discriminatie lelijke mensen

Discriminatie lelijke mensen: alledaags racisme

We doen het allemaal onbewust: we trekken mooie mensen voor op lelijkerds. Je reinste racisme. Toch is er nauwelijks iemand die tegen discriminatie lelijke mensen protesteert.

Elke dag vindt een stille vorm van discriminatie plaats waar geen enkele groep tegen protesteert. Lelijke mensen verdienen, blijkt uit onderzoek, zo’n 20% minder dan mooie mensen, ze komen moeilijk aan een partner en worden door hun medemensen vaak minachtend of met afkeer behandeld.  

Discriminatie lelijke mensen schering en inslag

discriminatie lelijke mensen
Knappe mensen verdienen meer, worden vriendelijker behandeld en krijgen meer aandacht van het andere geslacht. – Pixnio.com, CC0

Opstellen met een fotootje van een knap kind krijgen een hoger cijfer dan exact hetzelfde opstel met de foto van een lelijk kind.  Als acteur of fotomodel, maar ook als politicus, verkoper of manager wordt een carrière veel moeilijker (alhoewel niet onmogelijk).

Kortom: discriminatiecijfers die als ze van toepassing waren op een erkende minderheid in Nederland, hadden geleid tot een spoeddebat of erger.

Niemand zal van zichzelf makkelijk toegeven dat hij of zij lelijk is. Toch zijn wij mensen het, blijkt uit antropologische onderzoeken, over het algemeen redelijk eens over wat mooie of lelijke mensen zijn. Toen vrouwen van een indianenvolk uit de Amazone foto’s van Griekse mannen te zien kregen en werd gevraagd wat de knapste mannen waren, wezen ze dezelfde foto’s aan als westerse vrouwen.

Wat maakt iemand knap of lelijk?

Over het algemeen is het de combinatie van lichaams- en gezichtsdelen wat iemand mooi of lelijk maakt. Mooie mensen hebben een symmetrisch gezicht, een gladde, jonge huid en een atletisch lichaam. Bij vrouwen moet de taille-heup verhouding laag genoeg zijn.

Mooie vrouwen hebben meestal een eivormig gezicht en vochtige lippen, voor vrouwen seksueel aantrekkelijke mannen een hoekig gezicht. Al deze kenmerken komen vooral voor bij gezonde mensen. Volgens evolutiebiologen is de reden dat we zo de partner met het geschiktste genenpakket kunnen selecteren.

Discriminatie lelijke mensen in feite dus racisme

Slachtoffer van een zuuraanval in het Iraanse parlement. – Wikimedia Commons

Hoe we er uitzien is zeer sterk afhankelijk van ons genetisch materiaal. Dingen als haarkleur, huidskleur, bouw van het lichaam, het gezicht en de vorm van de neus, bijvoorbeeld, zijn alle overerfbaar. Iemand kan lelijk zijn door erfelijkheid, door ziekte of door een ongeluk. In feite is discrimineren van lelijke mensen dus racisme.

Het beste zou natuurlijk zijn dat wij mensen niet op iemands uiterlijk letten. Helaas zijn wij genetisch zo geprogrammeerd dat wij dat wel doen. De hersens van mannen reageren bijvoorbeeld onbewust opgetogen op mooie vrouwen, de reden dat er mooie pitspoezen worden ingehuurd om dure auto’s en dergelijke te promoten.

Misschien dat in de toekomst plastische operaties voor iedereen die onder een kritieke schoonheidsindex scoort, in het basispakket kunnen komen. Nog een stap verder, en ethisch zeer twijfelachtig, is genetische manipulatie om het uiterlijk van een kind knapper te maken.

Misschien lost het probleem zich wel vanzelf op. De virtuele wereld wordt namelijk steeds belangrijker. Lelijke mensen kunnen een oogverblindend mooie avatar gebruiken of misschien worden er kunstprotheses ontwikkeld, geavanceerdere versies van toupetjes.

6 gedachten over “Discriminatie lelijke mensen: alledaags racisme”

 1. Uitnodiging: Verzoek tot deelname Vredesloop tegen Racisme en Discriminatie.
   
  Vier Diversiteit van Mens Zijn tijdens Int. Dag tegen Racisme en Discriminatie  
   
  Beste mensen,
   
  Mijn naam is Anita Chedi en ik ben ambassadeur van de Stichting Malaica.
  In samenwerking met vrijwilligers en belanghebbenden organiseer ik een vredesloop op woensdag 21 maart 2012 in Den Haag.
  Dit in het kader van de Internationale dag tegen racisme en discriminatie.
  Deze actie wordt belangenloos ondersteund door diverse organisaties en particulieren.
   
  Met deze vredesloop willen wij aandacht vragen voor zaken zoals: bewustwording van jezelf met betrekking tot seksuele geaardheid, geloof en afkomst.
   
  Tevens willen wij ons  medeleven tonen aan sociaal zwakkeren en sociaal gevoeligen, willen wij streven naar gelijkheid, gelijke behandeling en gelijke rechten.
  Na de vredesloop zal onze petitie worden aangeboden aan de Tweede Kamer (Binnenhof).
   
  Wij zullen het appreciëren als u en uw organisatie deel zouden willen nemen aan deze vredesloop en het ondertekenen van de petitie.
  Link petitie:
  http://petities.nl/petitie/vier-diversiteit-van-mens-zijn-tijdens-internationale-dag-tegen-racisme-discriminatie
   
  Mijn voorkeur gaat er naar uit dat iedere organisatie of instelling zichzelf presenteert door middel van een groep deelnemers.
  Beken kleur middels spandoeken, vlaggen, ballonnen, muziek en/of dans.
  Dit laatste is uiteraard niet verplicht. Door aanwezig te zijn viert u immers al diversiteit van mens zijn.
   
  Het zal voor mij een eer zijn als ik uw naam of die van uw organisatie mag toevoegen aan de sympathisantenlijst.
  Deze zal aan de wethouder van Den Haag gepresenteerd worden.
   
  Ik hoop jullie te verwelkomen op 21 maart 12 als ambassadeurs tegen Racisme en Discriminatie.
   
  Programma Vredesloop 21 maart 2012
  13.00 Verzamelen Vredespaleis te Den Haag
  13.30 Speeches
  14.00 Start Vredesloop bij het Vredespaleis en eindigt bij de Tweede Kamer
  15.00 Indienen Petitie Tweede Kamer
  15.10 Dankwoord Shiwally
  15.15 Gezamenlijk Ballonnen loslaten en napraten.
   
  Contact gegevens:
  Anita Chedi Shiwally
  Tel: 06 44 31 22 18 of mail: lbgtprojects@gmail.com
  http://www.shiwally.com

 2. “ Misschien lost het probleem zich wel vanzelf op “
   
  Wees getroost; van mensen welke in de hemel zijn geweest (zijn boeken over) las ik dat de vrouwen daar volmaakt mooi zijn. Dat zou volgens mij ook niet anders kunnen, omdat daar alle ellende over is en alles goed.
  Ze zijn niet sexy, werd er nog bij geschreven, maar gewoon betoverend mooi. Dat moet ook kloppen denk ik dan weer, want onze Heer zei Zelf reeds, dat in de hemel geen huwelijken meer bestaan. (u weet wel, uit dat verhaal van die vrouw welke (volgens orde) in opvolging met zeven broers getrouwd was geweest).
   
  Overigens, jullie willen het misschien niet oppikken mannen, maar mijn voormoeder Eva was in tegenstelling tot die harige halfaap van jullie, in het paradijs een spetter jongens, zo volmaakt geslaagd, alsof ze door de hoogste God zelf was ontworpen. Erger: dat wás ze gewoon ook!!

  (het was aanvankelijk zelfs ‘doodzonde’ om ze aan te willen kleden :)

  1. Ben,

   God bestaat niet en er is geen hemel of hel.

   Discriminatie van lelijke mensen is een alledaagse vorm van sociaal darwinisme. Survival of the fittest. Leuk is het niet, wel reëel.

 3. Paul, jij hebt een kritische blik, zie ik en je ziet er niet naar uit, dat jij je met een b-merk laat afschepen. Je zult dus zeker meer dan gelijk hebben.

  maar let op: Abram had ook zo’n mooie, lieve. En wat deed die donderse koning van Egypte? (hopelijk heb je ook geen buurman die boomgaardenier is, met de tijd van de bloemetjes en de bijtjes voor de deur)

  wees dus oerzuinig op je kostbare bezit!                                   groetjes, ben

Laat een reactie achter