Video: robots al vrijwel klaar voor inzet in huis

Het robotproject Asimo van de Japanse motorfabrikant Honda vordert gestaag. Waar twintig jaar geleden de voorgangers van het huidige model moeizaam op twee benen voortwaggelden, kan de incarnatie van Asimo van 2013 over oneffen ondergrond lopen en gesproken commando’s begrijpen.

Hieronder de vooruitgang in twee decennia.

Dit is om twee redenen interessant. Niet alleen zullen volledig autonome robots in huis en verzorgingsplaatsen nu binnen een decennium gemeengoed zijn, ook wordt het steeds gemakkelijker om teleoperating te verwezenlijken. het heen en weer reizen van gastarbeiders, met alle politieke en sociale problemen van dien, is dan niet meer nodig. Huishoudrobots zullen maken dat ouderen veel langer thuis kunnen blijven wonen.
Hieronder een Japanse NHK-documentaire (2013) van 40 minuten over de toekomst van robotica.

3 gedachten over “Video: robots al vrijwel klaar voor inzet in huis”

  1. Ik ben heel wat gewend, maar hier stond ik even met mijn mond vol tanden naar te kijken. Blijkbaar moeten mensen eerst daadwerkelijk met rampen van het formaat Fukushima geconfronteerd worden, willen ze begrijpen welke echte noodzaak er achter de ontwikkelingen in de moderne wetenschap zit. Een reëel rampscenario als bijvoorbeeld de uitbarsting van een supervulkaan, of de inslag van materiaal uit de ruimte, maakt snelle ontwikkelingen achteraf echter onmogelijk. Dan is het mogelijk te laat voor altijd. Hopelijk is die les nu ook geleerd voor intelligente verstaanders. 

  2. Dit is een fascinerende serie video’s wat ook te denken geeft. Vooral de laatste video was erg interessant om te bekijken. Dat Fukushima als een katalysator zou gaan werken voor de wereldwijde ontwikkeling van humanoïde robots had ik niet verwacht. We lijken inderdaad de derde grote revolutie te krijgen na de industriële revolutie en de computerrevolutie, nu de robotrevolutie met kunstmatige intelligentie. Meteen je zie ook weer dat de Amerikaanse overheid een wedstrijd uitschrijft ook weer voor het gebruik van deze technologie voor militaire toepassingen. Hoewel de insteek in eerste instantie is dat het gebruikt wordt voor hulpsituatie of rampsituaties. 

    Ik zag al eerder dit jaar video’s met robots ontwikkeld voor het Amerikaans leger. Blijkt dat dus in het kader van de eerder genoemde competitie te zijn. Verder het gebruik voor robots in huis zal er zeker ook wel komen. In verzorgingstehuizen of het uitvoeren huishoudelijke taken. Ook het laatste gedeelte over industriële robots met kunstmatige intelligentie was interessant. Industriële automatisering krijgt op deze manier een compleet nieuwe dimensie. Productiewerk eerst gedaan door mensen, wordt op termijn dus vervangen door robots wat ik al eens eerder heb gelezen.   

         

Laat een reactie achter