Nog vreemder is dat beide satellietstelsels meer licht uitstralen dan vrijwel alle andere satellietstelsels. Het lijkt er steeds meer op dat ons melkwegstelsel een buitenbeentje is.
Ons melkwegstelsel is niet alleen. Het maakt met de Andromedanevel onderdeel uit van de Lokale Groep, onze familie van melkwegstelsels.
Ons melkwegstelsel heeft voor zover we weten twee satellietstelsels: de Grote en de Kleine Magelhaese Wolk. Dit zijn kleine, onregelmatige melkwegstelsels die (denken de meeste astronomen) langzaam op worden geslokt door ons eigen melkwegstelsel.
Met de Grote Magelhaese Wolk is wat opmerkelijks aan de hand, stelt de Canadese topastronoom Sidney van den Bergh. Deze is namelijk extreem helder. Er zijn nauwelijks satellietstelsels te vinden die helderder zijn dan dit dwergmelkwegstelsel.
Beide dwergmelkwegstelsels zijn ook erg gasrijk en metaalarm (astronomen noemen alles wat zwaarder is dan waterstof of helium een metaal) wat duidt op een veel jongere leeftijd dan die van onze eigen melkweg.
Ook opmerkelijk is dat van meer dan 22 000 melkwegstelsels die lijken op het onze, slechts 3,5 procent twee of meer satellietstelsels heeft die zo helder zijn als de Magelhaese Wolken.
Kortom: niet alleen onze thuisplaneet, maar ook onze melkweg zelf blijkt uniek. Uiteraard heeft deze ontdekking al heel wat discussie uitgelokt over mogelijke implicaties voor het ontstaan van intelligent leven.
Het meest interessante voor mij hieraan is; dat volgens de Big Bang theorie zoiets niet zou moeten voorkomen. En dan kom ik dus weer uit op sterrenstelsels die zich door middel van witte gaten verjongen.
Of door botsing met een ander heelal idd.
Juist, en dat impliceert dan weer dat de Big Bang theorie er naast zit voor wat betreft de oorsprong, maar ook de mechanica erachter. Tevens hoeven we niet op zoek te gaan naar wormholes om in een ander heelal terecht te komen, want we zitten midden in de restanten van andere heelallen, en wat we zoal nog meer zullen vinden.
@ Alfa
De Big Bang theorie zegt helemaal niet dat dit soort zaken niet kunnen. Integendeel. Het is volstrekt onzinnig om hier zoiets als witte gaten bij te halen. Witte gaten is een hele andere discussie en er zijn verschillende theorien hierover die hout snijden.
Dus om de opmerkelijke helderheid van de Magelhaese Wolken te gebruiken als bewijs dat de Big Bang niet klopt is volstrekt onjuist en kortzichtig. Geen enkele wetenschappelijke onderbouwing hiervoor.
Mvg, Jasper
Jasper.
Ik heb jouw commentaren hier gelezen, en ik besef dat jij mijn verklaring en theorie voor het ontstaan een wit gat niet hebt gelezen. Je kunt mijn theorie hierover terugvinden in het artikel
” Bewijs voor andere universa gevonden “, geplaatst op 20 december. Toen ik niets wist over witte gaten, kreeg ik nadat ik dit onderwerp in het zoekvenster van Google intoetste, te lezen dat er uiteindelijk geen geldige theorie voorhanden is. Met andere woorden, het staat iedereen vrij om daar een theorie over op te zetten naar eigen inzicht. Als vanuit de bestaande wetenschappelijke theoriën geen werkende verklaring kan worden gevonden, dan volg ik een andere weg, die van de mechanica. Hiermee kun je dan de on overbrugbare theoretische handicaps vermijden, en toch een verklaring geven. Na jouw commentaar dat zogenaamd houtsnijdende theoriën zijn opgesteld, was ik zeer verbaasd natuurlijk, waar vind ik die dan? Weer ben ik op zoek gegaan, en wikipedia gaf uitsluitsel hierover. Uiteindelijk bleek dat men nog steeds in het duister tast, er is geen sluitende theorie, doch slechts de discussie over het onderwerp, en de vraag; wie heeft suggesties die aansluiten bij de discussie. Nu komen we op het punt waar het interessant kan worden, want jij kunt mijn theorie hierover lezen, er vervolgens jouw commentaar op geven, en er zal mogelijk iets uitkomen dat deels inpast in de bestaande discussie hierover. Laten we het wetenschappelijk aanpakken, en elkaar niet beschuldigen van het doen van ongefundeerde beweringen. Ik neem tenminste aan dat je het hier mee eens kunt zijn, anders heeft voor mij de discussie geen zin.
Met vr groeten Alfa.
Jasper,
Witte gaten kunnen wél een verklaring zijn voor de jongere melkwegstelsels; bij de Big Bang is alles even oud, behalve de vorming van een paar nieuwe sterren.
Bij de big bang is niet alles even oud.
Ongeveer 4% van alle gewone, zichtbare materie is te vinden in sterren. De rest bestaat uit gaswolken. Bij ingerijpende beurtenissen, zoals het botsen van 2 melkwegstelsels, worden enorme gaswolken verstoord en kan er op enorme schaal stervorming ontstaan.
Er zijn verschillende aanwijzingen dat vrij recent, ook ons eigen melkwegstelsel is gebotst met een ander, sterker nog, de botsing lijkt nog steeds gaande te zijn. Dit zou een verklaring kunnen zijn voor de Magelhaese Wolken. Exotische witte gaten zijn dus helemaal niet nodig voor een verklaring
Heet van de naald: 50% van alle ‘gewone’ materie schijnt in plasmawolken tussen melkwegstelsels te zitten. http://www.dailygalaxy.com/my_weblog/2010/12/sculptor-wall-the-clue-to-the-missing-matter-of-the-nearby-universe.html
Leuk artikel
Hier ook een artikel over melkwelkstelsels met enorme veel nieuwe en jonge sterren. Zoveel zelfs dat ze lijken op melkwegstelsels uit een heel ver verleden. Echter ze zijn ‘maar’ 1 miljard lichtjaar weg gevonden
http://www.scientias.nl/oude-sterrenstelsels-in-het-hedendaagse-universum-wat-doen-zij-hier/17548#