Godsdienst: steeds meer in het nieuws de afgelopen tijd. Wat was de oudste godsdienst en hoe verspreidden godsdiensten zich? Check deze video.
In de video komen vijf godsdiensten aan de orde: hindoeïsme, boeddhisme, jodendom, christendom en islam. Bepaalde godsdiensten verspreiden zich voornamelijk door oorlogen, andere (boeddhisme en hindoeïsme) door het sturen van misionarissen. Er zijn ook godsdiensten, zoals het christendom, die een middenpositie innemen.
Zal de hele wereld atheïstisch worden of zal godsdienst altijd blijven bestaan?
Laten we hopen dat de hele wereld Atheist zal worden. Zal heeeeel veel problemen oplossen.
yep!
Vraag ik me af. Mensen vinden altijd wel iets om ruzie over te maken. Is het niet godsdienst dan is het wel iets anders.
@ Niek,
Er zijn maar 3 hoofdredenen waarom mensen ruzie met elkaar maken. 1: Bezit
2: Jaloezie
3: Geloof
Deze zaken zijn op alle mogelijke aardse vlakken met elkaar verbonden en alledrie niet uit te bannen.
Met andere woorden, ja idd, mensen zullen altijd wel redenen vinden om ruzie met elkaar te maken.
Ik hoop dat de wereld atheïstisch wordt, maar gezien de kracht van indoctrinatie en het beperkte IQ van veel mensen vrees ik dat religie zal blijven bestaan.
Overigens hoeft dat niet het einde van spiritualiteit te betekenen. Ik denk dat het mogelijk is om een type spiritualiteit te ontwikkelen wat in harmonie is met wetenschap.
Atheïstische spiritualiteit is wel degelijk mogelijk.
@ Roeland,
Vrijwel alle oorlogen zijn het resultaat van geloven waaronder atheisme. Het uitoefenen van atheisme is religie.
Laten we hopen dat de hele wereld agnost wordt, dan blijft er nog ruimte genoeg over voor spiritualiteit en vooral wetenschap.
Het schietgebedje zal blijven.
Of is het zo’n puinhoop vanwege al die mensen die geloven dat ze niets geloven?
Groet,
Dzyan
(vrij naar: Fons Jansen)
Grappig om te zien, al kun je natuurlijk je vraagtekens zetten bij hoe christelijk Nederland en grote delen van Europa eigenlijk nog zijn. Ik blijf vooral fan de Dalai Lama:
“This is my simple religion. There is no need for temples; no need for complicated philosophy. Our own brain, our own heart is our temple; the philosophy is kindness.”
“Whether people are beautiful and friendly or unattractive and disruptive, ultimately they are human beings, just like oneself. Like oneself, they want happiness and do not want suffering. Furthermore, their right to overcome suffering and be happy is equal to one`s own. Now, when you recognize that all beings are equal in both their desire for happiness and their right to obtain it, you automatically feel empathy and closeness for them. Through accustoming your mind to this sense of universal altruism, you develop a feeling of responsibility for others: the wish to help them actively overcome their problems. Nor is this wish selective; it applies equally to all. As long as they are human beings experiencing pleasure and pain just as you do, there is no logical basis to discriminate between them or to alter your concern for them if they behave negatively.â€
@Barry, je hebt natuurlijk geljk. Veel atheïsten zijn aanhangers van andere geloven als socialisme en communisme die ook destructief zijn.
Als de definitie van agnost is iemand die twijfelt aan alles dan ben ik een agnost. Helaas is die term nog onbekender dan atheïsme en het groepje mensen dat zich daar toe rekent waarschijnlijk nog kleiner.
@ Roeland,
Ik heb het eigenlijk een iets anders bedoeld. Atheisten zijn mensen die met stelligheid beweren dat god niet bestaat terwijl daar geen enkel bewijs voor is. (er is ook geen enkel bewijs dat god wel bestaat) Als je zeker weet dat god niet bestaat terwijl je daar geen bewijs voor hebt dan weet je het dus niet zeker en ben je dus gewoon bezig met geloof. Er zijn onderhand evenveel atheisten die andersgelovigen of hun geloof bestrijden dan dat er andersgelovigen zijn die elkaar onderling bestrijden. Het woord atheisme is een woord wat de laatste 10 jaat steeds meer in zwang raakt, zelfs op gemeentehuizen en andere registers kan je je onder de geloven als atheist inschrijven. En idd, het woord agnost is iets wat pas de laatste paar jaren in gebruik genomen is, alhoewel het wel al lang bestaat.
Misschien is het allerbeste om te leven zonder etiket.
Groepsvorming (hoe integer het oorspronkelijk doel ook moge zijn) leidt altijd tot dogmatisme, vervolgens tot onderlinge ruzies en daarna tot het ontstaan van weer kleinere groepjes die ook weer onderlinge ruzies krijgen.
dat videootje is wel een heel erg simplisties beeld bij de titel: …ontwikkeling van godsdienst….
ik had echt wel wat meer diepgang verwacht op deze site dan het plaatsen van een 13 in een dozijn YouTube-tje.