Komt schoonheid in de toekomst nog steeds uit een potje? Of krijgen we haar met afstandsbediening?

De toekomst van: schoonheid

Mooi zijn is erg handig. Je krijgt veel meer aandacht van het andere geslacht, verdient meer en je wordt gelukkiger. Geen wonder dat alles uit de kast wordt getrokken om het uiterlijk waar mensen mee ter wereld komen, in gunstige zin bij te stellen. Welke toekomstige ontwikkelingen zullen lelijkerds veranderen in fotomodellen?

Waarschijnlijk kunnen onze kinderen of kleinkinderen met één druk op de knop het uiterlijk van hun lichaam veranderen.
Waarschijnlijk kunnen onze kinderen of kleinkinderen met één druk op de knop het uiterlijk van hun lichaam veranderen.

Lelijkerds worden onterecht gestraft
Als het op uiterlijk aankomt zijn wij mensen onverbeterlijke racisten. Mensen met symmetrische gezichten en goedgebouwde lichamen doen het op zo ongeveer alle terreinen beter. Als schoolkind krijgen ze al hogere cijfers.  Ze zijn rijker, verdienen meer, maken sneller carrière en kennen een gelukkiger liefdesleven. Een politicus met een lelijk gezicht zal nooit een publiekslieveling worden, zoals minister van defensie Hillen merkt. De carrière van TV-presentatrice Katie Piper is afgelopen na een kwaadaardige aanval met zuur door haar ex-vriendje. Een verstandig politicus brengt geregeld een bezoekje aan de schoonheidssalon of plastisch chirurg. Niet te opvallend uiteraard, anders wordt hij voor ijdeltuit versleten.

Geen wonder dat mensen er alles aan doen om er mooier uit te zien. Een groot deel van de reclametijd op televisie wordt besteed aan commercials voor producten om er knapper uit te zien of lekkerder te ruiken. Ook plastische chirurgie breekt steeds meer door. Neuscorrecties, borstvergrotingen (of -verkleiningen), liposuctie worden steeds normaler.

Toekomstige schoonheidsmiddelen
Mensen zijn nu veel oppervlakkiger dan vroeger, omdat ze veel meer mensen tegenkomen en een veel vluchtiger contact met ze hebben. Deze trend zal doorzetten, omdat globalisering en een steeds verder op hol slaande economie het tempo gaan bepalen.  Hierdoor zal de rol van uiterlijk nog meer toenemen. Een eerste indruk is belangrijk om een snelle schifting te maken tussen interessant en oninteressant.

Komt schoonheid in de toekomst nog steeds uit een potje? Of krijgen we haar met afstandsbediening?
Komt schoonheid in de toekomst nog steeds uit een potje? Of krijgen we haar met afstandsbediening?

Programmeerbaar haar, lippenstift, nagels en huidskleur
Als gevolg hiervan zullen mensen in eerste instantie nog meer aandacht besteden aan hun uiterlijk. Plastische chirurgie wordt gemeengoed. Mogelijk komen er haarprotheses waarvan de kleur met een afstandsbediening is in te stellen. In een oogwenk van ravenzwart sluik haar naar een roodharige krullenbol, bijvoorbeeld. Dit kan straks ook met lippenstift. Quantum dots krijgen een andere kleur als ze van grootte veranderen. Met nanotechnologie zou je de grootte van quantum dots in lippenstift aan kunnen sturen, bijvoorbeeld door er met een staafje dat een bepaalde frequentie UV-licht uitzendt en ze zo uit laat zetten of juist in doet krimpen. Of wellicht ontwikkelen chemici een type lippenstift dat van kleur verandert als de lichaamstemperatuur stijgt.

Met nagels is dat nog makkelijker. Nagels kunnen worden bedekt met een ‘slim’ materiaal waar zelfs een heel kleine microprocessor in kan worden verwerkt. Ook onze huid kan net als bij kameleons of bepaalde octopussen worden geïmplanteerd met een soort chromoforen, die op commando van kleur kunnen veranderen.Waarschijnlijk komen er behandelingen om de huid duurzaam te verjongen, bijvoorbeeld door de telomeer-klok van cellen terug te zetten. Antirimpelbehandelingen zijn dan niet meer nodig. Als ons hele lichaam een verjongingskuur krijgt,

Lelijkheid als nieuwe trend
Als cosmetica massaal ingezet worden, zal de onderlinge wapenwedloop steeds feller worden. Er zit veel waarheid in het gezegde dat mooie meisjes allemaal op elkaar lijken. Als je van iemand houdt, leer je vanzelf van de lelijke dingen in haar of hem te houden. Waarschijnlijk komt er een protestbeweging van mensen die bewust lelijk willen zijn of hun rimpels willen tonen. Wordt lelijk het nieuwe mooi? Het zou best eens kunnen…

16 gedachten over “De toekomst van: schoonheid”

 1. Niet alles hoeft leuk te zijn als je een beetje mooi bent; je ouders vinden niemand goed genoeg voor je, en nadat je toch gehuwd bent beschouwt je partner je als zijn bezit en stopt je in een gouden kooi.
  Andere vrouwen kunnen je als een bedreiging gaan zien, soms lukt een sollicitatie niet.
  Door alles heen probeer je toch gelukkig te blijven, bovendien zit echte schoonheid van binnen.
  Om je goed te voelen en dat uit te stralen moet je toch je uiterlijk niet verslonzen, dat is jammer van je mooie innerlijk. Dus altijd hoe dan ook slank blijven, goed gekleed en lekker ruikend. Een partner die zijn vrouw een cadeautje geeft heeft ook een andere bindende kracht dan een partner die zijn vrouw wil opsluiten.
  Een gelukkig mens is altijd mooi, en gelukkig wordt je vooral door emotionele en geestelijke verbondenheid.

 2. Onvoorwaardelijke liefde ziet er meestal zo uit:
  Een vader houdt van zijn kind. Maar een vader zegt:” Zolang je onder mijn dak woont, doe je dat volgens mijn regels!”
  Vrienden zeggen: “Ik zal er altijd voor je zijn. Je mag me midden in de nacht wakker bellen.” Maar ook: “We verwachten dat we ook op jou kunnen rekenen”.
  Geliefden zeggen tegen elkaar:” Ik hou voor altijd met heel mijn hart en ziel van jou”. En ze leggen bij het trouwen ook vast wat een ieder in de relatie inbrengt, mocht de liefde ooit over gaan.
  En Jezus zegt: Ik en mijn vader houden onvoorwaardelijk van jullie, maar dan moet je wel doen wat ik jullie zeg.

  Acceptatie kent dus een paar basisregels,
  voornamelijk gelegen op het gebied van gedrag en innerlijke houding.

  1. Onvoorwaardelijke liefde en acceptatie vergt denk ik heel veel vertrouwen. En ook een geliefde die dat vertrouwen waarmaakt. Echt onvoorwaardelijk is daarom heel moeilijk. Maar het kan wel, als je allebei toegewijd bent. Het is in ieder geval nog steeds mijn ideaal :)

   1. Dromen jullie maar lekker verder :) Onvoorwaardelijke liefde bestaat niet, heeft nooit bestaan en zal ook nooit bestaan. 1 van de 2 partners zal altijd iets aan de ander willen veranderen, verbeteren, beleren, voorwaardes stellen om ervoor te zorgen dat de ander niet vreemd gaat of wat dan ook. Al stel je maar als voorwaarde dat je geen voorwaardes aan elkaar mag stellen.

    1. Inderdaad is er de impliciete voorwaarde, dat de condities die de onvoorwaardelijke liefde mogelijk maken, in stand blijven. In de praktijk is onvoorwaardelijke liefde inderdaad onbereikbaar. Maar het komt een doodenkele keer wel voor, nl. als beide partners zelfs niet de behoefte hebben de ander te kwetsen.
     Maar volgens mij bedoelt Julie hetzelfde als jij, Barry. Ook volgens haar zijn er basisregels.

    2. germen,

     Julie en ik bedoelen niet helemaal hetzelfde.

     Ik zeg gewoon waar het op staat en Julie contradicteert zichzelf in 1 zin. Wat Julie nu precies bedoeld is voor mij nog niet helemaal duidelijk.

     quote:
     Onvoorwaardelijke liefde ziet er meestal zo uit:
     Een vader houdt van zijn kind. Maar een vader zegt:” Zolang je onder mijn dak woont, doe je dat volgens mijn regels!”

     Of Julie heeft met het woord onvoorwaardelijke een schrijffout gemaakt en bedoelde ze eigenlijk voorwaardelijke liefde of ze bedoelde het wel zo en dan klopt het gewoon niet wat ze schreef. Acceptatie is namelijk iets heel anders dan liefde alhoewel acceptatie en liefde soms een hele fijne grens hebben.

    3. Julie zegt hier als ik het goed begrijp, dat er altijd, per definities, beperkende regels worden gesteld aan zogenaamd onvoorwaardelijke liefde. En ze geeft drie voorbeelden.
     Volgens mij is ze het dan eens met jou en niet met mij :)

    4. germen,

     zogenaamd onvoorwaardelijke liefde, als het woord zogenaamd er meteen bij had gestaan dan had ik het meteen beter begrepen.

     nu zou ik nog graag een opmerking willen plaatsen over iets wat jij zei wat ik niet helemaal begrijp:

     quote:In de praktijk is onvoorwaardelijke liefde inderdaad onbereikbaar. Maar het komt een doodenkele keer wel voor, nl. als beide partners zelfs niet de behoefte hebben de ander te kwetsen.

     Is onvoorwaardelijke liefde voor jou nu wel of niet onbereikbaar?

     Zoals ik het zie staat de behoefte om elkaar niet te kwetsen erbuiten. Of niet de behoefte hebben om elkaar kwetsen. (subtiele woordspeling maar een wereld van verschil)

     Wat bedoel jij dan precies met je woorden?

    5. Als mensen bedoelen wat ze willen zeggen maar niet zeggen wat ze bedoelen dan kan mijn logica het niet meer bijbenen.

 3. Julie,

  Waar staat de vraag: “Kan liefde onvoorwaardelijk zijn?“

  Maar goed, om je antwoord te geven op een vraag die nog niet is gesteld: Nee liefde kan niet onvoorwaardelijk zijn zoals ik al eerder zei. Voor de dromers onder ons heb ik ze al uit de droom geholpen dus hier is niet meer over te discussieren. Alleen degenen die mijn statement niet gelezen hebben zullen het voorzichzelf moeten uitzoeken en als ze simpele praktische logica gebruiken zullen ze tot dezelfde conclusies komen. Zoals jij ook al zei: Er zijn altijd basisregels.

 4. Regels zijn er ter bescherming, bij misbruik ter onderdrukking en het de wil opleggen aan de anderen. Met de tijd komt dan de keerzijde.
  Liefde was zonder tegen dienst geven. Toen liefde op was, werd liefde een hebbedingetje waar men even blijdschap door kreeg. Liefde is nu kunnen geven zonder het leven moeten laten aan een misbruiker der liefde…heen en weer.
  Voor mij is de liefde een fantasie geworden welke onmogelijk is gemaakt door regels der onderdrukking….. 
  conclusie: leven met kennis zonder regels. Een benadering der liefde… Zijn wij niet allen kinderen……? Ook al wil de mens zich veelal verhogen tot de andere wezens…… bloempje.

Laat een reactie achter