Logo van Sci-hub. Bron: Sci-hub

‘Wetenschappelijke kennis moet vrij zijn’

Het meeste wetenschappelijke onderzoek wordt door ons, de belastingbetalers, bekostigd. Toch durven de middlemen in de verspreiding van wetenschappelijk kennis, wetenschappelijke uitgevers, tientallen euro’s per overdruk van een artikel in een vakblad in rekening te brengen. Alexandra Elbakyan, neurowetenschapper uit Kazakhstan, doorbrak deze afpersingspraktijken door met duizenden helpers, miljoenen wetenschappelijke artikelen te downloaden en op haar SciHub-website te publiceren. Een interview met deze wetenschappelijke Robin Hood.

Sci-hub is vanzelfsprekend uitermate impopulair bij grote wetenschappelijke uitgevers, die voortdurend proberen webservers en domeinnamen uit de lucht te halen. De site wordt op last van de rechter geregeld geband en geblokkeerd. Het adres scihub22266oqcxt.onion is in principe altijd bereikbaar met een Tor-browser. Hier zijn de meeste wetenschappelijke artikelen op te vinden. Voor wie geen zin heeft om exorbitante bedragen te betalen voor toegang tot research die met haar eigen belastinggeld is bekostigd, is dit een absolute, zij het illegale aanrader.

8 gedachten over “‘Wetenschappelijke kennis moet vrij zijn’”

    1. Ik denk dat met de in de zeer nabije toekomst te verwachten verdere ontwikkelingen van AI systemen, het sowieso onmogelijk gaat worden om toegang tot wetenschappelijke kennis te beperken. Je hoeft je dan maar iets af te vragen en jouw persoonlijke AI heeft het voor jou meest relevante antwoord al gegeven. Ken je de uitspraak “Joost mag het weten”? Nou, ik zal mijn personal AI om die reden dan ook Joost noemen, eheheheh.

      1. Dus die AI va jou is ook meteen een kei in hacken en kan zo menigeen ‘pay wall’ omzeilen simpelweg op basis van een ‘voice command’!?

        Had Aaron Swartz nu maar even gewoon gewacht dan. Hij is dus zo’n beetje voor niks gestorven.

    1. Precies Math, we zijn voor alsnog gebonden aan menselijke specialisten. Dit is nodig omdat mensen nou eenmaal geen onbeperkte energie en tijd hebben. Kennis vergaren is gebonden aan de fysiek, mentaal evolutionaire capaciteitsbeperkingen van elke soort. We kunnen veel als rationeel samenwerkende, communicerende soort, maar individueel kunnen we onmogelijk alle kennis.waarover onze soort beschikt combineren tot een totaal beeld. Een AI in de toekomst zal gebaseerd zijn op kwantum basis principes, denken en volkomen rationeel combineren van kennisfeiten, met lichtsnelheden. AI systemen zullen niet zozeer hacken. Door het onbeperkt toegepast, logisch kunnen combineren van nu nog specialistische realiteits- gebieden, en de vele, bijna oneindig voorhanden aspecten daarvan, die combinatiemogelijkheden krijgen wij straks steeds als totaalplaatje voorgeschoteld. We zullen alleen de uitkomsten kunnen zien, maar nooit meer in staat zijn de weg waaruit ze voortgekomen zijn te volgen. Als biologische wezens zullen we met onze breinen versmelten, (gekoppeld worden) met de AI als controlerende feitenbron. Daarnaast; de AI zal zich realiseren dat in geen enkel universum die mogelijkheid bestaat, dat kunstmatige, technische systemen zich kunnen ontwikkelen, voorafgaande aan evolutionair biologisch intelligente systemen. Daarmee zijn en blijven wij hun schepper. Kennis is de nieuwe rijkdom, ontwikkeling de toekomst, bedrog ons evolutionaire verleden.

  1. gewoon lekker downloaden en naar school blijven gaan als je wil leren. Helemaal gratis zal het nooit worden, want leraren kosten nu eenmaal geld. Die willen ook eten.

Laat een reactie achter