Eerder kwam Clay Shirky al voorbij in zijn analyse over de invloed van het internet op gevestigde instituten. Deze man heeft echter nog een aantal boeiende visies op deze materie en het is een verademing om eens iemand te horen die zaken als het internet, copyright en sociale media daadwerkelijk lijkt te begrijpen. Buitengewoon interessante en informatieve materie. De drie presentaties hebben allemaal Nederlandse ondertitels.
Hoe sociale media geschiedenis kunnen schrijven.
Terwijl nieuws uit Iran de wereld binnenstroomt, laat Clay Shirky zien hoe Facebook, Twitter en sms-berichten burgers in landen met een repressief regime kunnen helpen bij het melden van echt nieuws, zodat ze de censuur kunnen omzeilen (zij het kort). Het einde van de top-down beheersing van het nieuws verandert de aard van de politiek.
Hoe congnitieve overvloed de wereld zal veranderen.
Clay Shirky onderzoekt “cognitief surplus” – het gezamenlijke online werk dat we doen met de reservecapaciteit van ons brein. Terwijl we Wikipedia editen, posten op Ushahidi (en ja, LOLcats maken) bouwen we aan een betere, meer coöperatieve wereld.
Waarom SOPA (en soortgelijke wetgeving) geen goed idee is.
Wat betekent wetgeving genre PIPA/SOPA voor onze deelbare wereld? In de kantoren van TED stelt Clay Shirky een manifest voor – een oproep tot verdediging van onze vrijheid om te scheppen, debatteren, linken en delen, eerder dan passief te consumeren.
Aanverwante artikelen:
-) Het nieuwe samenwerken
Goed werk Douwe! En niet alleen deze bijdrage, het houdt niet op de laatste tijd. Je bent echt een full-time revolutionair. Ga vooral zo door!
Inderdaad Douwe. Je hebt interessante informatie de laatste tijd. Zelfs mijn ouwe kan ik nu eens onderbouwd uitdagen.
Het weblog van Clay Shirky toegevoegd, zeer interessante dingen die deze man opschrijft.
http://www.shirky.com/weblog/