijd geleden al schreef hoe de grote accountantskantoors een pool van corruptie, list en bedrog zijn.Â
En dan natuurlijk de vraag of we ons zorgen moeten maken dat Wouter Bos en Jan Peter Balkenende twee zeer vooraanstaande en machtige politici inmiddels beide bij 1 van deze 4 accountantskantoren werken? Ik denk dat het iig mooi laat zien hoe deze sector ook de Nederlandse politiek aardig in het vestzakje heeft. Volgens de man in dit artikel is het iig gewoon ordinaire corruptie en hij kan het weten aangezien hij zo zelf nogal wat politici heeft belobbied. Zeer de moeite waard om zijn verhaal eens te horen iig.
-) Corruptie uitgelegd door Ex-lobbyist
Wat mij mss nog het meest raakt is die franse dame die zelfs van binnenuit -eu parlement- nog geen enkele stap vooruit weet te boksen.
Â
Ook stuitend:Â Park Avenue: money, power and the American dream – Why Poverty?
http://www.youtube.com/watch?v=6niWzomA_So
Als visionair zou ik niet steeds hekelen wat verkeerd gaat maar een alternatief bieden en dat verder uitwerken, beetje onze verbeeldingskracht gebruiken want daar zijn we nu eenmaal visionair voor, niet? Een aanzet hiertoe, bedenk een wereld waarin nog slechts 1 belasting van toepassing is. Laat ons hiervoor de BTW nemen, biedt veel opties. Kunnen we dat, hoe gaan we dat doen, waarom wel, waarom niet? En zo … het grote voordeel is alvast dat we veel meer werkloosheid creëren, dat is het goede nieuws, niet het slechte. Of niet?  Â
In het artikel over macht had ik het over dat eigenbelang een hele sterke motivatie is. Dit geld zowel voor individuen als organisaties als bedrijven; je hebt bronnen nodig om overleven. Bronnen als voedsel, water, geld, invloed of macht. En hoe meer je ervan hebt, hoe meer zekerheid aan je bestaan kan geven.
Ik vind het ook niet eerlijk dat die grote bedrijven zo kunnen werken, maar zij werken op een niveau dat ze dat kunnen doen, omdat ze de mazen in de wet kunnen vinden, en daarom wordt er ook terecht geschreven over ‘belastingontwijking’, iets dat binnen de mazen van de wet past.
Nederland profiteerd ervan, en als wij die mogelijkheid niet zouden bieden, zouden andere landen die mogelijkheid wel bieden (wat volop het geval is; Luxemburg, Zwitserland, Barbados, Kaaiman eilanden etc.). Helaas, zo zit het in elkaar, en het is aan de regelmakers op internationaal niveau om daar iets aan te doen. En zoals in vele overleggingen is dat een moeizaam proces. En in dat proces zitten er meer mensen die er baat hebben dat het zo blijft, dan dat de grote bedrijven wel een eerlijk deel belasting betalen. En dat is helaas de realiteit.
Volgens Zembla die hier een tijd geleden al eens een aflevering over maakte is het niet waar wat je zegt Tui dat Nederland hieraan zou verdienen.Â
Bekijk de aflevering op:Â http://zembla.vara.nl/Nieuws-detail.2624.0.html?tx_ttnews%5Btt_news%5D=17796Â
Sterker nog omdat Nederland zelf ook een aantal hele grote multinationals heeft zoals o.a. Shell, Phillips en Akzo Nobel die ook allemaal van deze constructies gebruik maken verliest de Nederlandse staat ook een boel geld aan deze constructie. De grap is dat de gewone Nederlandse man naar verhouding aanzienlijk meer belasting betaald dan de Shell en de Ikea…Â Net als het Nederlandse midden en kleinbedrijf trouwens.
Daarbij kun je volgens mij als land ook prima wetgeving invoeren dat een bedrijf betaalt over wat ze echt in een land omzetten. Het idee dat voor elke kop koffie die er van starbucks wordt betaald een bedrag aan royalties naar de Nederlandse vestiging gaat is natuurlijk totaal absurd. Je kunt gewoon zien dat daar over nagedacht is om het systeem te bespelen. Sterker nog en dat is ook volgens mij de hoofdboodschap van Tegenlicht in deze aflevering, als je dit zou onderzoeken en echt zou onderzoeken dan zou het ook helemaal niet legaal zijn en kun je echt wel gaten vinden om deze praktijken te stoppen.
Helaas zie je alleen dat de grote 4 accountantskantoors wereldwijd zich nogal in de politici inkopen en zo blijkbaar nogal wat macht weten te verwerven. In Nederland is dat ook duidelijk het geval. Als je een oud minister president als Jan-Peter Balkenende op je loonlijst hebt staan voor 450.000 Euro per jaar zoals Ernst en Young dat hebben en de grootste prominent van de PvdA van de afgelopen 10 jaar, Wouter Bos voor 400.000 Euro per jaar bij KPMG… Ja dan hoef je als krijtstreeppakmaffia voor de politieke klasse weinig angst te hebben in een land. Is het dan raar dat de politiek in Nederland nog 0 echte wetgeving heeft doorgevoerd om de banken aan te pakken en dat Rutte verdedigt dat de nieuwe topman van de net geredde SNS bank weer een half miljoen per jaar moet gaan verdienen omdat alle andere met belastinggeld geredde banken in Nederland dat ook betalen? Of de enige niet met belastinggeld geholpen bank maar die ondertussen in de ongeveer de grootste fraudezaak van de wereld zit met Libor gate? Nee die politici doen niets omdat ze graag na hun baan ook wat meer verdienen en dan moet je natuurlijk niet je eigen toekomstige sector aan banden gaan leggen.
Wat ik persoonlijk nogal triest vind en dat moeten mensen zich heel goed beseffen is dat multinationals hiermee dus een voordeel van bijna 30% of meer hebben over elk gewoon bedrijf in Nederland die zich dit soort routes niet kunnen veroorloven. Als Nederland zijnde buit je door dit te faciliteren dus niet alleen de derde wereld uit, naai je heel veel landen incl. jezelf uit een boel belastinginkomsten omdat de grote bedrijven geen belasting betalen maar nee je helpt ook je eigen midden en klein bedrijf naar de afgrond omdat die veel meer belasting moeten betalen dan deze grote jongens. Je schept dus totale valse concurrentieomstandigheden in je eigen land. En het midden- en kleinbedrijf is waar verreweg de meeste banen zitten (of zaten wellicht) dat is een veel grotere werkgever dan de multinationals. Maar ja een klein of middelgroot Nederlands bedrijf kan geen politici vijf ton in het jaar betalen omdat zij wel belasting moeten betalen dus jammer voor het Nederlandse bedrijfsleven.
Je bent zelf ook ondernemer Tui, stel er komt morgen een grote Chinees eten keten zich naast je vestigen die 30% minder belasting hoeft te betalen dan jij op jaarbasis. Hoe lang ga jij die totaal valse concurrentiestrijd vol houden?
Maar goed wat zal het de carriere politicus kunnen schelen dat ze hun eigen werkersklasse uithollen en midden en kleinbedrijf de nek om draaien als ze kans hebben op een mooi baantje na hun carriere voor een ton of vier/vijf bij KPMG of Ernst & Young. ;)
Waar het mis gaat is dat mensen dit pikken van zowel de grote multinationals als van hun politici. Het spijt me wel maar zulke politici die zich (on)bewust voor de kar laten spannen van dit soort grote jongens ten koste van Nederland zou je toch als volk met pek en veren het land uit moeten jagen… Dit is echt gewoon totale corruptie, en eentje waarin de Nederlandse toppolitici betrokken zijn, bekijk het verhaal van die veroordeelde ex-lobbyist er maar eens op na. Maar goed inplaats daarvan worden ze door de mainstream media rondgeparadeerd alsof het de grote goede managers van BV Nederland zijn. En mogen de kleine mensen die toch al de meeste belasting betaalden nu ook de boel nog eens gaan redden met wat BTW verhoging, het uitkleden van het onderwijs & de zorg en natuurlijk een bankje redden hier en daar met nieuwe topmensen die wel een half miljoen per jaar horen te verdienen aldus de banken en politici zelf.
Zum kotsen… :) Zolang het Nederlandse volk het allemaal goed vind gaat er echt niets veranderen. Maar goed die hebben hele andere kopzorgen want een miljoen daarvan hebben inmiddels een huis wat onder water staat en die zijn dus grappig genoeg via die route door precies dezelfde sector en policiti op dat front ook volledig genaaid. Nederland hoogste hypotheekschuld van heel West-Europa. Het is bijna amusant als het niet de bittere realiteit zou zijn. Maar goed dat krijg je van al dat Pauw en Witteman kijken. ;-)
Met verbijsterd de commentaren gelezen. Nog nooit zo kortzichtig door de bocht verhaal gezien.
Â
Allereerst de buitenlandse bedrijven die een vestiging hebben (ja ook de Rolling Stones hoor) betalen een gunstig tarief aan de Nederland staat. Zou die mogelijk er niet zijn in Nederland, dan zouden ze zich ergens anders vestigen. Nu vloeit er dus van deze bedrijven geld in de Nederlandse staats kas anders niet
Het belastingstelsel in Amerika werkt grote ongelijkheid in de hand. Vermogende mensen betalen daar minder belasting dan de middenklasse. Daarmee hol je de maatschappij uit en vind er een overdraagt plaat van arm naar rijk. Vooral Republikeinen vinden dit prima, zij hebben hun eigen maatschappij binnen de Amerikaanse mij. Eigen scholen, eigen verenigingen, eigen universiteiten en dus geen enkel belang om een evenwichtige samenleving te bouwen. Leuk om de docu van Morse hierover te bekijken.
Beste Douwe, er is niets mis mee om hard te werken en door hard en succesvol te werken veel geld te verdienen. Daar zouden de meeste mensen een voorbeeld aan moeten en durven. Nederland is inmiddels een buitengewoon ziek en jaloers land geworden, waar iedereen vindt dat bezuinigd moet worden, maar niet in mijn backyard. En waar iedereen vindt dat een ander hard moet werken en dat maar moeten delen.
Het is natuurlijk iets anders wanneer je een wanprestatie verricht, zoals de meeste woningbouwcorporaties hebben toegestaan, en ongrijpbaar bent en er met een mooie bonus vandoor gaat. Buitengewoon triest wanneer je nagaat dat de meeste commissarissen die hiermee hebben ingestemd vanuit een linkse ideologie komen.
Is het triest wanneer een rechts georienteerd persoon de boel tilt. Oh net zo erg, maar schrijnender is het wanneer je net doet als of je bent voor een sociale verdeling.
succes en laten we nu eens doorhebben dat we er alleen met samenwerken en met het opnieuw uitvinden van onszelf en ons land er komen.
Oja, worden jullie ook zo moe van al die oranjerotzooi die klauwen vol met geld kosten en direct bij de meeste mensen de prullenbak ingaan. Om maar niet te spreken van al die rommelmarkten waar we die troep nog jaren gaan tegenkomen.
Â
Hallo Monique, ik vraag me een beetje af waar je precies op reageert, volgens mij is er niemand in het artikel of in de documentaires of in de boeken die beweert dat mensen niet rijk zouden mogen van hard werken.Â
De documentaires en boeken gaan allemaal over hoe de grootste bedrijven ter wereld zo efficient mogelijk belasting ontduiken. Belastingontduiking en hard werken zijn volgens mij verschillende dingen. :)
Voor de liefhebbers, de docu is inmiddels ook in het Engels beschikbaar.Â
http://topdocumentaryfilms.com/tax-free-tour/
Where do multinationals pay taxes and how much? Gaining insight from international tax experts, Backlight director Marije Meerman (the maker of Quants: The Alchemists of Wall Street and Money and Speed: Inside the Black Box), takes a look at tax havens, the people who live there and the routes along which tax is avoided globally.
Those routes go by resounding names like ‘Cayman Special’, ‘Double Irish’, and ‘Dutch Sandwich’. A financial world operates in the shadows surrounded by a high level of secrecy. A place where sizable capital streams travel the world at the speed of light and avoid paying tax.
The Tax Free Tour is an economic thriller mapping the systemic risk for governments and citizens alike. Is this the price we have to pay for globalized capitalism?
At the same time, the free online game “Taxodus†by Femke Herregraven is launched. In the game, the player can select the profile of a multinational and look for the global route to pay as little tax as possible.
Â
Mooi stukje in de Trouw:
http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3420137/2013/04/04/Steenrijke-hooggeplaatsten-stallen-25-000-000-000-000-euro-in-belastingparadijzen.dhtml
Jean-Jacques Augier (de penningmeester van de Franse president Hollande), de voormalige minister van Financiën van Mongolië, de president van Azerbeidzjan en zijn familie, en de vrouw van de Russische vicepremier. Deze personen ontduiken volgens The Guardian belastingen door geld te stallen op de Britse Maagdeneilanden, door Zwitserse bankrekeningen te openen of door de oprichting van schijnbedrijven.
http://www.trouw.nl/tr/nl/4504/Economie/article/detail/3421370/2013/04/06/ING-en-ABNAmro-duiken-op-in-database-over-belastingvlucht.dhtml
De Nederlandse banken ING en ABN Amro komen voor in een gelekt databestand met gevoelige informatie over belastingparadijzen – internationaal bekend als ‘offshore-leaks’. Ze hebben voor klanten tientallen vennootschappen geregistreerd op onder meer de Britse Maagdeneilanden, de Cook-eilanden, en het Maleisische eiland Labuan.
http://www.ftm.nl/followleader/keurige-boeven.aspx
Het is bijna een jongensboek: een Amerikaanse onderzoeksjournalist die na drie jaar speurwerk wordt beloond met een harde schijf met het complete klantenbestand van twee grote trustkantoren: 260 gigabytes, in totaal 2,5 miljoen documenten, waaronder 2 miljoen e-mails, vier grote databestanden en een half miljoen excel sheets, pdf files en andere documenten.
Max Keiser noemt het de beste documentaire die hij afgelopen jaar gezien heeft.Â
http://www.maxkeiser.com/2013/06/where-that-20-tr-is-hiding-best-documentary-ive-seen-this-year/