TV serie; Touch

De entertainment industrie heeft een grote impact op hoe we tegen het leven aankijken. Naast o.a. films en documentaires, talentenshows zijn er TV series die de blikveld op de wereld verbreden en onze fantasie prikkelen. Door science fiction series als Star Trek willen kinderen astronaut of wetenschapper worden. Ziekenhuis series als House en ER maken dat jongeren medicijnen willen studeren, en de verpleging willen ingaan. Door politieseries willen kinderen agent, of nog beter een geheim agent zijn.

Tijdsgeest

Ook geven TV programma’s de tijdgeest aan. Binnen TV series worden regelmatig maatschappelijke onderwerpen aangehaald over ethische vraagstukken en maatschappelijke ongelijkheid. In de jaren ’80 was er de glamour van Dallas en Dynasty, en series als Magnum en Miami Vice met kerels die in te dure auto’s rondrijden. De X files hebben in de jaren ’90 naar het occulte, paranormale en over buitenaardse wezens. Na 9/11 werden over terroristen populair als 24 en Homeland. Big bang theory maakte nerds meer mainstream.

Touch

Filmposter van Touch

Touch gaat over een autitische jongen en zijn vader. De jongen is ook een mutist en zegt dus niks in de serie. De proloog en epiloog van een aflevering wordt wel door hem ingesproken. Het heeft vaak iets diepzinnigs, wat dat is de insteek is van de serie.
Het brengt het idee dat de wereld en de mensen erop met elkaar in verband staan, met wiskunde en nummers. De jongen ziet het verband, en hij geeft de nummers aan zijn vader, die op zoek gaat naar de betekenis erachter. De vader komt erachter dat zijn zoon de balans in de wereld wilt herstellen, door mensen een persoonlijk geluk te geven.

De serie is wat pretentieus, maar wordt gedragen door het gevoel het goede te doen. Elke aflevering is op gebouwd uit een aantal verhaallijnen die op het einde bij elkaar uit komen. Het is soms een beetje klef, maar de intentie is goed. De hoofdpersoon in de serie, gespeeld door Kiefer Sutherland, was een stoere geheim agent uit de serie 24, heeft een knappe verandering gemaakt naar een gevoelige huisvader, en speelt nog steeds een held.

19 gedachten over “TV serie; Touch”

  1. Heb vanmiddag op tv Dr Phill bekeken, over een dame met dis-associatieve persoonlijkheids stoornis, beter bekend als multi-persoonlijkheids-stoornis, of borderliner. Een team van 300 uitermate professioneel deskundigen, is daar negen dagen bijna onafgebroken mee bezig geweest. Je doet jouw zelfgekozen naam eer aan cyberidiot, als je denkt dat tv alleen bullshit vertoond. Presenteer jouw inzichten hier maar, maar over de wenselijkheid daarvan valt hier te discussiëren. Daarnaast heb ik Tui, zijn opvattingen en inzichten hoog in het vaandel staan, ik deel ze vaak ook. Mensen, of dat wat ze oprecht met anderen willen delen d.m.v. communicatie, zijn on-tegenzeggenlijk sociaal en serieus betrokken bij problemen en inzichten die zij en anderen ondergaan. U zet uzelf te schande.   

   1. Antares,
    “300 uitermate professioneel deskundigen”
    Yeah right… Je hebt minimaal twee mensen nodig voor een diagnose…
    Wees je eigen deskundige, cyberidiot is dat in ieder geval ;-)

    1. Volgens mij wil hij dat je er serieus/inhoudelijk op ingaat rooie superreus.

    2. Aha, je hebt in het woordenboek gekeken zie ik. Ik had direct al door dat het geen aai was, die ik kreeg van moerstaal. Mijn au serieuze antwoord daarop was een plagerijtje. Dit door de betekenis van zijn opmerking aan mij, zogenaamd als in mijn voordeel te interpreteren. Er inhoudelijk dieper op ingaan heeft geen zin. De meningen zijn en blijven verdeeld over het medium tv, daar is genoeg over geschreven en gestreden. Vind ik echt zonde van de tijd en juist Bullshit. Het artikel is geen bullshit, de meningen zijn echter verdeeld over meerdere partijen. ;)

 1. Ach ja, vele menschen kijken al en geen tv/programma´s, niet vanwegen de inhoudelijke stukken en wel om de verstoringen op vervelende momenten, om hun onverkoopbare/tijdelijke/producten te kunnen opdringen aan de massa achterlijke luie kijkers met onterechte financiele middelen…… Interacties zijn zo ongewenst dat vele grote internet*bedrijven hierdoor ook hun klantengroep verliezen of al hebben verloren. TV is historie…. eigen schuld. Waarschijnlijk zal Internet hetzelfde lot ondergaan, wie weet? Zovele zullen wel weer een lening afsluiten voor een nieuw scherm en daarna dan klagen dat de banken onredelijk zijn. :) Arme kinderen zijn op het verkeerde been gebracht door een paar licht inpulsen. Snap ie, cyberwar? Wie gaat de schade veroorzaakt door de TV- illusie-programma’s, betalen? Geen Beeld? Als de TV ooit weer onder beheer komt van de oprechte mensen zonder winstoogmerk, kan het tij keren? Zal wel een leuke serie zijn veel plezier menschen!. reflectie…….

 2. Naar mijn mening kunnen de interpretaties van sommige zeer intelligent, maar mentaal gestoorden, ons juist vanuit hun ongebruikelijke invalshoeken van dienst zijn. Er kunnen sterk afwijkend van de norm of geldende regel, maar daarom echter toch als enige juiste, maar onlogische lijkende interpretaties uit voort komen. Einstein bezat achteraf bewezen, absoluut geen normaal verstand te hebben. Wie zou zijn relativiteits theorieën serieus genomen hebben, als hij lekker op z’n gemakkie achter het patent bureau was blijven zitten, niemand. Een zelfingenomen beeld van de werkelijkheid werkt dus niet voor mij, of het nou gaat om tv presentaties of internetmedia.

  1. Hoi Antares, Heb het boek over de relativiteits theorie gelezen in mijne jonge jaren omdat zoveel menschen er over spraken. Nu begreep ik dat er echt maar weinigen het verhaal hebben begrepen en heel vele er over hun eigen theorie opstelden. 
    
   De kern van het verhaal was de relatie van het ene en het andere. Inclusief het effect van deze relatie op micro en macro niveau. Hieruit begreep ik dat men alles in het werkelijke leven kan relativeren tot bruikbare proporties.
    
   Succes met de theorie echter voorzichtigheid in de practijk. ;) Beeld of geen beeld het is een illusie.
   Studio Sound check?

   1. Zeer gewaardeerde Elrandy, Ik ben er van overtuigd dat de inzichten van Einstein, berusten op inzichten vanuit een ongewoon of abnormaal werkend brein. Derhalve dient men de abnormale maar tevens geniale breinen van nu, scherp in de gaten te houden. Gek is zo gek nog niet zal ik maar zeggen. Een prettig weekend aan allen, ga er even tussen uit. Doebidoebie….. ;) 

  1. Spiritualiteit in bredere zin, meer specifieker ‘interconnectiviteit’, maar ik weet niet of dit de juiste term is voor wat ik bedoel. Als ik google op ‘are we all connected?’ kom ik wel op meer informatie erover.

   Entertainment heeft een groot belang in de moderne maatschappij (niet alleen is het een grote industrie, maar het bepaald mede het paradigma). Touch is volgens mij de eerste TV serie die spiritualiteit op een dergelijke manier presenteerd.

   1. Er van uitgaande dat alles mogelijk is en realiteit wordt doordat we het met voldoende mensen zo denken, lijkt me het zeer aannemelijk dat de entertainment industrie een sturende factor is in maatschappelijke veranderingen.

    Het wordt tijd dat de soap characters zich met permacultuur gaan bezighouden :-)
     

 3. Ooit  een boek in Amerika aangeschaft (1978), 4 reasons for eliminating television (4 redenen om tv te elimineren). Geschreven door een grote “gepensioneerde mediabons” uit die tijd.
  In detail, wordt in vier hoofdstukken uitgelegd en gesteund door vele onderzoeks-resultaten, wat de effecten van tv kijken (in de jaren zeventig) zijn op de “kijkertjes”. Fysiek, mentaal, emotioneel en vooral in het zgnd. grotere maatschappelijk verband. Eindconclusie en een aanrader, was en is heden ten dage, meer dan ooit actueel, “zeer matig tot geen tv kijken is  zeer bevordelijk voor fysiek, mentaal/emotioneel welzijn.
  Het boek is niet meer beschikbaar (overal gezocht). Te “achterhaald” waarschijnlijk.
  Wat niet achterhaald is de zgnd. invloed van Dr. Phil en zijn vele deskundologen die een totale onzin aandoening “borderline syndroom” (zie; geschiedenis psychiatrie) diagnostiseren en hiermee een enorm groot publiek, hun eigen ideeen opdringen. Dr. Phil kun je beter Dr. Pil noemen (leve de ritalin).
  Ik ben opgegroeid met Paulus de Boskabouter op de radio, 5 minuten hoogtepunt in mijn dag als kind. later de fabeltjeskrant, nog steeds oke, maar minder. Ik zou zeggen vooral naar de hedendaagse “alomvattende fabeltjeskrant” blijven kijken, misschien kom je Einstein dan een keer tegen. Wat Einstein met dit verhaal te maken heeft is mij een raadsel, maar, een ding is zeker als Einstein tv had gekeken was er geen E=mc kwadraat geweest.
   
   
   
   

  1. Als ik moet kiezen en oneens en eens dan ben ik het met je eens…
   Alleen ben ik het niet eens met de nuances.
   Vooral wat betreft psychiatrie ben ik het roerend met je eens!

 4. Trailer gezien…Weer een Hollywood product = veel effecten, weinig echt acteerwerk.
  Zo bezien is het een populaire mix van sociale media hype en occultisme.
  Hoppa, weer een niche aangeboort en weer cashen.
  Leuk voor de niburu gekkies…
  Ik zeg: Niet doen.
  Had cyberidiot toch gelijk.

Laat een reactie achter