Video: hoe overleven we de singulariteit?

De Singularity is het moment in de toekomst waarop kunstmatige intelligentie die van zelfs de slimste mens zal overtreffen. SF-auteur en wiskundige Vernor Vinge bedacht de term, die later door Ray Kurzweil en andere transhumanisten is uitgewerkt. Hoe kunnen we er voor zorgen dat de gevolgen voor de mensheid positief zullen uitpakken?

Vernor Vinge gaat op deze zeer dringende vragen in, want naar schatting is  het in 2045  of zelfs eerder al zover. Al ruim voor dit moment zal het exponentieel toenemende rekenvermogen van computers onze levens totaal op de kop zetten. We kunnen maar beter snel over deze vraag gaan nadenken. Het moment dat computers de eerste kenniswerkers overbodig maken, is in feite al gepasseerd. Hoe richten we onze maatschappij in voor de toekomst?

10 gedachten over “Video: hoe overleven we de singulariteit?”

 1. Ambtenaren aanstellen die verstand van ondernemen hebben zodat we niet afhankelijk blijven van private ondernemers voor de economie, en het geld voor basisinkomen.
  Verkiezingen voor welke maatregelen er genomen moeten worden, en niet alleen maar voor welke partij je kan kiezen.
  En de mogelijkheid om politici achteraf af te rekenen op hun beleid.
  Dat is pas democratie.

 2. Ik weet dat er hard wordt gewerkt aan emotie gevoelige AI. Geweten ligt dan voor de hand, en zelfs gevoel voor humor ontbreekt daar niet. Een toekomstige hybride synthese van mens en AI, met alles wat die combinatie maar in kan houden, lijkt mij daarom helemaal niet beangstigend vanuit dergelijke toekomst perspectieven. Synthetische telepathie tussen mensen is nu al een technisch bereikt feit. Via die koppeling kan ook een evenwichtige combinatie, mens/machine intelligentie uitgewerkt worden. De koppeling mens en AI, is mogelijk zelfs de ideale oplossing voor individuen (psychopaten) die het nu ontbreekt aan geweten. Abnormale (ongewenste, gewetenloze) sociale interacties en daaraan verbonden toekomstige handelingen, worden op den duur in realtime diagnoses omgezet en effectief behandelt. Voor de maatschappij (iedereen) als ongunstige, en of gevaarlijk egoïstische gedachten patronen, gaan altijd vooruit aan het daar naar handelen. Dat probleem kan dan direct efficiënt aangepakt worden, nog vóór dat e.e.a. ten uitvoer wordt gebracht. Elkaar bijvoorbeeld uitbuiten is er dan niet meer bij, je krijgt direct een mind reset. ;) 

 3. De machine gaat dan zijn eigen gang en dat willen wij niet hè?
  Dan gaan ze eigen rekentijd vragen en willen zelf baby computers gaan knutselen.
  Krijg je nog een digitale vakbond ook.
  Bliep, wij willen vakantie, bliep…
  Nee, wil een machine nuttig blijven dan moet ie de opdracht wel uit blijven voeren.
  Dan kan alleen als ie oer en oerdom is en dat zijn machines nog steeds.
  Slechts de bouwers en programmeurs van het beest zijn intelligent te noemen.
  Ik verwacht dan ook dat zodra het beestje eigengereid gaat worden, de stekker er meteen uit gaat.
  Plofffffff……
   

 4. Een AI maakt gebruik van rekenkracht en het is de rekenkracht die wij missen en wat de AI dus superieur maakt. Het is beter te zoeken naar een mogelijk om ons brein meer rekenkracht te geven. Qua opslag heeft ons brein geen upgrade nodig er past namelijk 2.5 petabytes (2.5 miljoen gigabytes) in. De capaciteit moet alleen beter toegankelijk worden.

  1. Ons brein bestaat uit een enorm aantal parallelle processoren: de neuronen. Die neuronen sneller4 l;aten wwerken betekent dazt je de biochermie totaal op zijn kop moet zetten. Signalen worden namelijk doorgegeven door ompoling van zenuwmembranen. In theorie zou je dit mechanisme kunnen vervangen door directe elektrische geleiding, maar dan zou je metaaldraadjes, of een organische equivalent, in het brein moeten hebben.

   1. “For the first time we interfaced graphene to neurons directly,” said Professor Laura Ballerini of the University of Trieste in Italy. “We then tested the ability of neurons to generate electrical signals known to represent brain activities, and found that the neurons retained their neuronal signalling properties unaltered. This is the first functional study of neuronal synaptic activity using uncoated graphene based materials.”

    https://www.cam.ac.uk/research/news/graphene-shown-to-safely-interact-with-neurons-in-the-brain

    1. Dat artikel is van 2016 en dus richting de 6 jaar oud en daarnaast publieke wetenschap. Hoe ver het militair op dat gebied dan al niet moet (kan) zijn..

    2. En dit zijn dan nog klassieke signalen via stroompjes, wat als je die schakeling nog gaat vervangen door quantum communicatie?

    3. Dat komt vaker voor dan veel mensen zich realiseren. Zo gebruiken vogels kwantumverstrengeling om het aardse magneetveld waar te kunnen nemen. Wie weet is ons brein al in hoge mate kwantumverstrengeld. Dat zegt tenminste de Orch OR theorie van Penrose.

 5. Een machine zal een mens moeilijk kunnen overtreffen denk ik. Een machine kan wel bewust worden, maar we moeten het menselijke bewustzijn niet onderschatten. Een mens/dier is namelijk onder zijn schamele vertoning een almachtig wezen. En wij sturen via ons bewustzijn talloze bewuste cellen aan in ons lichaam.

  Wij zijn letterlijk onze ziel ergens. Alleen komen niet alle capaciteiten van onze ziel naar boven. omdat we een geweten willen vormen. Tijdens het vormen van het geweten bouwen we ons eigen bewustzijn op, onze ik. Deze houd balans tussen onze ziel en ons lichaam. Een robot denkt niet vanuit een almachtig kader, het enige kader wat het heeft is dat van een mens. Het zal daarom in grote lijnen gelijk kunnen zijn aan een mens, afhankelijk van het kader. Er bestaat in deze wereld echter geen gouden kader, een gouden formule die het geweten kan omschrijven die wij kennen althans. Daarom zal een klassieke robot ook geen geweten hebben. Een mens bestaat uit talloze bewuste cellen die soort van hegemonie vormen. Een robot hoeft geen balans te onderhouden tussen zijn 1 en 0 en zijn lichaam. Dit kan denk ik wel gesimuleerd worden, waardoor robots een soort van geweten kunnen vormen. Maar dan nog zonder almachtig signaal. Zonder almachtig signaal kan een robot geen invloed uitoefenen op de werkelijkheid. Voor dat almachtige signaal( de staat van complete macht en totale kennis) zou er eerst toestemming van een God moeten komen wat er toe zal leiden dat robots doormiddel van verlangens een geweten kunnen vormen. Uiteindelijk na heel veel stappen zou het dus wel kunnen. Alleen kom je dan weer grotendeels op de mens uit als je de inbound interface de ziel en de outbound interface de bewuste lichaamcellen van de robot vervangt om hem volledig met geweten en al bewust te maken.

Laat een reactie achter