Afrika is een enorm continent, zoals hier goed te zien is. De kans is groot, dat in 2050 het belang van Afrika, met twee miljard inwoners, dat van Europa gaat overschaduwen. Bron: NASA

Wat zijn de twintig landen met de meeste mensen in 2050?

Hier in Europa daalt de bevolking, of blijft dezze gelijk, maar Europa, Rusland, Japan en China vormen hiermee een uitzondering in de wereld. In zuidelijker streken, vooral in Afrika onder de Sahara, explodeert de hoeveelheid mensen. Zo wonen er in het kleine land Uganda in 2050 meer mensen dan in Frankrijk en Duitsland bij elkaar.

Afrika zal in 2050 dan ook een veel grotere rol spelen dan nu, mogelijk zelfs een grotere rol dan het veel kleinere Europa. Europa is vruchtbaar en dichtbevolkt, maar in Afrika worden nu zoveel mensen geboren, dat de bevolking van Afrika naar schatting ver over de twee miljard heen zal gaan, drie keer die van Europa.

Afrika is een enorm continent, zoals hier goed te zien is. De kans is groot, dat in 2050 het belang van Afrika, met twee miljard inwoners, dat van Europa gaat overschaduwen. Bron: NASA
Afrika is een enorm continent, zoals hier goed te zien is. De kans is groot, dat in 2050 het belang van Afrika, met twee miljard inwoners, dat van Europa gaat overschaduwen. Bron: NASA

NB: dit zijn ramingen voor 2050 die uitgaan van een wereld die niet veel zal verschillen van nu. De combinatie van een explosieve technologische ontwikkeling met een sterke bevolkingsgroei is uitermate gevaarlijk. De komende dertig jaar worden erg spannend en zullen vermoedelijk de geboorte van kunstmatige intelligenties die slimmer zijn dan mensen met zich meebrengen. Ook zullen er meer conflicten uitbreken. We zullen, om een Chinese uitdrukking te gebruiken, interessante tijden meemaken. De vraag is daarmee, hoeveel deze voorspellingen waard zullen zijn na bijvoorbeeld massamigraties en vernietigende wereldoorlogen.

7 gedachten over “Wat zijn de twintig landen met de meeste mensen in 2050?”

 1. Dat gaan idd nog hele spannende tijden worden. Ik hoop dat Europa heel snel hele hoge, hele stevige hekken aan de grenzen gaat plaatsen en zich voorziet van de modernste wapensystemen. Anders worden we onder de voet gelopen en gaat het hier nog heeeeel erg druk worden.
  En om te beginnen moeten we ons best doen om de IS-lam niet meer te laten groeien in Europa. Want dat zou het eind van de Europese beschaving betekenen en een rem of zelfs een totale stop op alle vooruitgang.

  1. En de wereldgemeenschap moet nu eens een keer groots inzetten op geboortebeperking. Van nu af aan alle ontwikkelingshulp alleen nog in de vorm van voorlichting, sterilisaties, de pil en dergelijke, en desnoods zelfs abortussen…. In China is het gelukt een verdere, exponentiële bevolkingsgroei te voorkomen; een harde aanpak, ja, maar zeer effectief.

 2. Razorr het gaat niet om de geboorte beperking maar meer om het ‘op tijd dood gaan’.
  Ga het niet opzoeken maar is al eens onder zocht [semi wetenschappelijk forum geplaatst] tenslotte is dat een kwestie van leeftijden nagaan en bevolkings aanwas.
  China gaat zijn ‘geslaagde’ een kind politiek nog betalen de komende decennium.
  Sommige zaken zijn alles behalve een voorspelling.

  1. Daar heb je idd wel gelijk in Willem. Bij ons in het Westen heeft ‘de pil’ volgens mij een grote bijdrage geleverd aan de vergrijzing. (In dit geval bleek het standpunt van de RK-kerk om de pil te weren achteraf nog niet eens zo verkeerd.)
   Echter had China niet doorgepakt dan was de extreme armoede nog zeer groot en had hoogstwaarschijnlijk nog veel meer mensen getroffen. De vergrijzing zal ze idd flink geld kosten maar dat is een onvermijdelijk gevolg van het intomen van de ZEER grootschalige overbevolking en zijn voortbrengselen waaronder ZEER grootschalige extreme armoede.

 3. Ik wil hier graag even zeggen dat m’n links over dat maanartikeltje (van gisteren) van àlle kanten (opzettelijk?) worden geblokt door de “moderatie” van deze site.

  Zelfs reacties met maar één linkje komen er niet meer doorheen.

  Schànde.

  Het wordt tijd voor een Frisse Wind op visionair.

  “Sorry”.

  Waarvan akte.

 4. Iedereen ziet als het gaat over de toekomst visioenen voor zich van hi tech steden en utopische taferelen, maar als dit klopt zullen veel meer mensen wonen in omstandigheden die gekenmerkt worden door extreme armoede.

Laat een reactie achter