Een Rotterdams bedrijf, Dutch Rainmaker bv, ontwikkelde een windmolen, waarmee water uit vochtige lucht kaan worden gewonnen. Een uitkomst voor woestijnlanden en andere landen met structurele droogteproblemen. De eerste bestellingen uit onder meer Iran en India zijn al binnen.
De lucht bevat zelfs in de woestijn behoorlijk veel waterdamp. Volledig verzadigde lucht van 30 graden bevat per kubieke meter zo’n 35 gram water. Door deze lucht te koelen tot vlak boven het vriespunt, condenseert bijna al dit water. Dat kan met een compressor en adiabatische afkoeling, oftewel: door middel van de elektriciteit die de molen opwekt. De molen produceert tot 7,5 kubieke meter water per dag. Dat is genoeg voor 32 mensen, bij een West-Europees waterverbruik. Er kunnen enkele honderden mensen mee voorzien worden, als water wordt gerecycled.
Goedkoop zijn deze molens niet, maar gezien de enorme hoeveelheden schaars water die ze kunnen produceren, zijn ze erg interessant voor gebieden met veel wind en weinig water.
Meer technische informatie
Site van Rainmaker BV.
“… Capacity range: 8,000L, scalable to 20,000L (annual average per day). …”
Tot wel 20.000 liter per dag!?! Fokking Waan-zin-nig!
Ben alleen wel erg benieuwd wat zo’n ding kost; op de site staan helaas geen prijzen.
Oops vergeten: een paar van die apparaten op strategische plaatsen, een heel uitgekiend gebruik van water en je kunt zelfs verwoestijning tegengaan. Bovendien schijnen planten weer op een of andere wijze neerslag te bevorderen (zie TED presentatie van Willie Smits hier: https://www.ted.com/talks/willie_smits_restores_a_rainforest ) dus de molens hoeven na verloop van tijd misschien niet eens meer gehandhaafd blijven op bepaalde locaties. Echt mega-goed idee.
Naar mijn weten kan men wolken ook inzaaien of beschieten met een speciaal poeder (zilverjodide) dat de regen losmaakt uit de wolk. Op lange termijn zal de windmolen waarschijnlijk efficiënter, goedkoper en gezonder blijken, lijkt mij.
Dit gebeurd in Californië al geruime tijd.
Geweldige uitvinding natuurlijk. Goed voor het bedrijfsleven, dus ook de werkgelegenheid, en dit komt ook nog eens de hele mensheid ten goede. Er zijn echter ook andere manieren om vocht aan de warme lucht te onttrekken. Ik zal een paar links gaan plaatsen, waarvan hier de eerste:
https://www.facebook.com/futurism/videos/566185210227349/
Ik kan de links niet achter elkaar in één reactie plaatsen, bovendien worden ze soms gewijzigd tijdens het kopiëren.
Deze is handig voor op het balkon; als je op vakantie bent en je toch je planten water wilt geven.
Mooi om te zien dat er zoveel mensen mee bezig zijn en uitvindingen doen. Wel jammer dat er nergens prijzen bij staan. Of nog beter prijzen met onderhoudskosten t.o.v. rendement/wateropbrengst en zo. Ben ik wel benieuwd naar. Vooral voor die apparaten die op grotere schaal water produceren.
Bij mij op het balkon komt één Peltier element te staan, dat wordt gevoed door 12 volts zonnecellen. Weet tevoren niet wat de opbrengst zal zijn, maar ik ga wel onderzoeken of ik mogelijke tekorten kan compenseren met de inhoud van pampers. Heb enige tijd geleden geleden gelezen dat de inhoud daarvan gemengd werd met aarde. Het resultaat was, dat planten soms weken konden overleven zonder extra water. Waar het dus om gaat is de efficiëntie van het geheel als systeem. Alles moet op elkaar afgestemd zijn; werkelijk al het verbruik van een groeiende plant, ( ook voedings stoffen) dus wat een plant gezond en wel compleet nodig heeft. Een uitgebreid onderzoek door velen kan dit uitwijzen, maar de resultaten van individuele onderzoeken zijn net zo belangrijk.
De link boven werkt bij mij in ieder geval wel, hier de volgende:
http://www.ewao.com/a/1-engineer-creates-a-device-capable-of-producing-drinking-water-in-the-desert/
Ik heb er wel meer maar hier hou ik het voorlopig even op:
http://inhabitat.com/teens-brilliant-portable-device-simultaneously-produces-clean-energy-and-fresh-water/
Alle getoonde modellen werken met Peltier elementen. Voor een beschrijving daarvan vul je Peltier element maar in op de zoekbalk en je weet hoe dat werkt.
Tegenwoordig werk ik aan een model waar gebruik gaat worden gemaakt van zo’n element, gekoppeld aan een druppelaar. Het element wordt dan met zonnecellen van stroom voorzien en direct naast de plant in de grond gestoken. Zodra de zon gaat schijnen of als de plant in een kas staat, gaat dit element automatisch de plant van water voorzien met een PH waarde van ongeveer 6 tot 6,5. In vervuilde of zure lucht zal dat zeker variëren, dus dat moet regelmatig gecontroleerd worden.
Op het principe kan geen patent aangevraagd worden, de modellen echter wel.
Een weggevertje dus van mij, doe er je voordeel mee. :D
Iedereen kan in principe zelf zo’n windmolen maken voor weinig geld en een peltier element is ook niet super duur. In ontwikkelings landen kan men windmolens bouwen van gerecyceld afval materiaal. Er ligggen daar vaak grote bergen met afval. Ik snap overigens niet waarom ze in continenten zoals Afrika niet massaal gebruik maken van zelfgemaakte windmolens en zonnecollectoren, of zal dit wel degelijk het geval zijn?