Video met satellietbeelden, waardoor wereldwijde klimaatpatronen duidelijk worden. Onze aarde warmt op, onmiskenbaar, al zullen veel Amerikanen daar nu anders over denken. Wat zjn de gevolgen voor het wereldwijde klimaat?
Cosmic Journeys - HyperEarth
Ik las vanavond dat het in sommige gebieden in Amerika nu -42 C is, terwijl we hier tot + 14 C hebben, eerste week januari. Tegelijkertijd komen ijsbrekers aan de Noordpool vast te zitten in een abnormale, onverwachte aangroei van poolijs. Geen wonder, iets dergelijks was ook wel te verwachten; zoet smeltwater verdringt steeds meer het zoute oceaanwater, dit ten gevolge van de klimaat temperatuur stijging, en zoet water bevriest eerder. De golfstroom vertraagt, doordat er steeds minder koud zout, geconcentreerd oceaanwater naar de zeebodem stroomt. Het water aan de evenaar heeft daardoor een langere verblijftijd, en wordt heter. De golfstroom wordt steeds trager, en het water in de evenaar gebieden steeds heter. De ene na de andere monster storm dient zich aan, en steeds frequenter. Voor wie denkt, het zal mijn tijd wel duren, vergeet het maar, je zit er midden in…. Vergeet de financieel economische beurs rampscenario’s maar, en bereidt je voor op een ecologische ramp van ongekende omvang. Zet je geld zolang het nog iets waard is, om in wetenschap en techniek, nu het nog kan. Morgen kan bijvoorbeeld half Amerika wel doodgevroren zijn, of wij hier in Europa, niemand weet het. Politiek; geen enkel beleid heeft daar nog voldoende invloed op, ga je gang maar, dat zal werkelijk mijn tijd nog wel duren. Â Â
De mens is verzot op doemscenario’s, vandaar dat alle nare voorspellingen als zoete koek geslikt worden.
Gelukkig dan maar dat het niet mijn voorspellingen zijn, maar slechts zogenaamd dubieuze prognoses, van de onnozele gezamelijke klimaatwetenschap.Â
Haha, lekker sarcastisch antwoord Antares :)
Â
Ik zie steeds meer ‘climate change deniers’ om me heen die denken dat dat gedoe met CO2 ook weer een grote samenzwering is. Hmm, hoe zit het dan met wereldwijd afsmeltende gletsjers, stijgende zeespiegel, ontdooiende permafrost – wat weer een kettingreactie van vrijkomend methaan oplevert, een sterker broeikasgas dan CO2… allemaal broodje aap?
Â
Schitterende animaties in ieder geval!
Zuiver opportunistisch cynisme quark, dat is de oorzaak. Er wordt gedacht dat er wel weer een complot achter zal zitten, dankzij de altijd paranoïde complot theoretici. In plaats dat ze nou zelf eens interesse gaan tonen voor het serieus wetenschappelijk materiaal, dat toch echt in overvloed voorhanden is. En dan nog, je hoeft helemaal geen wetenschapper te zijn om dit te begrijpen, het wordt de medemens op eenvoudige wijze voorgekauwd. Maar goed, nog maar een keer.
Â
IJs op het zoute oppervlaktewater aan de polen, bevat geen zout meer. Dat komt omdat bij het bevriezen, de zoutmoleculen door de ijskristallen verdrongen worden. Onder aan de aangroeiende ijsplaat vindt extractie van zout plaats, dat door fijne kanalen naar beneden stroomt. Dat zijn holle ijs buisjes van zoet water, (extractietubes) waaruit zeer koud, zwaar zout water, vervolgens naar de oceaanbodem zinkt. Dat zie je niet, maar de volume stroom kun je minimaal vergelijken met duizenden Niagara watervallen. Op de oceaanbodem aangekomen, vormt dit onder water een rivier die we de golfstroom noemen. Deze golfstroom loopt in enorme lussen om de aarde heen, passeert vervolgens de evenaar, en stroomt dan terug naar de polen. Onderweg raakt dit geconcentreerde zoutere water verdund, met het minder zoute water van de oceanen. Aan de evenaar stijgt het op, en warmt het op. Stroomt dan in een lus terug, waarbij het de warmte aan de evenaar vervoerd naar gebieden waar het kouder is. Daar staat het dan warmte af aan de atmosfeer, en de gebieden op het vaste land genieten zo van een veel milder klimaat, dan zonder de golfstroom het geval zou zijn. Er wordt dus warmte over het aardoppervlak getransporteerd en verdeeld, zolang de golfstroom op gang blijft. Maar nu komt het:
Â
Wij met onze moderne maar ook fossiele technieken, brengen veel meer CO2 in de atmosfeer dan aan de oppervlakte door begroeiing, en op het oceaanoppervlak door algen, kan worden opgenomen. CO2 houdt warmte van de zon vast, de atmosfeer wordt door de stijgende concentratie daarvan dus warmer. Hierdoor smelt wereldwijd zoet waterijs op grote schaal af, en verdund zo de zoutconcentratie aan de polen. Dat heeft weer tot gevolg; dat daar steeds minder koud, geconcentreerd zout water naar de oceaanbodem zinkt, waardoor de golfstroom vertraagd. Op de evenaar vindt tegelijkertijd een temperatuurstijging plaats, omdat de trager stromende golfstroom daar een langere verblijftijd heeft. Resultaat; steeds heviger stormen teisteren de bewoonde gebieden aan de kusten, en op het vasteland. Stormen voeden zich immers boven warm oceaan water. Leuk om windmolens mee aan te drijven natuurlijk. Maar wat moet je daarmee als iedereen doodgevroren is, of weggespoeld door de enorme vloedgolven die die stormen veroorzaken? En dan die ontdooiende permafrost. Daar zitten enorme hoeveelheden methaangas in opgeslagen. Dat is pas echt een efficiënt broeikasgas. Vele malen erger dan CO2, zal dat ons klimaat onleefbaar maken. Kunnen we nu nog iets doen? Jawel, maar dan wel gezamenlijk en zonder cynisme. Ik heb zelf over een werkende oplossing nagedacht, die bij deze mijn bescheiden bijdrage kan zijn:
Â
Op het vasteland vinden we grote hoeveelheden zout, achtergebleven nadat oude oceaanbodems droog kwamen te liggen. Strooi je dat zout over het zoete smeltwater in de poolgebieden, dan zal als dat water bevriest, de golfstroom weer op gang komen. Niet ingewikkeld, maar wel een hele klus natuurlijk. Ik denk aan enorme Zeppelins, die uitgerust met GPS, laag over de oppervlaktewateren kunnen hangen, aangedreven door de natuurlijke luchtstromen richting de polen. Daar aangekomen, kunnen deze schepen dan automatisch gestuurd, gebruik maken van een eigen gemotoriseerde aandrijving, om zo doende zout over het zoete smeltwater te distribueren. Niet alleen zou je daar een gigantische industrie mee op kunnen zetten, met werkgelegenheid voor velen, maar ook het klimaat weer beheersbaar maken. E.e.a. moet dan wel op tijd gebeuren, voordat de permafrost ontdooid is. Als dat gebeurd, dan kunnen we een uitweg naar de ruimte wel vergeten, omdat de atmosfeer dan te instabiel is geworden. De zaken tegelijk, grondig aanpakken, ligt logisch voor de hand. Beide mogelijkheden zorgen voor meer dan genoeg werkgelegenheid, en dus winst voor de wereldwijde economieën.
Â
;)
Vanmorgen een documentaire gevolgd op Discovery, “How We Invented The World”. Deze draaide voornamelijk om de vinding van de mobiele telefoon, en de ontwikkeling van de Lithiumbatterij. Het winnen van lithium uit voormalige opgedroogde zeebodems kwam daar ter sprake, waarvan nu grote oppervlakken droge zoutmeren overgebleven zijn. Niet alleen Zuid Amerika bevat natuurlijke, lithiumrijke zoutgronden, ook elders, en waarschijnlijk ook in vulkanisch gebied onder de waddengebieden aan onze kust, zal dit kunnen worden aangetroffen. Het meeste lithium wordt aangetroffen in zeewater, en komt dan ook voor in ontziltingsinstallaties ten behoeve van zoet drinkwater. Het restproduct is in alle gevallen zout.
Â
https://www.visionair.nl/ideeen/ideeen1/lithium-luchtbatterij-belooft-tien-keer-zo-grote-opslagcapaciteit/
Â
Wil überhaupt iemand snel winstgevend aan de slag kunnen met het concept; om zout aan te mengen met zoet smeltwater, dan lijkt mij de lithiumwinning een uitstekende basis om vanuit te gaan. Zo vang je meerdere vliegen in één klap: Hoe meer lithium ons ter beschikking staat, zoveel meer elektrische opslagcapaciteit hebben we ter beschikking. Daarmee kunnen we direct op CO2 uitstoot besparen. Hoe meer zout we uit ontziltingsinstallaties halen (idee is van Germen) des te meer zoet water is er beschikbaar, met tegelijkertijd als waardevol restproduct, alweer lithium. Het restproduct van mening van zout met zoet smeltwater is dan weer; het direct weer stabiliseren van de snelheid van de golfstroom. Ik hoef denk ik niet uit te leggen wat daar de positieve gevolgen van zijn op de kortere termijn. Overigens zitten er ook voordelen aan het strooien van zout, op de bestaande ijsvorming (seizoen gerelateerd) aan de kusten van de polen. De temperatuur van het ijs daalt namelijk. Het smelt, maar daarmee onttrekt het warmte aan de omgeving, (verandering van aggregatietoestand) waardoor de atmosfeer in die omgeving weer afkoelt. Dat heeft dan weer een vertragende werking op het huidige smeltproces van de ijskappen, waardoor de zeespiegel aan het stijgen is, maar ook op de atmosferische temperatuurstijging als geheel.  Â
Gezouten kritiek is geen cynisme.Valt – waarschijnlijk – onder pekelzonde. Volgens Einstein dobbelt god niet. Maar het kan zijn dat hij Yahtzee speelt met Bayes.
Het is in ieder geval wel heel zeker dat Einstein niet meer dobbelen kan. :)