In het woestijnachtige landschap rond Sevilla leveren de heliostaten negen maanden per jaar continu vermogen.

Zonnecentrale levert energie midden in de nacht

Een zonnecentrale in Andalusië krijgt voor elkaar wat tot nu toe logisch voor onmogelijk werd gehouden: energie produceren midden in de nacht. Voor 25 000 huishoudens. Hoe krijgen ze dat voor elkaar?

In het woestijnachtige landschap rond Sevilla leveren de heliostaten negen maanden per jaar continu vermogen.
In het woestijnachtige landschap rond Sevilla leveren de heliostaten negen maanden per jaar continu vermogen.

Zonnecentrale lost piekstroomprobleem elegant op
Toegegeven: je moet er bijna twee vierkante kilometer land voor klaar hebben liggen en driehonderd miljoen euro kunnen regelen bij de bank, maar dan beschik je ook over een indrukwekkende zonnecentrale. De Gemasolar Power Plant bij de Spaanse stad Sevilla in het zonnige Andalusië wekt voldoende elektriciteit op om maar liefst 25 000 huishoudens van energie te voorzien.

De zonnecentrale bestaat uit concentrische ringen heliostaten – spiegels die zo met de zon meebewegen dat ze licht altijd naar een centrale toren weerkaatsen, waar gesmolten zout tot negenhonderd graden Celsius wordt verhit. De spiegels weerkaatsen 95% van alle licht en zijn dus in deze eerste stap veel efficiënter dan een zonnepaneel. In de tweede stap wordt de zonnestraling geabsorbeerd door het vloeibare zout. In theorie is ongeveer tweederde van de hitte-energie af te tappen en in elektriciteit om te zetten.In de praktijk is dit veel lager, maar het rendement is toch vergelijkbaar met dat van hoogwaardige zonnepanelen.

Tegelijkertijd accu
De zonnecentrale werkt 270 dagen per jaar, dat is ongeveer driekwart van de tijd. Dat is driehonderd procent beter dan vergelijkbare alternatieve energieopwekkers. Dit is te danken aan het zonnige klimaat in Zuid-Spanje. Heel bijzonder is dat de centrale ook midden in de nacht energie kan leveren. Dat komt omdat de energie wordt opgeslagen in de vorm van zeer heet gesmolten zout. Overdag wordt een overschot aan energie geproduceerd en in de vorm van gesmolten zout opgeslagen. In de nacht kan deze energie worden afgetapt door het gesmolten zout een stoomturbine te laten verhitten.

De concentrische cirkels van de Gemasolar zonnekrachtcentrale hebben veel weg van een bovenmaats kunstproject.
De concentrische cirkels van de Gemasolar zonnekrachtcentrale hebben veel weg van een bovenmaats kunstproject

Toepasbaarheid kan zelfs nog groter
De uitvoering zou zelfs nog goedkoper kunnen en ook het grondgebruik minder als de heliostaten boven op de gebouwen van een bestaande of nieuw te bouwen stad zouden kunnen worden geconstrueerd. Ook zouden de heliostaten welkome schaduw leveren aan de inwoners van een dergelijke stad, wat airconditioners uitspaart. Mogelijk kunnen de metalen spiegels in de nacht dienen als condensatiekernen voor waterdamp, waardoor ook drinkwater zou kunnen worden geproduceerd. Ook kan de grond worden gebruikt voor tuinbouw, mogelijk overdekt met plastic om water te sparen. Op die manier zou het land twee keer benut kunnen worden en zelfs de stad van voedsel kunnen voorzien.

Bronnen
Torresol Energia
Daily Mail

10 gedachten over “Zonnecentrale levert energie midden in de nacht”

  1. Er is een simpele manier om zonnepanelen per direct rendabel te maken.
    Intelligente stroom meters die reageren op marktwerking en per uur je tarief bijstellen aan de hand van beschikbaar opwekkingsvermogen en contract met de leverancier,evt aangevuld met automatische relais die je boiler/airco en andere stroomvreters bij goedkoop tarief inschakelen.
    De techniek is er al en zon schijnt er meestal wel als het zoals dit jaar langdurig droog is en veel langs rivieren gelegen basislast centrales onder capaciteit draaien wegens te kort koelwater.
    Bovendien zijn zonnepanelen stil en niet tweehonderd meter hoog zoals de windturbines die onze oosterburen momenteel bouwen op de grens nabij Bourtange.
    Persoonlijk erger ik mij er niet aan maar als ik mag kiezen tussen potentieel falende windmolens of een zonnepaneel dan ga ik toch liever voor iets dat geen hakselaar wordt als het faalt.
    http://www.youtube.com/watch?v=c3FZtmlHwcA

  2. @Picobyte Hoezo is er altijd sprake van keuze tussen zonnepanelen of windmolens. Voor een stabiele en duurzame energievoorziening zijn zij allebei nodig. Het probleem is alleen met windmolens is dat zij log, groot, lelijk en lawaaierig zijn en de trend lijkt vooralsnog om ze nog groter en lelijker te maken. Ik denk persoonlijk dat de oplossing de andere kant op ligt.

    Windmolens moeten kleiner en strakker worden, totdat zij het formaat hebben van een schoorsteen op een dak van een huis. Op die manier krijg je honderden kleine windgeneratoren ipv 1 grote.
    De rotors kunnen ook uit het zicht worden weggewerkt, zodat men niet tureluurs wordt van al die draaiende windmolens om je heen.

    Minder, groter, centraler…. Dat zijn de mantra’s geweest van de mens. Maar we moeten toe naar de wijsheid van de natuur: meer, kleiner en decentraal

    1. Het is juist met wind energie zo dat als het groter word, het ook efficienter en goedkoper is.
      1 meter in diameter vangt een windoppervlak van 0.78m2
      (diameter delen door 2 en dat maal pi in het kwadraat.
      pi * 0.5 * 0.5 = 0.785398163

      verdubbel je de diameter van 1 naar 2 meter dan word het oppervlakte al 4 keer zo groot (en dus ook de efficientie)
      pi * 1 * 1 = 3,14159265

      maak je er 3 meter van in diameter dan word het al 7 meter dat het opvangt
      pi * 1.5 * 1.5 = 7.06858347

      4 meter in diameter geeft al weer meer dan 12 vierkante meter wind.
      pi * 2 * 2 = 12,5663706

      http://www.lowtechmagazine.be/2009/05/testresultaten-kleine-windturbines.html
      hier staat een vergelijking tussen windmolens van verschillende formaten met de resultaten.

      Een gemiddeld Nederlands huishouden consumeert 3.400 kilowattuur per jaar
      hieronder de opbrengst en de kosten:

      Energy Ball v100 (4.304 euro) : 73 kWh per jaar, of een gemiddeld vermogen van 8,3 watt.
      Passaat (9.239 euro) : 578 kWh per jaar, gemiddeld vermogen van 66 watt.
      Skystream (10.742 euro) : 2,109 kWh per jaar, gemiddeld vermogen van 240,7 watt.

      Energy Ball : 47 windturbines (202.288 euro)
      Passaat : 6 windturbines (55.434 euro)
      Skystream : 2 windturbines (21.484 euro)

      en de diameters van de molens
      Energy Ball : 1 meter
      Passaat : 3.12 meter
      Skystream : 3.7 meter

      een grote windturbine met een diameter van 18 meter kost 190.000 euro en levert 16324 watt of 143000 kwh per jaar.
      dit is genoeg voor 42 huishoudens.
      deel de kosten van de molen door 42 en je komt uit op 4523 euro, dat zijn dus de kosten van 1 Energy Ball.

      het is met windmolens dus een bewezen feit dat als je ze groter maakt ze meer opleveren (constuctie word ook duurder maar de efficientie neemt met een grotere factor toe).

  3. ik wacht nog steeds op kernfusie, dat lijkt meer een rendabele en efficient genoege optie om de opvolger van olie te worden.

    ook thorium kerncentrales lijken uiterst efficient te zijn.

    zon en windenergie is leuk natuurlijk.. maar het is simpelweg te duur om de wereld vol met die dingen te zetten.

    kosten/baten hé

  4. lange wapper

    Inderdaad VICCI : alternatieven en “besparingen” kosten ons heeeeel veeeel geld ! De producenten zijn er natuurlijk mee gebaat en ik vraag me soms af of dàt nu juist niet de bedoeling is ! Dié mannen hebben al wat verdiend sedert het begrip “milieu” in de mode is !

  5. yep, het is gewoon onrealistisch om door te gaan met zon/wind totdat de efficiency dusdanig drastisch verbetert is dat het een vervanger voor de olie kan worden.

    ik weet dat de prijs naar beneden gaat om zonnepanelen te produceren komende jaren en de efficiency omhoog gaat, maar of het aantrekkelijk wordt op grote schaal waag ik te betwijfelen.

  6. @Vicci.
    Niks yep, je hebt er gewoon totaal geen verstand van en je roept maar wat waarvan je niets af weet.

    Zonnepanelen zijn binnen 1 tot 2 jaar al renderend in NL. Dit komt omdat er nu eindelijk gebeurt wat al minstens 10 jaren had moeten gebeuren, nl. dat als iemand met zonnepanelen energie produceert die hij niet zelf nodig heeft op dat moment, tegen dezelfde prijs kan terugleveren aan het openbare net dan die hij betaalt aan het energiebedrijf voor de conventionele stroom. Dit gaat d.m.v. saldering.

    Zonnepanelen zijn de afgelopen 2 jaar meer dan gehalveerd in prijs. En aan deze ontwikkeling is voorlopig geen einde omdat PV’s terecht zijn gekomen in de economische wet van dalende kosten bij grotere omzetten.

    Conventionele energie wordt, met alle marktschommelingen op en neer, onvermijdelijk duurder want wordt langzamerhand steeds duurder. Binnen 1 tot 2 jaar zullen deze twee lijnen elkaar al passeren.

    Duitsland, Denemarken en China om enkele landen te noemen investeren miljarden in windenergie. China alleen al 400 miljard het komende decennium. Goh wat moeten dat toch domme landen zijn.

    Het aandeel duurzame energie ligt in vrijwel alle landen van de EU hoger dan in NL. Over 25 jaar is ons aardgas zo’n beetje op. Dan kunnen we dure energie van buiten inkopen: gas, steenkool, olie of kernbrandstof. dat wordt vet betalen i.p.v. miljarden opstrijken uit aardgasbaten.

    Kernfusie? Dat is al 40 jaar een “grote belofte”, het wil maar niet vlotten. Thorium? Ook nog veel ontwikkelingswerk te verrichten. Dat duurt nog wel een jaar of wat en dan moeten de centrales nog worden gebouwd. Pas over 20 jaar schat is zo.

Laat een reactie achter