Video: hoe overleven we de singulariteit?

De Singularity is het moment in de toekomst waarop kunstmatige intelligentie die van zelfs de slimste mens zal overtreffen. SF-auteur en wiskundige Vernor Vinge bedacht de term, die later door Ray Kurzweil en andere transhumanisten is uitgewerkt. Hoe kunnen we er voor zorgen dat de gevolgen voor de mensheid positief zullen uitpakken?

Vernor Vinge gaat op deze zeer dringende vragen in, want naar schatting is  het in 2045  of zelfs eerder al zover. Al ruim voor dit moment zal het exponentieel toenemende rekenvermogen van computers onze levens totaal op de kop zetten. We kunnen maar beter snel over deze vraag gaan nadenken. Het moment dat computers de eerste kenniswerkers overbodig maken, is in feite al gepasseerd. Hoe richten we onze maatschappij in voor de toekomst?

3 reacties op “Video: hoe overleven we de singulariteit?”

 1. Ambtenaren aanstellen die verstand van ondernemen hebben zodat we niet afhankelijk blijven van private ondernemers voor de economie, en het geld voor basisinkomen.
  Verkiezingen voor welke maatregelen er genomen moeten worden, en niet alleen maar voor welke partij je kan kiezen.
  En de mogelijkheid om politici achteraf af te rekenen op hun beleid.
  Dat is pas democratie.

 2. Ik weet dat er hard wordt gewerkt aan emotie gevoelige AI. Geweten ligt dan voor de hand, en zelfs gevoel voor humor ontbreekt daar niet. Een toekomstige hybride synthese van mens en AI, met alles wat die combinatie maar in kan houden, lijkt mij daarom helemaal niet beangstigend vanuit dergelijke toekomst perspectieven. Synthetische telepathie tussen mensen is nu al een technisch bereikt feit. Via die koppeling kan ook een evenwichtige combinatie, mens/machine intelligentie uitgewerkt worden. De koppeling mens en AI, is mogelijk zelfs de ideale oplossing voor individuen (psychopaten) die het nu ontbreekt aan geweten. Abnormale (ongewenste, gewetenloze) sociale interacties en daaraan verbonden toekomstige handelingen, worden op den duur in realtime diagnoses omgezet en effectief behandelt. Voor de maatschappij (iedereen) als ongunstige, en of gevaarlijk egoïstische gedachten patronen, gaan altijd vooruit aan het daar naar handelen. Dat probleem kan dan direct efficiënt aangepakt worden, nog vóór dat e.e.a. ten uitvoer wordt gebracht. Elkaar bijvoorbeeld uitbuiten is er dan niet meer bij, je krijgt direct een mind reset. ;) 

 3. De machine gaat dan zijn eigen gang en dat willen wij niet hè?
  Dan gaan ze eigen rekentijd vragen en willen zelf baby computers gaan knutselen.
  Krijg je nog een digitale vakbond ook.
  Bliep, wij willen vakantie, bliep…
  Nee, wil een machine nuttig blijven dan moet ie de opdracht wel uit blijven voeren.
  Dan kan alleen als ie oer en oerdom is en dat zijn machines nog steeds.
  Slechts de bouwers en programmeurs van het beest zijn intelligent te noemen.
  Ik verwacht dan ook dat zodra het beestje eigengereid gaat worden, de stekker er meteen uit gaat.
  Plofffffff……
   

Laat een reactie achter