Kleren uit de printer. De techniek is er nu.

Wakker worden in Alterland

Je doet je ogen open en ontwaakt in een wereld waarin een aantal dingen totaal anders zijn aangepakt dan in Nederland. Hoe zou je dag er uit zien?

Je voelt twee zachte handen je gezicht strelen. Op de rand van je bed zit een raadselachtig glimlachende, aantrekkelijke vrouw. Om je heen zie je de golven klotsen. Dan realiseer je je dat het een optische illusie is. Je bevindt je in de verre toekomst. Of op een andere planeet. “Je bent in de Nederlanden, in hetzelfde jaar als waarin je insliep.” antwoordt de vrouw op je onuitgesproken vraag. Ik ben aangewezen door de Raad voor Vreemdelingenzaken om je wegwijs te maken hier. Zie je, de maatschappij hier is heel anders ingericht dan in het door wanbestuur geteisterde Nederland en Vlaanderen waar je vandaan komt. Dus dingen kunnen verwarrend overkomen. Ik ben je gids. Je kan mij Mara noemen. Ik ben uitgekozen omdat mijn psychoprofiel het beste past bij je.”

Kleren uit de printer. De techniek is er nu.
Kleren uit de printer. De techniek is er nu.

Tweeduizendtigtien? Dat kan helemaal niet. Of Mara moet schathemeltjerijk zijn. “Je vergist je. Ik ben maar een gewone vrouw. Bijna iedereen heeft dit hier. Zie je, we stoppen onze hulpbronnen alleen in dingen die echt zin hebben. Waarom zou je heel veel energie en kostbare metalen stoppen in verouderde technologie? Dat behang dat je ziet, kan in de Lage Landen waar je vandaan komt al meer dan tien jaar voor weinig geld geproduceerd worden. Maar daarmee zouden fabrikanten hun dure fabrieken wel af kunnen schrijven. Niet dat ze hier beter zijn hoor. Maar zie je, wij kennen geen patenten, maar onderzoeksbeurzen. In plaats daarvan worden fabrikanten belast als ze grondstoffen gebruiken. En dit elektronische papier gebruikt veel minder grondstoffen dan zo’n massief tv-scherm. En weet je, ze maken nog meer winst ook omdat iedereen dit wil hebben. Toen je sliep heb ik je gescand, lekker ding. Ik zal je kleren even uitprinten.

Even later, terwijl het printproces voortduurt, lopen jullie samen door het huis. Mara’s flatje is klein, maar slim ingericht. De slaapkamer blijkt ook als werkkamer te dienen; onder het bed, dat opgeklapt kan worden tot zitbank liggen haar kleren in een vacuum gezogen kist, waardoor er veel meer kleren in kunnen. ” Het douchewater wordt opgeslagen en daarna gebruikt om de wc mee door te spoelen,”  legt Mara uit, terwijl je douchet. “Ondertussen geeft het douchewater zijn warmte af aan de woonkamer.”  Slim bedacht weer. Maar deze alternatieve wereld lijkt niet erg te lijden onder energietekort. “Dat klopt. De ontwikkeling van een overvloedige energiebron, thorium, gaf ons wereldwijd de ademruimte om te doen wat het beste was voor de mensheid als geheel. Thorium is een betere kernbrandstof dan uranium, maar in jullie wereld kozen de machthebbers voor kernwapens in plaats van goedkope, duurzame energie. Maar we houden niet van verspilling. Noem het smaak. Zoals jullie in de Lage Landen graag allerlei zinloze regels en diensten bedenken om elkaar bezig te houden. Je kleren zijn klaar.”

33 gedachten over “Wakker worden in Alterland”

   1. Ja, ik herinner die twee handen nog op m’n gezicht, het was een raadselachtige gedaante. Ze heeft me zelfs gezegd dat je alle schulden gewoon kan laten ‘oplossen’, heel wat anders dan ‘aflossen’. Visionairen zijn niet echt van deze wereld natuurlijk. :) 

    1. Op dat niveau gaat het niet zozeer over vrouw of man, pruiken worden er pas opgezet binnen tijd en ruimte. Maar goed, net zoals we BH’s kunnen printen en schuldenbergen verzinnen, er komt een beetje creativiteit aan te pas. :)

    1. Het zal nog wel even duren voordat ik daar antwoord op kan geven, ze(?) praat niet met volle mond, (in Alterland staat beleefdheid hoog in’t vaandel). :)

    2. Ja, daar gaat het heel anders aan toe, niet des mensen. Ik snap eerlijk gezegd niet goed waarom men nog tijd zou steken in het tranendal op aarde, verwoesting van de planeet stelt men tot doel om studies over moreel handelen in stand te kunnen houden. Waarom zou men niet gewoon moreel handelen, is dat niet efficiënter?

    3. Hoezo niet des mensen? Waar haal je dat vandaan zeg. Moreel handelen doen wij mensen naar vermogen, aangestuurd door inzichten en individuele, of groeps belangen. Daar wij niet perfect kunnen zijn, blijft de gevestigde moraal altijd min of meer discutabel.

    4. Ja, beperkte vermogens leiden tot mensonwaardige toestanden, vervolgens kunnen we wat gaan rationaliseren maar dat helpt ons geen meter vooruit, integendeel. Wat we vandaag doen is gewoon mensonwaardig, heel eenvoudig verhaal.

    5. Ook weer onzin, sinds wanneer helpt rationeel denken en communiceren ons geen meter vooruit? 

    6. Heel eenvoudig, je had immers kunnen weten dat rationaliseren een psychisch afweermechanisme is waardoor de ratio tekort schiet in het nemen van verantwoordelijkheid. Rationaliseren betekent dat we alles een verklaring geven om het geweten te sussen. Op die manier zie je tonnen boeken verschijnen die allemaal hetzelfde zeggen maar finaal gebeurt er niets concreet. De onderzoeken kunnen dan zeer nobel en deskundig zijn, finaal worden ze niet gebruikt of toch niet voldoende waardoor we in deze miserie blijven zitten. Anders gezegd, de ratio wordt niet ten volle benut, de ratio verstikt zichzelf in een overvloed aan informatie. 

    7. Je draagt geen enkele oplossing aan die er op duidt, dat jij iets anders doet dan spiegelend rationaliseren. Dat wel zoals je zegt een psychisch afweer mechanisme is, dat vaak de werkelijkheid niet dient. Je zegt echter niets over het gedrag van de nuchtere, deterministisch opererende anderen, die het rationaliseren heel anders toepassen, en dan wel op een nuchtere, wetenschappelijke en zakelijke manier. Jij had ook kunnen weten dat de woorden die je meestal gebruikt, meerdere inhoudelijke betekenissen, en begrippen kennen. Lekker oppertunistisch en verwarrend te gebruiken tegenover opposities natuurlijk, tenzij die ook kunnen lezen. Spreek eenvoudig Nederlands prosument, niet met twee tongen als jou dat goed uitkomt. 
      
      

    8. Aan oplossigen is geen gebrek Antares, het zijn nu net die psychische afweermechanismen die elke doorbraak belemmeren. Er zijn nog een aantal elementen die daarbij komen kijken, finaal is dit alles een tragische absurditeit, en dat op zich is echt geen grap, dat is letterlijk te nemen. We weten al lang dat een monetaier reset noodzakelijk is om het tij te keren maar wie begrijpt nu zoiets? Ooit al over nagedacht of toch maar de macht als eeuwig excuus blijven inroepen?   
     Vandaag zijn we al bezig om iedereen een miljoen op de rekening te storten, allemaal geen probleem op zich ware het niet dat de ratio zichzelf om de tuin leidt. Lees anders zelf eens en kom dan wel/niet met al die rationaliseringen ….  voorwaardelijke lotto
      

    9. Psychische afweermiddelen die elke doorbraak verhinderen, schrijf je hopeloos pessimistisch. Hallo, gelukkig zijn er veel meer optimisten die terecht op het tegendeel wijzen. Hun glas is altijd halfvol, dat van jullie altijd half leeg. Dat is pas een tragische absurditeit in de praktijk bij uitstek. Wat jullie nodig hebben is juist een mind reset. Wat is de reële waarde van een monetaire reset, als de hele beschaving weg valt bij een plotselinge onvoorziene natuurramp? Niks, noppes, 0,0. Bij een monetaire reset vallen o.a. direct de geldreserves van bijvoorbeeld Elon Musk weg, en om nog maar niet te spreken van de andere belangrijke investeringen wereldwijd. Praktisch het overgrote deel van de wetenschap werkt aan oplossingen, maar het is voor jullie niet zichtbaar. Dat komt omdat je hun taal niet spreekt. Je begrijpt helemaal niet wat er gaande is, waardoor slechts een zwaar teleurstellend beeld voor jullie geestesoog op doemt, gebaseerd op los zand. De hele ruimtevaart komt op z’n gat te liggen als jullie plannetjes doorgang vinden, niemand kan het dan nog betalen. Dáár ligt echter onze toekomst, en de toegang tot een overvloed aan grondstoffen en energie. De aarde is te log om even opzij te schuiven, als er plotseling toch een stuk ruimtepuin aan komt stormen. Het is ook geen kwestie van of het gebeurd, het gaat met 100% zekerheid gebeuren. Dat probleem moet met voorrang aangepakt worden, monetaire problemen en machtsstructuren aanpakken gebeurd dan vanzelf. De natuur is onze voorwaardelijke lotto. Het geluk dat we nu nog hebben kan niet berekend worden in tijdsduur, het kan zo mis gaan.   

    10. Het overgrote deel werkt aan oplossingen? Ja, zoals ik net zei, aan oplossingen is geen gebrek maar de oplossingen worden niet mee opgenomen in het besluitvormingsproces. Allemaal niet zo moeilijk, het gevolg is dat we miljoenen mensen allerhande economische nonsens verkondigen, de oplossingen blijven gewoon op de tafel liggen. Het is gezien je repliek overduidelijk dat je niet eens begrijpt wat een monetaire reset inhoudt, er komen dan net reserves bij, naar hartelust. Zo zie je maar hoe dogmatisch er nog gedacht werd, het is werkelijk een drama.

    11. Overigens Antares, omdat ze hier op aarde nog steeds heilig geloven in hun vastgeroeste denkkaders is een natuurramp zelfs welkom, ook dat is positief nieuws in vergelijking met het drama dat men nu in stand tracht te houden. Zoals we weten komt – en dat is steeds zeer tijdelijk – de mensheid enkel tot samenwerking als er een rampspoed gebeurt, hierna valt men terug in hun onvolwassen gedrag. Het voordeel van een rampspoed is dat het de kans op meer inzicht vergroot, dit zonder garantie natuurlijk. Een voorbeeld hoe dat werkt zie je bij nood breekt wet, allemaal heel eenvoudig en dus geen raketwetenschap voor nodig. Anders moet je maar eens op bezoek gaan bij Germen, misschien zit die dame nog op z’n bed, vraag het haar dan zelf.

    12. Dacht je nou echt dat ik internet uit het stenen tijdperk heb of zo? Die monetaire reset is gewoon een utopische gedachtensprong, zeker geen uitvoerbaar iets. Het idee en de overtuiging dat iets noodzakelijk is, maakt het nog niet noodzakelijk. En nou ga ik van een fijn weekend genieten. Lekker op de bank met mijn vriendin naar boer zoekt vrouw kijken. ;)
      
     Ook een prettig en actief weekend gewenst, dames en heren activisten. :)

    13. Blijkbaar wel, je promoot dus het systeem dat miljoenen mensen treft om totaal absurde redenen. Tja, en maar rationaliseren, doe rustig verder en we zullen wat dat nog worden zal. We zijn alvast benieuwd, escapisme is ook zo een afweermechanisme, geniet ervan. :)

    14. De andere setup van het systeem heeft een bijzonder effect, door het denken op de eerste plaats te zetten, plaatsen we tegelijkertijd ook ethiek, mens en milieu centraal. En dat betekent wel wat, waar bij monopoly (2) geld en materie centraal staat, komt nu de mens en zijn welzijn centraal te staan. Een monetaire reset laat toe om dat op een vloeiende en vreedzame manier te realiseren, dit betekent een radicale verruiming van visie waardoor de sociale cohesie bekrachtigd en/of hersteld wordt. Deze ommekeer betekent een ethische upgrade van onze samenleving, er rest enkel de vraag of we daartoe bereid zijn en/of hiervoor voldoende draagvlak bestaat.  Voor die dame op Germen z’n bed is dat allemaal geen probleem, voor jou blijkbaar wel. Het is goed om weten hoe erg het gesteld is met de maatschappij.

    15. Voor wie zich nog in de ‘comfortzone’ bevindt, zal dat beslist zo zijn, voor anderen is dat heel anders. Het komt steeds op hetzelfde neer. Eenvoudig gesteld, naargelang doelstelling en/of mindset worden routineacties gangbaar die na verloop van tijd onhoudbaar kunnen worden, hierdoor wordt innovatie noodzakelijk maar biedt geen garantie op succes aangezien het beproefde overtuigingen onder druk zet. Een monetaire reset mag ons dan wel soelaas bieden maar dat verstoort het routinedenken, een proces dat mag rekenen op nogal wat verzet, twijfel en/of onbegrip. Het alternatief krijgt door deze tumult niet voldoende doorgang tot het collectieve bewustzijn waardoor het routinedenken van kracht blijft, net zoals de maatschappelijke spanning opgedreven wordt. Het wordt kunst om dit bijzondere transformatieproces in goede banen te leiden, volwassen bespreekbaarheid is een eerste stap.

    16. Lees mijn reactie maar op het artikel “Technologie van de toekomst”, nadat je de documentaire hebt gezien, en hebt laten bezinken…..

 1. De ruimte tijd is Lukas domein, en het terrein van de wetenschap. Maar beschik jij dan over een ectoplastische pro-cement 3D printer? Ik bedoel, anders wordt het niets zo, oplossingen worden tenslotte niet alleen gedroomd, maar ook aangedragen.

  1. Beste Germen, heb bij Rood is irrelevant nog iets toegevoegd om je daarbij te helpen, het is  zeer begrijpelijk waarom we onze planeet verwoesten. Ben gisteren nog koffie gaan drinken met die dame van je, ze heeft nog veel meer te vertellen maar je mag het nog niet zeggen aan de rest van de wereld.
    

 2. Ben weer eens geblokkeerd, maar nu gedeeltelijk. De server kan de shock wave flash niet laden. Maar verder; die ideeën deel ik ook met de inzichtelijk visionaire Alterlanders. Alleen zij kunnen theoretisch maar ook in de praktijk, redelijk objectief getoetst , gezamelijk flexibel wetenschappelijk, en van daaruit logisch economisch onderlegd, praktisch, technisch, doordacht, de problemen verhelpen. De Thorium reactor kan de oplossing voor al onze problemen zijn. Zeker als we bedenken dat de alternatieven niet toereikend zijn op termijn. Eén grote vulkaan uitbarsting snijdt ons al de weg naar alle zonne energie af, mogelijk voor maanden, maar dat kan ook jaren zijn. Alle opgelegde wetten en regels in alle maatschappijen, waarden en normen, geld en economiën, dat alles zal er dan niet meer zijn. De Thorium reactor kan gemakkelijk en zonder enig risico, enorme ondergrondse verblijven en kassen verwarmen en verlichten, voor honderden jaren desnoods. In plaats van schulden en machtschande verdampen met dromen, geef ik toch echt de voorkeur aan de voor de mensheid nuttig, en uitvoerbare wetenschappelijke praktijk. Het is overigens daarnaast ook een kwestie van elkaars inzichten mild en flexibel, en tolerant aanvullen, als één éénsgezinde soort, met diverse kwaliteiten en kenmerken. Ben benieuwd wie een serieus begin maakt, met het serieus ondersteunen van de Crowd funding gefinancierde, Thorium reactor productie plant. :)

 3. Jammer dat we kernenergie in de maag gesplitst krijgen, zelfs als dat iets beter is dan dat we nu hebben. Ik wordt veel liever wakker in een wereld waar we verstandig met onze energie kunnen omgaan en genoeg hebben aan lokaal opgevangen alternatieve energie. Liefst NIET in de vorm van elektriciteit als dat niet nodig is.
   
  Wel wil ik nog even in herinnering brengen dat Nederland een land zonder patenten geweest is. En dan bedoel ik niet in de prehistorie of zo, maar van 1869 tot 1910 (zie bijvoorbeeld http://www.patentparade.nl/geschiedenis/geschiedenis.html). In die tijd is het bepaald niet slecht gegaan. Integendeel, veel bekende firma’s stammen uit die tijd (Philips bijvoorbeeld). Helaas hebben politici geen geheugen, of wordt dat om de 4 jaar weer gewist.

   1. Grappig. Het is in de hele geschiedenis nog nooit zo slecht gegaan als in de industriële revolutie. De levensverwachting is achteruit gehold, net zoals de kwaliteit van producten en met name voedsel, grond werd de gewone man afgenomen, onderwijs was maar lastig, en zelfs als je werk had was je op de liefdadigheid aangewezen. Lees er Das Kapitaal maar op na. Of beter, de referenties, want alle britse overheidsrapporten uit die tijd staan tegenwoordig online.
     
    O, voor een piepkleine minderheid ging het wel goed. Maar die is qua aantal volledig te verwaarlozen.
     
    Ik denk eerder dat het beter ging omdat we juist uit de industriële revolutie aan het kruipen waren. Het opgeven van monopolies van megabedrijven (patenten dus) was daar één onderdeel van.

Laat een reactie achter