De Monolito de la Piedra del Sol, in 1975 ontdekt in Tenōchtitlān (nu het centrum van Mexico-Stad) was volgens velen een kalender. Anderen veronderstellen een ceremoniële rol. In de 2012-legende worden de Maya-kalender en de Azteekse onheilsprofetieën over het einde van de wereld, die oorspronkelijk los van elkaar stonden, door elkaar heen gemengd.

Toekomstscenario voor de wereld en betekenis van 21-12-2012

Volgens vele onafhankelijke religieuze bronnen houdt de wereld zoals wij deze kennen op 21-12-2012 op te bestaan. De Maya kalender heeft op 21-12-2012 een complete cyclus van dertien Baktuns, een periode van 5125 jaar voltooid. Wat gaat er precies gebeuren op 21-12-2012?

De Monolito de la Piedra del Sol, in 1975 ontdekt in Tenōchtitlān (nu het centrum van Mexico-Stad) was volgens velen een kalender. Anderen veronderstellen een ceremoniële rol. In de 2012-legende worden de Maya-kalender en de Azteekse onheilsprofetieën over het einde van de wereld, die oorspronkelijk los van elkaar stonden, door elkaar heen gemengd.
De Monolito de la Piedra del Sol, in 1975 ontdekt in Tenōchtitlān (nu het centrum van Mexico-Stad) was volgens velen een kalender. Anderen veronderstellen een ceremoniële rol. In de 2012-legende worden de Maya-kalender en de Azteekse onheilsprofetieën over het einde van de wereld, die oorspronkelijk los van elkaar stonden, door elkaar heen gemengd.

Vanuit het perspectief van Personal Potential is de mens in constante evolutie, waarbij de transformatie van de gewone mens naar de godmens of supermens op 21-12-2012 haar maximale snelheid bereikt. In scenario 1 wordt de ascensie van de mens als geleidelijk, continu proces beschreven, in scenario 2 als een abrupt, discontinu proces. De huidige mens ofwel de stadsmens zal via de creatieve mens verder evolueren naar de verlichte mens, ofwel de godmens. Er zijn nu drie toekomstscenario´s:

1 De transformatie van bewustzijn zal geleidelijk verlopen en nauwelijks merkbaar zijn voor de meesten. Vanuit dit perspectief zal er op 21-12-2012 niets bijzonders gebeuren, aangezien de mens in constante transformatie, ontwikkeling, evolutie is, met een duidelijke versnelling gedurende de jaren 1980 – 2050. Dit toekomstscenario sluit perfect aan bij visie II, namelijk dat de bewustzijnstransformatie de mensheid wordt opgelegd door de razendsnelle technologische ontwikkelingen. Als we de wereld willen behouden (dus niet vernietigen) en in enige harmonie met elkaar willen leven, dienen we ons bewustzijnsniveau aan te passen aan het niveau van technologieën die op wereldschaal worden toegepast.

2 Er vindt op 21-12-2012 een abrupte bewustzijnsverandering plaats op planetair niveau, proces dat wordt geïnitieerd door de ommekeer van de polen. De Noordpool wordt de Zuidpool en omgekeerd. De oude wereld zal verloren gaan (lees beschrijving doemscenario) en een nieuwe wereld zal ontstaan voor de alle mensen die op een minimum niveau van harmonie, wijsheid en onvoorwaardelijke liefde leven. De nieuwe wereld wordt in new age – esoterische bronnen duidelijk omschreven als de vijfde dimensie, terwijl de huidige wereld van dictatoriaal kapitalisme de derde dimensie voorstelt. Je kunt deze transformatie op kleine schaal heel goed vergelijken met de metamorfose van een rups via een coconpop in een vlinder. De symbolisch – romantische interpretatie wordt dan ook dat de meeste mensen nog rupsen of poppen zijn in vergelijking tot de vlinders die wij in de vijfde dimensie zullen zijn. Je kunt ook de symboliek van het sprookje van het lelijke eendje gebruiken om het transformatieproces beter te begrijpen.

Meer informatie
http://www.toekomstbeeld.nl

80 gedachten over “Toekomstscenario voor de wereld en betekenis van 21-12-2012”

 1. Dit is de klassieke 2012 legende. Ik denk niet dat de mens van stel op sprong zal veranderen, zoals New Age aanhangers geloven. Wel zal de ontwikkeling van wetenschap en techniek nu steeds sneller verlopen waardoor de wereld er over dertig jaar totaal anders uit zal zien.

 2. Het blijft allemaal zo vaag. Wat houdt een supermens of godmens in?.. de mens is nu al prima in staat om te overleven dus wat zou hier aan verbeterd moeten worden en waarom? Evolutie komt voort uit bittere noodzaak heb ik geleerd, dat gebeurt maar zelden spontaan omdat je helemaal geen richting hebt als je de grenzen niet kent.  

  En een bewustzijnssprong? Waarnaartoe dan? Gaan mensen spontaan ophouden naar voetbal en goede tijden slechte tijden kijken? :-)

  Er worden allemaal doelen geschetst die we blijkbaar zouden moeten wensen maar wat volledig niet concreet is. Klinkt mij eerlijk gezegd als verkapte marketing voor de zwevende mens beetje vage onduidelijke doelen in het vooruitzicht stellen. Hoe zij Herman Finkers het ook al weer. 

  U Zweeft, Wij Vangen. :-)

   

   1. Overleven houdt een keer op; bij 3×10^15 jaar houdt ons planetenstelsel op te bestaan, de aarde is dan waarschijnlijk al veel eerder door de zon opgeslokt, toen die opzwol tot een rode reus. De buitenplaneten Jupiter, Saturnus en de andere, zijn er dan misschien nog. Vervolgens planeten zullen ofwel losraken van de zon of in nauwere banen terechtkomen (door instabiele en ongelijke banen), zodat ze na miljarden jaren ten slotte worden opgeslokt. Bij meer dan 10^24  (een quadriljoen jaar) zijn de sterrenstelsels uiteengevallen of grotendeels in zwarte gaten verandert. De meeste zijn dan waarschijnlijk zò ver van ons vandaan dat ze zich ver buiten de waarnemingshorizon van ons heelal bevinden, en dus nooit meer iets van zich zullen laten zien of horen. De nog resterende sterren en planeten zijn volledig afgekoeld tot zeer dicht bij het absolute nulpunt.
    Bij 10^83 jaar (Poincarè-recursietijd) zal het heelal practisch opgehouden zijn te bestaan.

    1. Dat is een hele goede vraag Julie, als mensen dat weten te beantwoorden of een richting hebben waarin dat antwoord zou kunnen liggen dan houd ik mij aanbevolen. 
      

    2. De verklaring zou kunnen liggen in een onsterfelijk iets (ziel), wat zich steeds manifesteert in een andere vorm en zo door leeft en ervaart.

    3. Die vraag lijkt me misleidend, omdat er meerdere rammelende aannamen aan vooraf gaan:

     1) Leven heeft intrinsieke betekenis (het gaat ergens om)
     2) Leven heeft een doel (het richt zich ergens naar)
     3) Het doel is vooraf bepaald (er is een antwoord op je vraag)

     Daarnaast komen er voor veel mensen nog de volgende aannamen bij:

     4) Het is belangrijk om het doel te behalen
     5) Leven heeft alleen waarde als het een doel heeft

     Dat zijn allemaal aannames welke grotendeels voortkomen vanwege gebrekkige filosofie: men neemt een boel aan, probeert een onzin-vraag op te lossen, faalt, maar denkt er nooit aan om de aannames te betwijfelen. Dat is tenminste mijn samenvatting van het dilemma ‘de zin van het leven’.

    4. Om de vraag over het doel van het leven te kunnen beantwoorden, moet je je eerst afvragen wat leven is. We gaan ervan uit dat wij mensen zijn die op de planeet Aarde leven, maar er is geen enkel bewijs dat dat ook zo is. Alles om mij heen zou ook een virtuele creatie van mijzelf kunnen zijn, een soort droomwereld. Als je van daaruit redeneert, dan denk je vanuit de subjectieve realiteit. Het einde van het leven op Aarde heeft dan ineens een andere betekenis. Het is dan ook niet zinvol om het doel van het leven te bepalen vanuit het leven zoals wij dat kennen. Het doel van het leven kun je eigenlijk alleen bepalen vanuit het bewustzijn waarmee je de subjectieve realiteit ervaart.

    5. Maakt niet uit waar je bent, of hoe je bent. Je bent er. Je kan je wat dat betreft niet serieus afvragen of je leeft, omdat je per definitie wéét dat je die vraag alleen kan stellen áls je leeft.

     Wat leven precies is, inderdaad een belangrijke vraag, heeft verder niet veel te maken met de vraag op welke planeet je je bevindt.

    6. In iedergeval, de zin van het bestaan maak je helemaal zelf. Of anderen je daar nu in tegenwerken/meewerken, of dat je dat zelf doet, maakt niet uit. We zijn met 7 miljard individuen, elk met aangeboren overlevingsdriften, die voor iedereen anders uitpakken qua mogelijkheden en intenties. De verschillen tussen gedragingen probeert de mens in banen te leiden door regels, maar de onderlinge chaos hebben we te danken aan de manier waarop we geëvolueerd zijn. Als we zouden  willen kunnen voorspellen in de toekomst, moet die toekomst eerst concreet zichtbaar zijn voor iemand, en dat is niet het geval. Berekenbare factoren bevinden zich in het hier en nu als we ze kennen, en vanuit het verleden gezien. Onbekende factoren bevinden zich in de toekomst, daar is nog geen mens geweest. De wens is echter de vader van de gedachte, en daar wordt gretig op ingespeelt en voor betaald. Welke bedoelingen de maya’s ook gehad hebben met hun atributen, het veranderde niets aan de toekomst voor ons, dat idee is een fabeltje.

  1. Antares,
   Ik hou van de oudheid en oude beschavingen, en heb hier het tegendeel van jouw bewering gevonden:
   De Maya`s waren briljante wiskundigen en zoals bij veel ontwikkelingen werd rekenkunde gekoppeld aan andere wetenschappen, zoals astronomie en de kalender. Getallen werden genoteerd in een patroon van stippen, lijnen en een gestileerde schelp. Mayawiskundigen begrepen het concept nul, waardoor zij enorme getallen met slechts enkele symbolen konden weergeven (en begrijpen).

   Zij maakten gebruik van hun wiskundige en astronomische kennis om een kalender te vervaardigen die even vergevorderd is als de meeste huidige exemplaren. Ze gaven hun kalender weer op twee soorten cirkels, elk met 20-daagse maanden. De ene cirkel had dertien maanden, de andere achttien (waaraan acht ‘ongeluksdagen’waren toegevoegd om aan een zonnejaar van 365 dagen te komen). Elke dag in de 20-daagse cyclus had een speciale betekenis en bevatte tradities van geluk of ongeluk.

   De baan van de maan, planeten en sterren was erg belangrijk voor de Maya`s. Zij combineerden astronomische observaties met astrologische overtuigingen. Hun geavanceerde kalender maakte het mogelijk eclipsen en andere hemelse gebeurtenissen met enorme accutaresse te voorspellen. Het is zo goed als zeker dat de priesters ook sterrenkundigen waren en vanaf de toppen van de tempels de hemel bestudeerden.
   http://www.google.nl/imgres?imgurl=http://www.stichting-wijzer.nl/20052006/260406/fpic5.jpg&imgrefurl=http://www.stichting-wijzer.nl/20052006/260406/verslag.htm&h=429&w=600&sz=105&tbnid=094zl3wL20FGAM:&tbnh=88&tbnw=123&prev=/search%3Fq%3Dmaya%2Bsymbolen%26tbm%3Disch%26tbo%3Du&zoom=1&q=maya+symbolen&usg=__3pgmL20LGK7U8JvvWoFUgSSgCzw=&docid=AsB5f2iIJC82GM&hl=nl&sa=X&ei=KjRWUMuwMqap0QXriIDgBQ&sqi=2&ved=0CCkQ9QEwAg&dur=2453
   De mayasymbolen staan voor getallen, een stip stond voor èèn en een balkje voor vijf.

   1. De accuratesse van de Maya’s wordt ruim overdreven door de new-agers. Ze hadden bijvoorbeeld een behoorlijk beperkt begrip van ons zonnestelsel: ze kenden slechts 5 planeten, en plaatsten de aarde in het middelpunt (welke ook nog eens plat was).
    Het was echt niet beter dan de astronomie van hun tijdgenoten, zoals bijvoorbeeld de Grieken. En ik mag toch hopen dat men ook geen waarde meer hecht aan Griekse voorspellingen?

    Daarnaast is het argument uiteraard ongeldig: Dat ze normale gebeurtenissen accuraat zouden kunnen voorspellen betekent niet dat ze abnormale gebeurtenissen kunnen voorspellen. Hoe weet je immers of die voorspellingen accuraat zijn, als ze nog nooit uitgekomen zijn?

    De Maya’s konden wellicht de jaarlijkse beweging van de maan op 1 dag nauwkeurig voorspellen, maar dat geeft ze geen bijzonder recht: Wij kunnen het tot op de milliseconde nauwkeurig, dus wanneer wij zeggen dat de Maya’s ongelijk hebben dan zouden wij volgens diezelfde redenatie meer recht van spreken hebben dan de Maya’s. Toch?

    1. Lukas, de kalender was verbonden met de hemelse bewegingen, en kon zons- en maansverduisteringen voorspellen. Abnormale gebeurtenissen worden verklaard met die acht ongeluksdagen. (Ze hechtten ook waarde aan hun mayageloof, rituelen en geestverruimende middelen).
     Maya`s leefden 1000 jaar v. Chr,
     3.400 v. Chr. werden ringstaande stenen opgericht en gebruikt als astronomische kalender bij Callanish Schotland, 1500 v. Chr. is de oudst bekende astronomische kalender van Egypte. Dus toen de Maya`s, en ook op een heel andere plek. Het is misschien wel leuk om deze kalenders onderling te vergelijken. De Maya`s kenden wel meer planeten Lukas zoals je in de link kan zien. Maar ook volgens mij is het belangrijkste hun ontwikkeling van een getallenstelsel gebaseerd op de getallen 5 en 20, met ook een symbool voor 0.
     500 v. Chr. ontdekten Babylonische astrologen een eclipscyclus, nu bekend als de sarocyclus, ca. 350 v. Chr. komt Aristoteles met wetenschappelijk bewijs dat de aarde bolvormig is. (160 v. Chr. Hipparcos sterrenkaart,  150 n. Chr. Ptolemeus met sterrenkaart/beelden en 705 n. Chr. Chinese kaart met sterrenbeelden.)  

    2. Dat getallenstelsel was ca. 300 n. Chr. volgens mijn gegevens.

     (3000 v. Chr. ontwikkelden Babyloniërs een getallenstelsel gebaseerd op 60.
     Ca. 200 v. Chr. ontwikkelden Hindoe-Arabische cijfers en het decimale stelsel zich, tot herkenbare voorlopers van ons moderne getallenstelsel.)

    3. 1. Welke planeten kenden ze nog dan? In alle bronnen over Maya-astronomie die ik doorgelezen heb ben ik nog nooit meer tegengekomen dan mercurius, venus, mars, jupiter en saturnus.

     2. Aristoteles heeft nooit bewezen dat de aarde rond was, dat was Pythagoras (meer dan 100 jaar voordat Aristoteles geboren was).

     3. Het concept ‘nul’ is een knappe prestatie, maar ook daar waren ze niet alleen in: Mesopotamië had ook al een 0, bijna 2000 jaar voor de maya’s.

    4. 1. Kijk svp in de link,
     2. Aristoteles bewees het met eigen waarnemingen, Pythagoras beredeneerde het totdantoe: http://nl.wikipedia.org/wiki/Bolvormige_Aarde#Aristoteles
     3. Ik bedoel een getallenstelsel met een symbool voor nul erbij, meestal aangeduid met een schelp, zo konden lange getallen geschreven worden. Later, om open ruimtes te vermijden, vervingen Indiase wiskundigen deze door een stip. Dat werd een ‘0’ in het Hindoe-Arabische talstelsel (volgens mijn informatie).

    5. 1. Die link is onzin. Vage spirituele onzin zonder bronnen. Totaal niet van academische waarde. Die afbeelding komt van Argüelles, welke absoluut niet gebruikt kan worden in een serieuze discussie over maya’s. Zijn werk is niet historisch accuraat, maar een new-age synthese van waarheid en leugen. Google zijn naam maar om te zien hoe slecht zijn werk is.
     Ik wil je best geloven, maar dan wil ik wel échte bronnen zien. Er is genoeg studie in maya-cultuur, waar veel gedaan wordt met de astronomie. Ik heb zojuist uitvoerig gezocht in de vakbladen Current Anthropology, Latin American Antiquity, Journal of Field Archaeology en American Anthropologist, om na te gaan of ik het niet gewoon verkeerd had. Nergens heb ik ook maar iets gevonden over neptunes en uranus bij de maya’s. Ze noemen allen enkel de 5 planeten. Ook Aveni’s boeken over de maya astronomie vertellen niets over deze planeten, terwijl hij dé expert is als het gaat om maya astronomie.
     Wat ik wel vond waren veel leuke onderzoeken naar de vermeende accuraatheid van de voorspellingen. Het blijkt lang niet gemakkelijk te onderzoeken zijn, omdat niet precies duidelijk is wanneer de kalender begint. Maar in ieder geval hebben de voorspellingen gigantisch veel valse voorspellingen waar helemaal geen eclips plaatsvindt, en zitten de juiste voorspellingen er vaak 3-4 dagen naast.
     Enkele goede artikelen hierover:

     Bricker et al. ” Classic Maya Prediction of Solar Eclipses”. Current Anthropology, Vol. 24, No. 1 (Feb., 1983), pp. 1-23.

     Merrill. “A Graphical Approach to Some Problems in Maya Astronomy”. American Antiquity, Vol. 12, No. 1 (Jul., 1946), pp. 35-46.

     2. Klopt, maar dat betekent niet dat hij de eerste of belangrijkste denker was die dat zei. Al voor zijn geboorte wist men dat de aarde rond was. Wanneer ik nu zeg dat de aarde rond is ben ik toch ook niet degene die het bewezen heeft?

     3. Ja, dus? De mesopotamiërs hadden dat toch ook? Het is uiteindelijk gewoon niet indrukwekkend of uitzonderlijk dat de Maya’s het hadden.

    6. 1. Het was een willekeurige link met Mayasymbolen, voor wetenschappelijke doeleinden heb je de kalender uit de vroeg-13e eeuwse Dresdener Codex nodig; ik heb er een opgezocht waar alle planeten in genoemd worden: Mercurius, Venus, Mars, Uranus, Jupiter, Saturnus, en samen met Aarde maakt dat 7. http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:pIB5HYCRIz0J:www.dresdencodex.com/Master%2520Structure%2520-%2520Dutch.pdf+dresdener+codex+planeten&cd=9&hl=nl&ct=clnk&gl=nl

     2. Aristoteles heeft het bewezen, voor de wetenschap is dat het belangrijkst.
     3. De mesopotamiërs (Babyloniërs) gebruikten het grondtal 60. (uren, minuten, hoeken in graden) maar hadden het spijkerschrift. Een tien bijv. lijkt op een A die op zijn kant ligt. De nul als rondje kwam in het Hindoe-Arabische getallenstelsel. Onze cijfers 1,2,3, enz. zijn van arabische oorsprong. (I, II enz. Romeins,) enz.

    7. 1. Ook weer zo’n vage bron: Atuesta is géén professionele onderzoeker, noch begeeft hij zich in serieuze academische kringen. Hoe kan je zo’n bron serieus nemen?
     Daarnaast lijkt zijn theorie vooral te zijn dat de Dresden Codex toepasbaar is op alle hemellichamen, niet alleen op de planeten die de maya’s kenden. Dat blijkt namelijk uit de conclusies in zijn ‘open letter’: http://independent.academia.edu/CarlosBarrera/Papers/260022/Open_Letter_to_Mayanists_Archaeoastronomers_and_Researchers_on_History_of_Science
     (laatste pagina).
     Nergens zie ik hem beweren dat de maya’s uranus kenden, noch geeft hij daar enig bewijs voor.

     2. De mensen voor hem deden het enkel met aannames dacht je? Wiskundigen hadden al lang voor Aristoteles berekend wat de omtrek van de aarde was. Die berekenen moet gebaseerd zijn op bewijs voor de rondheid van de aarde, want ze maakten gebruik van effecten die aantoonden hoe rond de aarde was. Aristoteles verwijst hier zelf naar in De Caelo: “Also, those mathematicians who try to calculate the size of the earth’s circumference arrive at the figure 400,000 stades.†15 This indicates not only that the earth’s mass is spherical in shape, but also that as compared with the stars it is not of great size.”

     3. Toch hadden ze wél een symbool voor 0: eerst simpelweg een lege plek, maar later twee diagonale spijkers. De maya’s waren echt niet de enige.

    8. 1. Atuesta is gewoon een medewerker die zich bezighield met de berekeningen en tabellen. Ik plaatste de link vanwege de genoemde planeten. De Dresdener Codex, wat wel typisch iets is van de Maya`s, en het belang van de codex wordt ook in de Wikipedia aangegeven:
     http://translate.google.nl/translate?hl=nl&sl=de&u=http://de.wikipedia.org/wiki/Codex_Dresdensis&prev=/search%3Fq%3Ddresner%2Bcodex%2Bwiki%26hl%3Dnl%26qscrl%3D1%26rlz%3D1T4ADSA_nlNL392NL393%26biw%3D1024%26bih%3D563%26prmd%3Dimvns&sa=X&ei=RSRYUNinDabN0QWUl4HgDw&sqi=2&ved=0CCkQ7gEwAA
     De Dresdener Codex wordt dus gezien als belangrijke bron.
     Venus is hierin speciaal behandeld.
     2. Pythagoras (550 v. Chr.) redeneerde dat de bolvorm geometrisch het meest harmonieus is en dat de goden daarom voor deze vorm hadden gekozen, maar Aristoteles (ca, 384-322 v. Chr.) was de eerste wetenschapper die wetenschappelijk bewijs leverde dat de aarde bolvormig is. Hij beredeneerde dat reizigers in zuidelijke landen sterren aan de hemel konden zien die in noordelijke landen niet zichtbaar waren, wat alleen verklaard kon worden door het feit dat de oppervlakte van de aarde gebogen was. Hij wees er bovendien op dat tijdens maansverduisteringen de schaduw van de aarde op de maan rond is. (De wiskundige Eratosthenes leefde later, namelijk 276-194 v. Chr.)
     3. Spijkerschrift wil zeggen dat ze tekens krasten in stokken, stenen en kleitabletten.
     “Er was nog geen symbool voor het getal nul bekend” bij de Babyloniërs, zie de uitleg onder de getallen:  
     http://www.kennislink.nl/publicaties/tien-vingers-of-een-goed-deelbaar-getal 
     Het Romeinse systeem, werd vervangen door Hindoe-Arabische getallen en een decimaal systeem met positiestelsel. Dit systeem was in dezelfde tijd als het Babylonische systeem ontstaan. Indiase wiskundigen vervingen de open ruimte door nul met een kleine stip. Uiteindelijk ontwikkelde die zich tot de ‘0’ van het Hindoe-Arabische talstelsel.

    9. 1. Hij is simpelweg geen fatsoenlijke bron, vooral niet als echte bronnen er met geen woord over spreken.

     2. Nogmaals, Aristoteles zélf zei al dat zijn voorgangers berekend hadden hoe groot de ronde aarde was. Dat betekent dat ze middelen hadden om de rondheid aan af te meten, wat inhoudt dat ze bewijs hadden voor de rondheid. Zo simpel is het: aristoteles geeft je ongelijk.

     3. En hier zie je waarom kennislink het fout heeft: http://www.und.edu/instruct/lgeller/zeroph.html
     Nog een betrouwbare link (deze noemt ook bronnen):
     http://www-history.mcs.st-and.ac.uk/HistTopics/Babylonian_numerals.html

    10. In het oude Egypte werden er twee stokken loodrecht in de grond gestoken honderden kilometers uit elkaar, en toen zagen ze dat de schaduw van die twee stokken verschillend was (heb ik wel eens op t.v. gezien).

    11. 1. Lukas, vergeet die bron dan maar; misschien heb je gelijk met die 5 planeten, maar die Dresdener Codex is een belangrijk historisch document.
     2. Voor Aristoteles waren er volgens mij alleen Pythagoras (geometrie) en Plato (symmetrie), nà Aristoteles (ca. 384-322 v. Chr.) bestond de volgende uitdaging eruit te bepalen hoe groot deze bol was -de omtrek van de aarde. Wetenschappers realiseerden zich dat de omtrek van de aarde te berekenen was. Eerst moesten ze twee plaatsen op een noord-zuidlijn vinden en het verschil in meridiaan (in graden) berekenen. Vervolgens moesten ze dit delen door 30 graden (het ‘verschil’ rond de hele bol). Het resultaat moesten ze vervolgens vermenigvuldigen met de afstand tussen de planeten op de grond. Het resultaat zou dan de omtrek van de aarde zijn. In ca. 240 v. Chr. schatte de Griekse wiskundige Eratosthenes dat de omtrek van de aarde 250.000 stadiën bedroeg.
     3. Ze hadden dus een symbool van de 4e tot 1e eeuw v. Chr., maar een heel eigen symbool, die nu niet meer gebruikt wordt. Heel erg bedankt voor deze link Lukas, dit heb je goed uitgezocht.

    12. Die mensen hebben onderzocht hoe zonnestralen de aarde raakten, hier in een afstand van 400,000 stadiën, tussen twee plaatsen.
     Er werd ook gekeken naar de lengtes van de schaduwen.

   2. De aandacht voor astronomische kennis en inzicht ontstond vooral toen 13.492 jaar geleden de stand van de aardas verschoof en dat een ramp voor alle beschavingen was. Op diverse plekken ontstond compulsieve aandacht voor de sterrenhemel en de verschijnselen er van.

 3. Ben het met antares eens. Het is inderdaad een new age hoax. Maar er is flink geld aan verdient dus het heeft in ieder geval de economie wat geholpen.
  De Maya’s brachten mensen offers. Er is geen enkele reden om deze cultuur op een voetstuk te zetten.  
  De afstammelingen van de Maya’s in Mexico geloven niet in het 2012 verhaal. Zij vinden het afschuwelijk dat de ‘blanke man’ dit gebruikt voor commerciële exploitatie.

  1. Dan kan men beter de economie helpen met zin en duurzaamheid wat behoorlijk duur is en sparen vergt. Anders krijgen we ook een nog sterker debiliseringstendens en toenamen fraudufabuleus volk. En grote delen van de massa gaan allemaal rare dingen roepen als of dat al niet genoeg gebeurd in science.

 4. Wel leuk al die hocuspocus van wat oudjes in lendejurkjes. Probleempje is dat al die voorspellingen zo de blanke alwetende alles wat ze van andere rassen vinden tot religie en religieuze betekenis ombouwen zonder vragen is dat de christelijke datumcalculaties 96 jaar verschoven zijn met de werkelijke dood van christus.
   
  Alle voorspellingen hadden dus 96 jaar geleden al moeten uitkomen. Snappie t is nu 2108.

 5. Julie,
  de wiskundige brilliantie van de Maya’s valt heel erg tegen. de streep en punt notatie is alleen bruikbaar voor gehele getallen en voor het berekenen van planeetbanen heb je echt wel breuken nodig. Die vind je totaal niet terug in de codices. Vermenigvuldigen, delen machtsverheffen en worteltrekken is ondoenlijk in dat systeem, geloof dat gebruik van Romeinse cijfers nog beter werkt en dat is al een ramp. Optellen en aftrekken is eigenlijk het enige wat ze ermee konden, bleef ook nog lastig vandaar dat ze de tabellen met resultaten vastlegden zoals onlangs bleek te zijn gedaan in een fresco. Konden ze het later nakijken. Daarnaast blijken de tabellen in de Dresden Codex niet bepaald vrij te zijn van telfouten, iets wat op de stela’s ook voorkomt.

  Van de planeten weten we dat ze die kenden, maar alleen van de bewegingen van Venus is een ̩̩nduidige beschrijving in de Venustabel overgeleverd, de Marstabel is zo beperkt dat het betwijfeld kan worden dat het wel om de planeet Mars gaat. Betreffende de planeten Jupiter en Saturnus is er een aanwijzing dat het tweede stationaire punt Рals de planeet weer vooruit tussen de sterren gaat bewegen Рvan interesse was. Maar dat is opgemaakt uit de text van de temple der inscripties in Palenque. de Dresden Codex geeft daar geen enkel inzicht in.

 6. Hieronder een bron van het gegeven dat de Maya’s dachten dat de Aarde plat was.

   http://mythicjourneys.org/bigmyth/myths/english/eng_maya_culture.htm

  Iets naar beneden scrollen en dan het gedeelte dat staat onder RELIGION lezen is interessant.
  Het is bizar te noemen dat een cultuur die niet in staat was om te weten dat de Aarde rond is wordt gezien als een voorbeeld van hoogstaande astronomische kennis.       

 7. Omtrent 2012 21 December, whatever.
  Gebeurt net totaal niets.
  Vele van hen die er over schrijven en roepen, staan heel graag in het punt van belangstelling.
  Vanuit hun heel beperkte kijk en inzichten op de realiteit rondom zichzelf.
  Uit hun mooie schaduwen die ze niet tonen, projecteren ze niet alleen eigen angsten, maar evengoed verlangens uit lagere persoonlijkheidstructuren.
  Die als ze net aanhangers krijgen voor hun onzin , machtig voelen in hun eigen frustraties.
  Er zijn enorm veel mensen die het zogezegde einde van de wereld bekijken vanuit een bezorgdheid, vanuit onzekerheden, niet in de intentie mee het einde van alles even te gaan rond dragen.
  Vele zogezegde profeten verdienen er dik poen op.
  En na de dag zullen ze dan wel aandraven met de wereld werd gered door die of dergelijke invloeden, waarvan bestaan en kennis op niets stoelen.
  Ze zouden echter gewoon nu reeds verantwoordelijk moeten gehouden worden voor wat ze verspreiden, voorwaardelijk met op het oog dat als er niets gebeurt die dag, of nadien, van wat gemeld werd door hen, ze de gevolgen voor wat ze nu reeds veroorzaken dan ook in veroordeling wettelijk mogen zien tegemoet komen.
  Het is egen fictie dat er mensen die door mentale problematiek, en door de onophoudelijke respons van nog eens druk bovenop dat het alles voor niets is en zinloos want de wereld gaat vergaan, dus zelfs tot zelfdoding overgingen.
  De Maya waren zo goed in voorspellen maar voorzagen wel even hun eigen einde niet, door een eenvoudige bacterie zelfs.
  Reeds 734 keer kantelde het aards magnetisch veld, evenveel keren het veld van de zon, evenveel keren waarschijnlijk zijn we getroffen geweest door super uitbarsting, waarom werd dan voorheen alles niet vernietigd, ach ja dit heeft er mee te maken dat er steeds een deel in de volgende evolutie moet gaan.
  Faluwekul gewoon.
  En zelfs als dit zou zijn, wie of wat mag overleven, wie bepaalt dat, één of andere hogere macht of zo?
  Of het gelul dat men verkoopt van als u mijn boeken leest en raadgevingen volgt word u zeker gered.
  Liefde is twee paar ogen die als ze in elkaar kijken zichzelf in de ander herkennen in eerst respect vanuit zelfrespect, en dan samen als één geheel maat twee losse wezens de wereld veranderen ten goede.
  Zonder daarbij chaos en ondergang te zien, te weten dat als de tijd die men behield in dit leven ingevuld is en alle dingen gedaan of zelfs een deel niet afgewerkt men verder gaat naar andere werelden, men steeds een stap verder in bewuswording komt, en evengoed opstijgen zal tot boven de materie.
  De chaos de val van de aarde en al wat er is, het is reeds bezig, we veroorzaken dit zelf, en kunnen het evengoed zelfs netjes opkuisen, door in de eerste plaats eens te denken en te handelen vanuit rust en inzichten te hanteren, van dat is chaos daaruit leert men alleen chaos daarin doe ik niet mee dat herken ik.
  Zelfs al zou ik morgen door een ramp de overgang maken, ik heb er heel weinig angst voor, dat is dan zo.
  Maar ik zie eender dat we deze wereld terug kunnen geven aan van wie de wereld is en daarop plaats voor hen van morgen die de aarde be-erven.
  Dat begint door net het goede te verkondigen van wat kan bestaan waarin we kunnen bestaan, en niet zelfs van ach het is anders, we gaan een gouden toekomst tegemoet op 2012 in luilekkerland, natuurlijk gaat de mens dit tegemoet, op stap naar hoger bewustzijn, maar een god kunnen wij niet zijn, en godsbeeld komt vanuit religie en afgoderij, er is immers maar één echte universele kracht en die zijn wij niet we zijn er een deel van.
  En onze kennis erover is pover en meestal slechts van deze wereld.
  In enorme illusie die realiteit word laten we hopen in de juistheid van bestaan dan voor iedereen.
  Laat hen die spreken over einde der dagen gewoon roepen en leef, leef ten volle, want zelfs voor die datum kan u de dood vinden, zie dat u niet de geestelijke dood vind van dat wezen dat gelooft in morgen is beter want vandaag is een goede dag.
  De mens heeft geen weet wat zelfs een handvol die zich in zulk beeld verenigen kunnen uitmaken als verschil, want als dit zo was zou er nu een beeld reeds heersen van basis in hoger bestaan en denken.
  En zouden anderen een totaal ander licht aangeboden krijgen en kunnen zien zelfs in het prilste van de basis ervan.
  Spreken en dingen hanteren over einde van bestaan of over overgang naar een zo mooi gouden tijd, we zullen zien, ik vermeen dat velen zich bedrogen gaan voelen door al die onheilsprofeten.
  met gevolgen van dien.
  Het gouden tijdperk zit reeds in u, is er reeds, het noemt zelfrespect en van daaruit respect naar anderen en andere dingen toe.
  De ring van kwaad van Tolkien dragen we alle in ons wezen, en het is gewoon zich erboven zetten geloven in de kracht en de energie waaruit de universele energie ons heeft neergepoot op de aarde en in het universum.
  Wetende ga en maak er iets van u is deel van het geheel, laat anderen die beter denken te weten bestaan maar neem ze niet op in uw hart.
   

 8. Het word al opgelost door iemand van de mensheid denk maar na
  er zal 1 persoon zijn die het mogelijkheid heeft om de ramp op te lossen dus voor de mensen die in paniek raken; DOE EVEN NORMAAL!!!!
   

  1. @Iemand, Zij (S) waar jij het over hebt, werkt niet alleen. Zij heeft hulp (steeds meer) vanuit de andere wereld. En ook steeds meer mensen komen vrij om haar (ons) te helpen. Ofschoon zij (S) wel begonnen is. 

 9. ik vind deze site echt tof , ik ben niet hoog opgeleid , dus kan spelfouten maken etc en leestekens vergeten sorry voor dat
  maar waar ik me in kan vinden is dat wij continue in ontwikkeling zijn waardoor we op een gegeven moment op een punt in onze evolutie staan waardoor wij zelf een nieuw soort bewustwording creeren doormiddel van alle informatie en het beeld dat wij hebben over de wereld worden wij steeds slimmer , met de kracht van internet
  ik denk dat er geen rampen zullen gebeuren al is niks zeker in het leven
  maar dat wij verder evolueren en samen 1 visie kunnen hebben waardoor wij samen een soort van doel kunnen bereiken om nog verder te komen in het leven en wij met harmonie kunnen samen leven als ik het van mijn optiek bekijk zie ik dat het leven alleen maar om geld draait en olie goud etc , en de mensheid heeft daar genoeg van want de rijken worden steeds rijker en we gaan ons hechten aan belangrijkere zaken , in het leven en dat is meer waard dan materie.
  media en informatie doet een hoop met de mens sommige raken ervan in de war , of worden krankzinnig verklaard ,wij staan niet stil en je moet het zien als een puzzel elke keer komt er een stukje bij , tot de hele puzzel is opgelost , tuurlijk zijn er nog heel veel dingen een groot mysterie zoals , bestaat god echt , maar wat ik denk is dat de mens zich zo aanpast in zijn omgeving en dat wij klaar zijn om de grootste stap te maken in de wereld en dat is al bezig om de technologie te gebruiken om ons leven te verbeteren wat je in sciencefiction films ziet modificaties in het brein nanotechnologie , als wij steeds beter worden en intelligenter dan bereiken wij een transformatie in de evolutie , omdat informatie ons helpt steeds willen wij meer en meer weten we staan niet stil dat is duidelijk , dus ja ik denk dat wij nog bewuster worden van onze kennis en deze gaan toepassen om te zien hoever wij nou degelijk kunnen gaan , met internet , kennis , technologie , psychologie , filosofie , etc en dat de natuur ook invloed heeft op ons dat is logisch sommige mensen zullen wat later inschakelen het is gewoon een switch , het begint langzaam soort domino effect tot de laatste steen valt en dan zijn we op het punt waarin we dingen kunnen doen waar we nu mischien nog alleen van kunnen dromen , en natuurlijk iedereen beleefd de wereld anders , maar door kennis , internet , media worden mensen beinvloed en krijgen we allemaal gedachten stromingen binnen we worden klaargemaakt voor een revolutie in de technologie , maatschappelijke zin , we verbreden onze visies en krijgen een perfect beeld van hoe de wereld in elkaar zit door alles wat we hebben geleerd ,kortom we gaan verder in de evolutie en dat deden we altijd al alleen deze keer wat sneller als normaal .het is een soort mijlpaal die we bereiken maar niks is zeker we weten ook niet of de maya’s gelijk of ongelijk zullen krijgen dus eventjes geduld nog ,

 10. Welkom hier illusionoflove, ik lees een hoop zinnige dingen in je reactie. Nog 11 dagen tot 21-12-12, na 8e maand 1999 en de 1-1-2000 verwacht ik weinig, maar je weet nooit…

  De omslagpunt van hoe we op deze planeet staan wordt al decennia voorspelt, m.n. vanuit new age kringen, en  de verandering die wenselijk zou zijn, zie ik wel steeds meer kracht krijgen. Dat is een reden voor mij om me aan te sluiten bij deze website. Voorheen stond nogal alleen in mijn ideeen, en ik zie hier een verzamelplaats in voor gelijkgestemden.  

 11. hey bedankt voor je reactie en jij ook welkom
  ik heb een beetje hetzelfde kijk ik hou me niet vast aan dingen van ja de wereld zal vergaan maar dat er veranderingen plaatsvinden in ons brein daar geloof ik wel in en ja gelukkig bestaat deze site er want ik vind het gewoon echt heel interessant om dingen te lezen , waar ik zelf in mijn ontwikkeling ook mee bezig ben , en je leest zo veel informatie op internet voor het grootste gedeelte is het de angst waar mensen op in spelen , maar ik bekijk het gewoon positief ik had nog nooit van deze site gehoord sinds eergisteren kwam ik het tegen , je vind hier echt informatie wat je niet ziet of hoort in de normale media dus ik vind het geweldig en lees graag wat andere mensen denken sta open voor andere gedachtes , en je hebt gelijk ik voelde mij ook alleen in mijn gedachtes maar dit is een hele vrije site met allerlei zaken het is goed voor je ontwikkeling inplaats van dingen geloven wat je voorgeschoteld krijgt in het nieuws en in de politiek het is een mooie site , laten we dat zo houden hehe , en ja nog eventjes geduld en we zien wel wat er gebeurd iig zijn wij goed bezig met kennis opslaan dat ons in de toekomst kan helpen , bedankt voor je welkoms boodschap en insgelijks een fijne hang out op deze website thanks :)

 12. In onze provincie “Friesland” hebben we het wereld beroemde Planetarium van Eise Eisinga in de plaats Franeker.  :-D  . Dit planetarium kan alle mensen gerust stellen dat er op 21-12-2012 de wereld gewoon door draait, het komt wel goed. Per 21 Dec eindigd het tijdperk van het donkere vissenera en begint het tijdperk van de waterman, het tijdperk van het licht. Lees verder en stel u zelf gerust. Mvg Paul.  :-p 
  http://www.levendmechanisme.nl/pdf/LC-15-12-2012-Wereld-draait-wel-door.pdf
   
   

   1. Inderdaad, zoals bemoeier het al aangaf, hebben de astrologen hun eigen berekeningen. Of deze berekeningen goed enof fout zijn laat ik in het midden. de astrologie is al een zeer oud en voor vele een werkbaar gegeven. Zo heeft een ieder zijn recht op eigen interpretatie. Mvg Paul.  ;-) 
     

    1. Tja een astroloog die denkt dat Plato wist van precessie van de equinoxen en al helemaal een astroloog die denkt dat Plato wist dat deze cyclus 26000 jaar zou duren… Ik weet niet of ik iemand die zulke basale fouten maakt wel kan vertrouwen.

     Dat ieder recht heeft op zijn eigen interpretatie betekent niet dat iedereen het recht heeft om te doen alsof ze de waarheid in pacht heeft zonder bekritiseerd te worden.

     Wie claimt moet ook bewijzen!

  1. Tja maar die planetenstanden zijn er heel vaak en duren best lang. Herinner je mei 2011 nog? Je zal toch op een exactere manier moeten vaststellen dat het tijdperk van de waterman niet al in mei 2011 begonnen is.

   Ik geef de astrologen een eerlijke kans, want deze claims moeten behoorlijk makkelijk te bewijzen zijn: het is gebaseerd op harde wiskunde en observaties van de sterrenhemel. Als het klopt zou het dus appeltje-eitje moeten zijn om te onderbouwen.

 13. de mensen zullen er onbewust toch naartoe leven,en het er gedragsmatig alsnog naar een radikale veranderin in hunner levens gaan maken:-principe”selffulfilling prophecy”!…-en of er echt relevante betekenis toe te kennen valt aan de astrologische gebeurtenissen op 21/12/12,daarvoor kunnen we het beste op evtl.abnormale gedragingen letten bij onze dieren:want,die reageren gwn.eerlijk en betrouwbaar op ECHT brelevante astrologische gebeurtenissen van betekenis!…-en,voor de rest blijft het maar afwachten tot het zover is,…

 14. Ik kreeg zojuist bericht van mijn informant Schlomo Rosenstein dat in hoogste Zionistische kring besloten is de ondergang van de wereld tot nader order uit te stellen. U kunt gerust gaan slapen. Op oudejaarsavond gewoon vuurwerk.

 15. Ik mis volgens mij de derde optie. Er worden 3 scenario’s aangekondigd en er maar twee uitgewerkt. Klein foutje. Persoonlijk spreekt mij de eerste optie het uiteraard het meeste aan. Die tweede is  niet echt hoopgevend. :-) We zullen wel zien wat er morgen of straks gebeurd. 
   
   

 16. 21-12-2012. draai het getal 21 om en je krijgt 12. Twaalf kun je delen door zes, wat gedeeld op de nu gemanipuleerde data, drie maal zes geeft. Dat zou het getal van het beest aangeven, wat puur menselijk en vooral religieus ingegeven is, op niets is gebaseerd. Dus uit welke hoek de Maya interpretatie waaide kun je zo herleiden, het christendom. Dat de eindtijders hoe dan ook weer eens behoefte hadden aan een dramatisch einde, vermag toch niemand verbazen denk ik dan, het gaat steeds maar mis, gun ze die lol. ;)

 17. Nou mensen, ik trek nog even een lekker koud biertje open en ik draai nog een pafferd, want het zou zomaar mijn laatste kunnen zijn.   Fijn einde van de wereld iedereen!  See you all in a next time! ;)
   
   

 18. Dont be scared people THE earth uit gone be à netter place to live if we all work to gether and be thankfull for this short live we live on this earth 
  we gone die somthime on this earth and we leafe this earth en lave à legasy to ower children 
  from this date we see what rich manes that is everything you cant by Your family children health love and happynes it all has nothing to do with money but THE things you cant by 
  think About this greetz Kenneth Story 

 19. de datum 21-12-2012 heeft echter niks met de astrologie te maken en ook niet dat de wereld vergaat. buiten de mayas om hebben ook heel veel paragnosten gezegd dat er in het jaar 2012 grote veranderingen voor de mensheid zal plaats vinden. Omdat de mayas veel berekeningen via de astrologie maakten denken veel mensen dat t iets astrologisch is en dat daarom de wereld zal vergaan. UIteindelijk en dat is niet nu al zal de oude wereld zoals wij die nu kennen er niet meer zijn. En dat alles heeft met ons diepe innerlijke bewustzijn te maken.Oftewel onze ziel.En het heeft niets te maken met alle nieuwe technologien waar iedereen t over heeft.
  Het klopt dat onze innerlijke bewustzijn een transformatie zal doormaken.
  Ieder mens heeft een ziel.Dat is wie je werkelijk bent. Alleen zijn veel mensen zich daar niet van bewust doordat zij zich alleen maar met materialisme bezig houden en niet wie ze werkelijk zijn.Die mensen denken ook dat als ze doodgaan ze ophouden met bestaan en dan in de hemel of in de hel belanden en dat dat t dan is.
  Maar zo zit t niet in elkaar
  Als wij sterven gaat onze ziel naar het licht. Afhankelijk van hoever onze ziel getransformeerd is wordt bepaald of je weer opnieuw geboren gaat worden.De reden dat een ziel weer opnieuw op aarde geboren gaat worden is omdat t nog niet genoeg ervaring heeft opgedaan om te transformeren waardoor het nog niet t niveau en frequentie bereikt heeft om in het licht te blijven. hoevaak een ziel opnieuw geboren moet worden is niet te zeggen. de een misschien 5 x de ander misschien wel 50 x.Het heeft te maken met de levenservaringen die je opdoet.
  Het uiteindelijke doel daarvan is dat elke ziel allemaal op hetzelfde niveau en frequentie zitten zodat ze in het licht kunnen blijven. Dat dan nog lang niet het geval is blijkt uit van alles. De meeste mensen die denken alleen maar aan zichzelf van hoe wordt ik snel rijk. En niet alleen dat kijk maar naar de landen waar ze alleen maar oorlogen voeren.In het licht kennen ze geen egoisme en ook geen kwaad.
  Door de versnelde transformatie die wij gaan doormaken zal uiteindelijk (niet nu al gelijk of over 10 jaar) de mensheid zich veel meer bewust zijn van hun innelijke ziel en zullen zij ook veel meer vanuit t licht handelen en leven.zodat straks elke ziel voorgoed goed kan terug keren waar t oorspronkelijk vandaan komt.
   
  We zijn allemaal vanuit t licht geboren en zullen ons uiteindelijk allemaal weer in t licht bevinden,
   
   
   
  EN NOG EVEN OVER DE NEW AGE
  New age betekent nieuwe tijd.die tijd zal ooit aanbreken. ik las net dat de new age mensen rijk willen worden enz,
  Dat zijn dan geen echte new age mensen want een echte paragnost vraag alleen een bijdrage voor de onkosten en niet omdat hij of zij rijk wilt worden.die mensen werken vanuit t licht en zijn niet uit op geld en materialisme.
   

 20. Nou nou, de Maya’s waren dus blijkbaar zo briljant, dat ze zichzelf niet konden voort planten.
   
  Dat mensen werkelijk geloven en in paniek zijn dat de wereld vergaat is echt lachwekkend.
  Dat mensen geloven dat er meer licht zal komen en dat men meer met spiritualiteit kan (paranormaal) dat lijkt me ook best sterk.
  Ik ben zelf licht heldervoelend, maar vraag me af of ik na vandaag zwaar heldervoelend zal zijn en mijn ”gave” kan gebruiken om anderen te helpen.
  Ik betwijfel het.
  Is gewoon een vrijdag zoals vrijdag de 13e, dan gebeurt er ook niets, alleen alle doemdenkers blijven binnen want straks komt er een zwarte kat langs.
   
  Ik kan je vertellen, ik heb heel wat vrijdagen de 13e overleeft met mijn 3 zwarte katten.

 21. Nou mensen, dit is allemaal dikke onzin!
  Als er vandaag niets gaat gebeuren, ja dan horen we het zaterdag of de wereld echt vergaat ?!
  Waar zijn ze mee bezig!! En de wereld kan niet op 21 december vergaan, want in andere landen is het nu 22 december en andere tijdzone.
  Ik denk gewoon dat de wereld een andere zone is ingegaan, een nieuw ”tijdperk”.
  Vandaag is niet het einde, maar een nieuw begin!
   

 22. Was het maar echt zo mooi, had het graag WILLEN geloven, maar helaas zal de realiteit anders zijn, de wereld zal helaas altijd doorgaan zoals het nu is, zoniet nog erger, hoewel het wel heel toevallig is dat ik juist vandaag gelezen had dat downloaden legaal blijft in Nederland. Je zou er bijna in gaan geloven, dit verhaal hierboven met zo’n ogenschijnlijk eerste bericht, maar dat zal ook wel een van de weinige goede dingen zijn.
  En als die polarshift waar was, dan zou de zon opkomen in het Westen, en in het Oosten ondergaan.

Laat een reactie achter